Primul transplant pulmonar din Romania a inceput in aceasta dimineata la Spitalul Sf. Maria din Bucuresti
Social

Primul transplant pulmonar din Romania a inceput in aceasta dimineata la Spitalul Sf. Maria din Bucuresti

Primul transplant pulmonar din Romania are loc, miercuri dimineata, la Spitalul Sfanta Maria din Bucuresti. Medicul care efectueaza transplantul este chirurgul Igor Tudorache, care a ajuns in cursul noptii cu un avion din Germania. Informatia nu a fost facuta publica. Donatorul este un barbat in varsta de 45 de ani, victima unui accident vascular, care a fost transportat la Spitalul din Alexandria, iar apoi la Spitalul Floreasca, unde a fost declarat in moarte cerebrala. 

Evaluarea donatorului, pentru a certifica starea plamanului, a fost facuta de medicii Alin Burlacu de la Spitalul Fundeni si de Dragos Bumbacea de la Spitalul Elias, prelevarea a durat aproximativ 3-4 ore, iar miercuri dimineata, incepand cu ora 05:00, a inceput pregatirea pentru transplant.

Este primul transplant de plamani la Spitalul Sfanta Maria din Capitala de cand clinica a fost acreditata de Agentia Nationala de Transplant (ANT) in 2017 pentru astfel de interventii.

„Donatorul are între 45 – 50 de ani şi a fost declarat în moarte cerebrală la Spitalul Floreasca din Capitală. Recoltarea plămânilor era programată azi noapte, la ora 23.00, s-a desfăşurat în timpul nopţii, intervenţia a început în această dimineaţă. Nu ştim cât va dura. Cel mai important e că se face”, a declarat, pentru Adevarul, profesorul Radu Deac, director executiv ANT.

Receptorul este un bărbat din Iaşi, care are 35 de ani. Potrivit profesorului Deac, chirurgul care efectuează operaţia este din Germania. Medicul Igor Tudorache este asistat de medici de la Spitalele Sfanta Maria si Institutul Clinic Fundeni.

„Urmărim cu interes ce se întâmplă la Spitalul Sfânta Maria. Sper să avem tot mecanismul pus la punct, iar pacientul să beneficieze de îngrijirea post-transplant corespunzătoare. Nimeni nu poate să ne garanteze siguranţa pacientului”, a declarat Gheorghe Tache, presedintele Asociaţiei Transplantaţilor din România.

Spitalul Sf. Maria este singurul spital acreditat din Romania pentru transplantul pulmonar. Spitalul, aflat in administrarea Primariei Capitalei, este in centrul unui scandal din 2016, cand ministrul Sanatatii de atunci, Vlad Voiculescu, a spus ca acreditarea a fost obtinuta ilegal, la presiuni politice.

Managerul spitalului, Narcis Copca, a depus o plangere penala impotriva lui Voiculescu, pentru „abuz in serviciu” si l-a acuzat chiar si de „ucidere din culpa”.

El a fost sustinut de primarul Gabriela Firea si, dupa ce PSD a preluat guvernarea, Agentia Nationala de Transplant a anuntat ca Spitalul Sfanta Maria din Capitala va putea efectua transplant de plamani.

De atunci insa nu s-a intamplat nimic si nu mai departe de marti la pranz, cu mai putin de 24 de ore inainte de operatia de transplant, o noua serie de acuzatii si amenintari cu instanta a avut loc intre Gabriela Firea si Vlad Voiculescu.

Fostul ministru tehnocrat a atras atentia ca Spitalul Sfanta Maria „a investit 10 milioane de euro si nu a facut niciun transplant, desi este acreditat (in mod ilegal) de 2 ani si inclus in programul MS de 1,5 ani”, motiv pentru care considera ca Gabriela Firea, impreuna cu „toata gasca de domni de la Agentia Nationala de Transplant”, „ar trebui sa intre in pamant de rusine”.

 

Articole asemănătoare

MODIFICARI LA EXAMENUL PENTRU PERMISUL AUTO! Ca sa fii sofer iti trebuie minim 10 clase. Modificari si pentru scolile de soferi

Delia Ion

Caldura in Bucuresti, incepand de luni. RADET va furniza caldura pentru populatie din cauza temperaturilor scazute

Lucy Ionesco

Moartea actritei Stela Popescu l-a socat pe Florin Piersic: Este una dintre cele mai triste zile, pentru mine Stela Popescu nu va muri niciodata

Lucy Ionesco