Procedura de demitere a presedintelui american Donald Trump, dezbatuta in Camera Reprezentantilor
Externe

Procedura de demitere a presedintelui american Donald Trump, dezbatuta in Camera Reprezentantilor

Procedura de demitere a presedintelui Donald Trump este dezbatuta, miercuri, in Camera Reprezentantilor din Statele Unite. Camera inferioara a Congresului American dezbate inculparea in cadrul procedurii demiterii lui Donald Trump.

„Este o zi intunecata in America. Camera Reprezentantilor urmeaza sa ancheteze un presedinte ales, acuzat de incalcarea increderii natiunii si a juramantului sau de a pastra, proteja si apara valorile constitutionale. Donald Trump va fi cel de-al treilea presedinte in 240 de ani care va fi anchetat. Al 45-lea presedinte al SUA va fi acuzat de majoritatea democratica a Camerei de abuzarea de putere si obstructionarea Congresului intr-o schema pentru a atrage Ucraina sa intervina in alegerile din 2020”, titreaza CNN intr-un articol pe pagina online.

In camera inferioara a Congresului American se discuta acuzatiile aduse lui Donald Trump, urmand sa se voteze daca se continua cu procedura de demitere a presedintelui – etapa in care ancheta ar ajunge la vot in Senatul American. 

Comisia pentru informatii a Camerei Reprezentantilor din SUA, condusa de democrati, a aprobat la inceputul lunii decembrie un raport de 300 de pagini, ale carui concluzii arata ca presedintele Donald Trump a abuzat de puterea si prerogativele sale.

„Dovezile sunt clare ca presedintele Trump a folosit puterea functiei pentru a pune presiune pe Ucraina sa anunte investigatii fata de rivalul sau politic, fostul vicepresedinte Joe Biden, si o teorie a conspiratiei, infirmata intre timp, cum ca Ucraina, si nu Rusia ar fi fost implicata in alegerile din 2016 „, se spune intr-o declaratie a Comisiei. „Investigatiile erau concepute pentru a beneficia de ele in campania din 2020 de realegere a sa ca presedinte”.

Parlamentarii s-au concentrat asupra evenimentelor care au avut loc inainte, in timpul si dupa convorbirea telefonica, din 25 iulie, intre presedintele american Donald Trump si presedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Seful de la Casa Alba a refuzat sa acorde un ajutor militar pentru Ucraina, in valoare de 391 milioane de dolari inainte de convorbirea telefonica si, in timpul discutiei, l-a indemnat pe Zelenski sa-l cerceteze pe Biden si pe fiul sau, Hunter, printre alte concesii solicitate.

Presedintele american a catalogat cercetarea sa drept o „farsa”.

Cele mai multe cautari pe Google din ultimele 24 de ore din Statele Unite au vizat aceasta procedura deschisa impotriva presedintelui Donald Trump, depasind numarul celor care intrebau cate zile mai sunt pana la Craciun.

Camera Reprezentantilor este dominanta de democrati si este de asteptat sa aprobe continuarea procedurii de demitere.

Senatorii sunt majoritar republicani,din partidul care il sustine pe Donald Trump, asadar sunt sanse mici ca actualul presedinte chiar sa fie demis de la Casa Alba.

Unii congresmani il acuza pe Donald Trump ca a facut presiuni asupra presedintelui ucrainean sa deschisa o ancheta impotriva principalului sau contracandidat la alegerile de anul viitor, Joe Biden.

Doar in cazul altor 2 presedinti americani camera inferioara a Congresului de la Washington a stabilit ca ancheta trebuie sa continue. Procedura s-a oprit la Senat in ambele cazuri, iar cei doi si-au pastrat functia.

Raportul democratilor este impartit in doua sectiuni – una este denumita „schema” afacerii din Ucraina si cealalta „obstructia”.

Potrivit raportului, „schema” ar fi fost pusa in aplicare cu „stiinta si aprobarea” persoanelor din conducerea administratiei, inclusiv secretarul de stat Mike Pompeo, secretarul demisionar pentru energie, Rick Perry, si seful de personal al Casei Albe, Mick Mulvaney.

A doua parte acuza administratia Trump ca nu a furnizat Congresului mii de pagini de documente solicitate. De asemenea, Casa Alba nu a permis martorilor, in special celor care aveau informatii la prima mana despre actiunile lui Trump, sa depuna marturie.

Stiri pe aceeasi tema

Ministerul de Externe din Rusia: Speram ca Romania nu va permite rescrierea istoriei

Ioana Badulescu

RoNews.co.uk, ziarul romanilor din Marea Britanie: Ambasadorul Romaniei la Londra a facut un anunt important pentru romanii din Regatul Unit

Cristiana Petrariu Bota

Majoritatea britanicilor regreta problemele economice aparute in Regat dupa Brexit

Teodora Badescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult