Breaking News

Primul discurs al lui Donald Trump in fata Congresului, o tentativa de normalizare a imaginii. Lumii nelinistite, Trump ii spune ca pe America se poate conta

Presedintele SUA, Donald Trump, a sustinut, marti seara, primul discurs in fata Congresului de la investirea sa la Casa Alba, in luna ianuatie. Primul discurs al lui Donald Trump in fata Congresului a avut ca teme principale NATO si imigratia, presedintele american renuntand la atacurile cu care ne-a obisnuit si insistand pe scopul national comun si pe unitate.

Analistii de politica externa vad in discursul lui Trump o tentativa de normalizare a imaginii sale, mai ales pe linie de politica externa, insistand pe sustinerea ferma pentru NATO, dar si pe continuarea luptei impotriva terorismului. Pe linie de politica interna, liderul de la Casa Alba a punctat prioritatile Administratiei pentru urmatorul an fiscal, a anuntat investitii de miliarde de dolari in infrastructura si taxe reduse.

In discursul sustinut ieri, Donald Trump a insistat pe un mesaj direct transmis intregii tari, incercand sa atraga de partea sa cei peste 90 de milioane de eligibili care n-au votat si cei care au votat in favoarea rivalei sale, Hillary Clinton. De fapt, mesajul lui Donald Trump pentru lumea nelinistita a fost acela ca pe America se poate conta.

Ales cu un program nationalist si izolationist, Donald Trump a coborat tonul si a promis ca va investi miliarde de dolari in infrastructura, va scadea taxele, va crea noi locuri de munca si va reduce somajul-inclusiv prin ordinele antiimigratie, va spori lupta impotriva terorismului, va sustine NATO cu toata forta, dar ca nu va apara interesele comunitatii internationale, ci pe cele ale Americii.

„Virajul retoric de 180 de grade, mereu amanat, de la invrajbire spre unitate, era vital, si noul presedinte a facut cativa pasi semnificativi in aceasta directie”, considera Radu Tudor intr-o analiza publicata pe site-ul RFI.

„Presedintele va folosi probabil o retorica populista pentru a masca o agenda de dreapta, dirijata de marile interese. Democratii, publicul larg, nu se vor lasa prostiti”, anticipa, in spiritul sceptic al vremurilor, liderul minoritatii Democrate din Senat, Chuck Schumer.

Deutsche Welle: Trump si Putin – o uvertura. De ce Rusia ar putea juca la doua capete

Restrictiile impuse de Trump in SUA, criticate de companiile din Silicon Valley

Realitatile primei luni la carma, derulata intr-o atmosfera haotica, stil „ziua si controversa” explica acest orizont de asteptare, considera jurnalistul RFI. Exercitiul discursiv de ieri a fost prima sa ocazie de a intra in normalitate, de a fi auzit de un public din ce in ce mai sceptic si nelinistit, in randul caruia favorabilitatea sa este la cota relativ joasa, de 44%.

„Trebuie sa restabilim integritatea si domnia legii la frontiere, si in acest scop vom incepe curand constructia unui mare, mare zid de-a lungul granitei noastre sudice. in chiar aceste clipe, cand vorbesc, sunt expulzati membri de gasti, narcotraficanti si criminali care ne ameninta comunitatile si terorizeaza americani nevinovati”.

„Cu un dispozitiv de lupta impotriva imigratiei ilegale substantial intarit prin mii de noi angajari bugetate pentru anul viitor, cu zidul pe frontiera sudica in faza avansata de proiectare, cu revizuirea unor decrete ce restrictioneaza regimul vizelor penru tari majoritar musulmane, pentru a le aduce in conformitate cu legea, presedintele incearca sa avanseze pe un front larg, dar opozitia incepe sa se contureze in locuri dintre cele mai neasteptate, precum statul Iowa, care l-a plebiscitat cu 9% diferenta in alegeri, dar unde mana de lucru imigrata este vitala in abatoare si combinate agricole. Din acest motiv, limbajul standard trumpian a fost insotit de o tranzitie, schitata in termeni deliberat imprecisi, de la represiune la o reforma cuprinzatoare a imigratiei, avand ca obiectiv – prin eforturi bi-partite, a tinut sa precizeze presedintele -, configurarea unui sistem pe baza de merit similar celui canadian. Este o concesie, prima, facuta realitatilor guvernarii, un exemplu din foarte multe in care simplismul angajamentelor de campanie se loveste de complicatiile lumii reale”, mai scrie Radu Tudor in analiza sa.

„Alte intentii ale noului presedinte, reamintite si ele in discurs, pot avea consecinte negative neluate cum se cuvine in calcul. Ca sa revenim la Iowa, care este un microcosm al contradictiilor erei trumpiene, razboiul comercial trambitat de seful Executivului, cu lovituri si contra-lovituri tarifare, si renegocierea tratatelor, nu convine intr-un stat exportator de porumb si soia spre Mexic, dupa cum nu foloseste nici accentul pe combustibilul fosil acolo unde se produce etanol si o diversificare catre eolian.

Cat despre reforma fiscalitatii, nici ea nu promite prea mult pentru acea „America uitata” care a inclinat balanta electorala in favoarea lui Trump. Degrevarile fiscale in beneficiul corporatiilor au fost incercate si de alti presedinti, in cel putin doua ocazii cu efecte negative pentru economie si echilibrul bugetar.

A fost, pina la urma, acest discurs, o tentativa de normalizare a imaginii, nicaieri mai clara decat pe portiunea de politica externa. Lumii nelinistite, Donald Trump ii spune ca pe America se poate conta”, conchide Radu Tudor.

Asculta pe site-ul RFI corespondenta din SUA cu privire la discursul lui Donald Trump

MAKE AMERICA GREAT AGAIN! Planul lui Trump de a reface prestigiul SUA se axeaza pe securitate, economie si fiscalitate

Stiri pe aceeasi tema

Legea Pensiilor a fost adoptata de Camera Deputatilor. Modificarile vizeaza stagiul minim de cotizare si definitia pensionarului

Cristiana Petrariu Bota

Proteste in Sanatate. Mii de oameni protesteaza la Guvern si la spitalele din Bucuresti si din tara

Ioana Badulescu

EUROSTAT: Romania are cel mai mare deficit bugetar din UE. Profesor de economie: Guvernul nu mai are timp sa coboare deficitul, tara va intra in dezechilibru

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult