-5.4 C
România
2 decembrie 2020
IT/Stiinta

Primul pasager care a circulat cu o capsula hiperloop este o romanca: Sara Luchian

Primul pasager care a circulat cu o capsula hiperloop este o romanca. Se numeste Sara Luchian, locuieste in Statele Unite si este fiica unor ingineri romani care au fugit din Romania comunista.

Sara Luchian a parcurs cei 500 de metri ai tubului de test alaturi de Josh Giegel, cofondator si director tehnologic al proiectului Virgin Hyperloop. Traseul a fost parcurs in doar 15 secunde, capsula lor atingand 172 km/ora. Virgin a promis ca revolutionarul sistem va depasi 1.000 km/ora.

Proiectul Virgin Hyperloop a fost dezvoltat pe o idee a lui Elon Musk.

Sara Luchian a declarat la BBC ca experienta in capsula a fost „uimitoare, atat din punct de vedere psihic, cat si fizic”. Ea si Josh Giegel au purtat haine obisnuite in timpul testului desfasurat duminica langa Las Vegas.

Romanca a mai spus ca intreaga calatorie a fost confortabila si nu s-a asemanat deloc cu „un rollercoaster”, desi acceleratia a fost mai rapida decat ar fi in cazul unei traseu mai lung. Niciunul dintre pasageri nu s-a simtit rau, iar Luchian a adaugat ca viteza atinsa a fost conditionata de lungimea traseului de test.

Conceptul Virgin Hyperloop a fost construit pe baza unei idei a fondatorului Tesla, Elon Musk. Ea se bazeaza pe sistemul trenurile cu levitatie magnetica (maglev), insa conceptul ofera o viteza mai mare pentru ca deplasarea se realizeaza intr-un tub de vacuum. Recordul de viteza pentru un tren maglev a fost atins in 2015, cand un tren japonez a atins 600 km/ora.

Virgin Hyperloop are un drum lung in fata pentru a ajunge de la stadiul de concept la transport comercial. Pentru inceput, compania trebuie sa adune 500 de milioane de dolari pentru a construi un nou site de testare in statul Virginia, cu o lungime de aproape 10 kilometri.

Proiectul Hyperloop a fost fondat in 2014, insa grupul Virgin a inceput sa investeasca in el in 2017.

 

Stiri pe aceeasi tema

Incepe combaterea incitarii la ura in online. Google, Facebook, Twitter si YouTube au elaborat un cod de conduita

Cristiana Petrariu Bota

Stiinta, pe scurt! 10 lucruri fascinante pe care probabil nu le stiai despre Univers

Cristiana Petrariu Bota

Cioara, cea mai inteligenta pasare din lume. VIDEO. Ciorile se claseaza imediat dupa oameni la capitolul inteligenta

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult