12.2 C
România
6 octombrie 2022
Familia regala a Romaniei
Social

Principesa Margareta devine Regina Margareta dupa moartea Regelui Mihai. Componenta Casei Regale si linia de succesiune

Principesa Margareta devine Regina Margareta, dupa decesul Regelui Mihai, iar Radu Duda va primi titlul de „Alteta Sa Regala Principele Consort al Romaniei”. Statutul Casei Regale a fost modificat la mijlocul anilor 2000, iar potrivit acestuia, dupa moartea Regelui Mihai, Principesa Margareta devine Regina Margareta. Principesa Margareta va ramane sef al Casei Regale.

„Şeful Casei Regale a României, potrivit tuturor practicilor şi convenţiilor de astăzi, este de jure sau de facto Suveran, în termeni de autoritate asupra Casei Regale a României, la orice moment. Imediat după decesul Şefului Casei Regale a României, fără vreo proclamaţie ulterioară, Moştenitorul Evident sau Moştenitorul Prezumptiv, în funcţie de cine va fi în viaţă şi primul în linia de succesiune la acel moment, va primi din acea clipă titlul şi apelativul de Rege sau Regină, indiferent de poziţia Familiei ca Dinastie domnitoare sau ne-domnitoare şi indiferent dacă, mai târziu, va alege sau nu să nu foloseasca un asemenea titlu sau apelativ”, se precizeaza in statutul Casei Regale.

Casa Regala a Romaniei a prezentat, inainte de decesul Regelui Mihai, componenta Casei Regale si linia de succesiune. Asta in conditiile in care nepotul Regelui, principele Nicolae, a fost exclus din linia de succesiune.

Potrivit statutului, Principesa Margareta este prima în ordinea de succesiune, fiind urmată de Principesa Elena, Elisabeta Karina de Roumanie (fiica principesei Elena), principesa Sofia a României şi principesa Maria a României. Doar șeful Casei Regale a României este cel care poate modifica linia de succesiune, potrivit statutului Casei Regale.

Consortul Principesei Margareta, fostul actor Radu Duda, va primi titlul de „Alteţa Sa Regală Principele Consort al României”.

Comisia Juridică din Senat are pe ordinea de zi un proiect de lege privind statutul Casei Regale, o inițiativă a președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, și a președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea.

Propunerea legislativă prevede recunoaşterea Casei Regale ca persoană juridică de drept privat şi acordarea statutului de utilitate publică. În plus, legea propune recunoaşterea poziţiei de Şef al Casei Regale a României, ca poziţie onorifică, asimilată protocolar cu aceea a unui fost şef de stat.

Potrivit actului normativ, reprezentanții Casei Regale urmează să aibă mai multe beneficii din partea statului, printre care să locuiască în următorii 49 de ani în Palatul Palatul Elisabeta şi să aibă posibilitatea de a angaja 20 de persoane.

Cheltuielile de funcționare a Casei Regale vor fi suportate din fondurile publice, iar bugetul acesteia va fi adoptat prin hotărâre de Guvern. Șeful Casei Regale, adică viitoarea Regină Margareta, va avea obligația de a prezenta în fiecare an un raport de activitate Parlamentului.

HotWeek.ro este un site exclusivist, care militeaza pentru promovarea valorilor. Te asteptam sa revii pe hotweek.ro! Ne poti citi si pe FacebookTwitter sau Google Plus.  

Iti recomandam si: Protestele #rezist au fost suspendate pe durata zilelor de doliu national in memoria Regelui Mihai

Inmormantarea Regelui Mihai va avea loc la Curtea de Arges

PSD renunta la mitingurile din 9 decembrie dupa moartea Regelui Mihai

Regele Mihai a murit! Principesa Margareta va face declararii la ora 19.00

Mormantul Regelui Mihai de la Curtea de Arges, in pregatire. Cripta acoperita pana acum cu catifea, a fost descoperita 

Regele Mihai si Regina Ana, o poveste de dragoste unica de aproape 7 decenii. VIDEO

Regele Mihai, singurul roman caruia Ion Iliescu nu i-a permis sa intre in tara dupa caderea regimului comunist. Emil Constantinescu i-a redat cetatenia abia in 1997

Related posts

Tanar din Craiova, sustinator ISIS, ridicat de DIICOT pentru promovare jihadista

Lucy Ionesco

Divortul nu se mai face prin mediere. Sotii care isi doresc sa divorteze vor fi nevoiti sa apeleze la un avocat divort

Lucy Ionesco

LOTO 6 DIN 49 DIN 15 IANUARIE 2017 LIVE ONLINE. Premiu de peste 15 milioane lei la 6 DIN 49

Delia Ion

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult