Populatia Romaniei va scadea cu 17% pana in 2050, tara noastra fiind in topul tarilor din Europa de Est cu cea mai intensa depopulare
Breaking News Social

Problema grava a Romaniei nu e lipsa autostrazilor, ci declinul demografic. De la inceputul anului, 2 milioane de romani au aplicat la joburi in strainatate

Problema grava a Romaniei nu e lipsa autostrazilor sau lipsa dotarilor din spitale, ci declinul demografic. De la inceputul anului, aproape doua milioane de romani, dornici sa lucreze in afara granitelor. Cei mai interesati sunt tinerii cu varste cuprinde intre 25 si 35 de ani, iar tarile catre care se orienteaza sunt Germania, Marea Britanie si Olanda. 

Situatia este una grava, in conditiile in care autoritatile nu fac mare lucru pentru a stopa acest fenomen. Specialistii atrag atentia ca in Romania se vor intampla lucruri grave, pentru ca din 1990 nu a existat o politica demografica coerenta.

In Romania se vor intampla lucruri grave, pentru ca din 1990 nu a existat o politica demografica coerenta”, a explicat Mircea Cosea.

Tot mai multi romani vor sa plece la munca in strainatate, o arata cele mai noi date. Din luna ianuarie si pana in octombrie anul acesta, doua milioane de romani au aplicat pentru oferte de locuri de munca din alte tari.

Cei mai interesati de joburile din strainatate sunt romanii cu varste cuprinse intre 25 si 35 de ani care au aplicat in primele 10 luni ale acestui an la peste 850.000 de oferte de locuri de munca.

Pe locul doi sunt cei mai tineri cu varste cuprinse intre 18 si 24 de ani ce au aplicat in aceeasi perioada la 450.000 de oferte.

Foarte aproape de primele categorii se regasesc cei cu varste intre 36 si 45 de ani cu peste 380.000 de aplicari.

Cele mai cautate tari: Germania, Marea Britanie, Olanda
In paralel, romanii de peste 45 de ani sunt cei care iau mai greu decizia. Cu toate acestea, de la inceputul anului si pana acum, peste 220.000 au cautat oportunitati de munca in strainatate. Majoritatea celor care isi doresc o cariera in afara tarii vor sa ramana, totusi, in Europa. Chiar si asa, preferintele s-au schimbat.

Primele trei tari cautate de romani sunt Germania, Marea Britanie si Olanda. Acestea sunt urmate de Franta, Polonia, Belgia si Spania.

Ultimele in preferintele romanilor sunt Arabia Saudita, Canada, Qatar, Cipru si Statele Unite al Americii.

Cele mai cautate domenii: vanzari, sectorul bancar, contabilitate

Daca vorbim despre domenii, in topul celor mai cautate se regasesc vanzarile, domeniul bancar si cel al contabilitatii. Imediat dupa, romanii sunt interesati sa profeseze in strainatate in sfera managementului, transportului, turismului sau in domeniul constructiilor.

In tot acest context, specialistii anunta ca planurile celor care pleaca la munca in strainatate nu sunt temporare si ca cei mai multi dintre ei emigreaza definitiv.

Economist: Exista inca mari conditii ca populatia Romaniei sa fie tentata sa plece in exterior

Economistul Mircea Cosea a declarat la Digi24 ca optiunea romanilor pentru locuri de munca in strainatate este cauza faptului ca masurile care se iau in tara sunt insuficiente si pentru ca nu exista o politica demografica adecvata. 

„S-a crezut ca daca se maresc lefurile multi vor ramane, nu e asa. In Romania nu exista siguranta, este o populatie stresata, sub impulsul unor noutati care ne sperie, de la cutremure, boli pana la nesiguranta politica. Exista inca mari conditii ca populatia Romaniei sa fie tentata sa plece in exterior.

Cei care se vor intoarce o vor face in proportie infima, pentru ca, odata plecati, isi cauta o viata unde sa poata sa ramana, sa inceapa sa fie ai celor de acolo.

Deocamdata nu constientizam ca principala problema nu e autostrada sau spitalul, ci demografia.

In Romania se vor intampla lucruri grave, pentru ca din 1990 nu a existat o politica demografica coerenta”, a explicat Mircea Cosea.

 

Stiri pe aceeasi tema

Surse: Dancila ar fi venit cu numele noului sef al CNAS in plic, in timp ce ministrul Sanatatii avea alte propuneri

Ioana Badulescu

Inca doi romani, disparuti in Franta. Alexandru Goldan si prietena lui au disparut la Nisa

Cristiana Petrariu Bota

47 de europarlamentari, scrisoare catre Guvernul Romaniei: Sunteti complici la incalcarea drepturilor omului. Acest lucru pune in pericol libertatea de circulatie a cetatenilor UE

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult