Printul Mihai Dimitrie Sturdza s-a stins din viata la varsta de 86 de ani
Comunicate

Printul Mihai Dimitrie Sturdza s-a stins din viata la varsta de 86 de ani

Veste trista de la Paris. Printul Mihai Dimitrie Sturdza, istoric si diplomat, s-a stins din viata la varsta de 86 de ani. Stranepot al domnitorului Moldovei Mihail Sturdza, printul Mihai Dimitrie Sturdza (nascut in 1934, la Bucuresti) a trecut, inainte sa emigreze in Occident, prin inchisorile si lagarele comuniste de munca.

A fost, pe rand, diplomat al Institutului de Stiinte Politice din Paris, angajat al Departamentului de Schimburi Culturale si Stiintifice de la Ministerul de Externe al Frantei, interpret oficial de limba romana al presedintilor Frantei, redactor politic la Europa Libera.

Cunoscut si apreciat istoric, Mihai Dim. Sturdza are zeci de studii publicate in prestigioase reviste din Occident, este autorul monumentalei lucrari „Dictionnaire Historique et Généalogique des Grandes Familles de Grèce, d’Albanie et de Constantinople” (Paris, 1983), iar in Romania a publicat „Familiile boieresti din Moldova si Tara Romaneasca. Enciclopedie istorica, genealogica si biografica”, „Romanii intre frica de Rusia si dragostea de Franta”.

ℹ️ De retinut ca principele Mihai Dimitrie Sturdza a fost descendentul uneia dintre cele mai vechi si mai ilustre familii domnitoare si boieresti din Moldova, care a dat doi domnitori in Moldova, Ionita Sandu Sturdza (a domnit intre 1822 si 1828) si Mihail Sturdza (a domnit intre 1834 si 1849), un prim-ministru al Romaniei, D.A. Sturdza (care a fost si presedinte al Academiei Romane, si presedinte al Partidului National Liberal), inalti dregatori, carturari, ministri, militari, artisti.

Este, de asemenea, urmas al familiei boieresti Manu, care l-a dat pe generalul Gheorghe Manu, erou al Razboiului de Independenta, prim-ministru al Romaniei, ministru de Razboi si de Finante, primar al Bucurestiului.

Istoricul Lucian Filip-Iorga deplange, pe pagina sa de Facebook, trecerea la cele vesnice a marelui aristocrat roman.

Stiri pe aceeasi tema

Elevii romani si programarea creativa. Iata rezultatele celui mai mare concurs de gandire computationala

Cristiana Petrariu Bota

Centrul pentru Jurnalism Independent: Adolescentii nu sunt interesati de presa traditionala si de stiri

Cristiana Petrariu Bota

Romanii din Spania pot cere servicii consulare doar in baza programarii pe econsulat.ro

Delia Ion

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult