Primul computer cuantic care poate fi folosit in afara laboratorului a fost prezentat de IBM. Ce specificatii are prototipul IBM Q System One
IT/Stiinta

Primul computer cuantic care poate fi folosit in afara laboratorului a fost prezentat de IBM. Ce specificatii are prototipul IBM Q System One

IBM a prezentat primul computer cuantic care poate fi folosit in afara laboratorului. Prototipul IBM Q System One a fost prezentat la targul de electronice CES 2019 din Las Vegas si deschide, practic, o noua pagina in istoria tehnologiei.
Primul computer cuantic in varianta comerciala functioneaza pe baza de qubiti si este integrat intr-un cub de sticla cu latura de 3 metri. Exteriorul din sticla al instalatiei a fost proiectat de Goppion, o firma cunoscuta din Milano, care si-a trecut in palmares crearea carcasei in care este expusa capodopera lui Leonardo da Vinci, Mona Lisa, sau a casetei in care sunt pastrate, in Turnul Londrei, bijuteriile coroanei britanice.
 
Designul prototipului IBM Q System One a fost creat de Map Project Office, o firma de design industrial care a lucrat cu Google, Sony sau Honda, si de Universal Design Studio, o firma de arhitectura si design interior cu sediul in Londra.

Un calculator cuantic nu functioneaza pe baza de tranzistori, precum calculatoarele folosite in prezent la scara larga, ci foloseste qubiti (quantum bit). In vreme ce bitii pot fi 1 si 0, un qubit poate fi 1, 0, sau oricare superpozitie cuantica a acestora, care automat permite efectuarea unui numar mult mai mare de operatii intr-un timp mult mai scurt (IBM Q System One are 20 de qubiti).

Noul model include un sistem care poate fi upgradat foarte usor. De exemplu, doar pentru inlocuirea unui cip care functioneaza pe qubiti sunt necesare 36 de ore pentru a incalzi camera respectiva, pentru a scoate componenta respectiva si mai apoi inca 36 de ore pentru a raci camera la loc. Q Sistem One a redus semnificativ acesti timpi de operare.

Bob Sutor, vicepresedintele IBM Q Strategy: Ce este esential in tehnologia computerelor cuantice e ca procesorul este de poate o mie sau chiar zece mii de ori mai mare decat celelalte componente ce trebuie construite. Ceea ce inainte dura zile sau saptamani, putem face acum in ore.
 
Recent, Atos a demarat constructia unui centru nou de cercetare si dezvoltare (R&D) a tehnologiei quantum computing, in comuna Les Clayes-sous-Bois, districtul Yvelines din Paris. Laboratorul beneficiaza de o investitie de 5 milioane de euro din partea administratiei pariziene, ca parte a strategiei capitalei franceze de Smart Industry. In cadrul noului laborator de R&D vor lucra 350 de ingineri specializati in tehnologia quantum computing.
 

Stiri pe aceeasi tema

Cele mai bune smartphoneuri din lume – TOP 15 al celor mai bune telefoane ale momentului

Cristiana Petrariu Bota

Ziua Internationala a Astronomiei, marcata Observatorul Astronomic „Vasile Parvan” din Barlad

Ioana Badulescu

Clientii bancilor ar putea fi identificati dupa…bataile inimii

Corina Alexandru

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult