3.1 C
România
21 februarie 2024
Procurorul general Augustin Lazar, dupa comunicatul Departamentului de Stat al SUA: Nu e nicio urgenta cu Legile Justitiei. Un aviz al Comisiei de la Venetia este obligatoriu
Breaking NewsSocial

Procurorul general al Romaniei reactioneaza la propunerea lui Tudorel Toader de revocarea a sa din functie

Procurorul general, Augustin Lazăr, reacționează la propunerea lui Tudorel Toader de revocarea a sa din funcția de procuror general. Augustin Lazăr a declarat în această seară, într-o conferință de presă, că raportul de evaluare a activităţii sale este modul prin care Executivul, prin ministrul justiţiei, înţelege să respecte independenţa Ministerului Public. El a spus că despre concluziile şi ”exagerările vizibile şi interesate” ale ministrului Justiţiei va vorbi punctual în zilele următoare.

În condițiile în care atât controlul IJ și controlul CSM sunt pozitive, concluziile la care a ajuns ministrul Justiției este un demers de natură a destabiliza Ministerul Public, a declarat procurorul general. „Raportul de evaluarea a procurorului general este răspunsul pe care Executivul înțelege să-l dea Comisiei de la Veneția. (…) Raportul prezentat azi e modul în care Executivul, prin Ministrul Justiției, înțelege să respecte autoritatea Ministerului Public ca parte a justiției din România. Cu privire al declarațiile ministrului Justiției îmi rezerv dreptul de a răspunde zilele următoare. Respectarea principiilor și valorilor constituționale a stat la baza mandatului meu”, a explicat Augustin Lazăr. El le-a transmis cetățenilor României să aibă încredere în procurori.

Citeste si: Ministrul Justitiei propune revocarea lui Augustin Lazar din functia de procuror general, acuzandu-l ca a deturnat activitatea Ministerului Public

Cele mai importante declarații ale lui Augustin Lazăr:

– Cu doar două zile în urmă, Comisia de la Veneția transmitea că independența procurorilor poate fi afectată de procedura de revocare. Raportul de evaluarea a procurorului general este răspunsul pe care Executivul înțelege să-l dea Comisiei de la Veneția.
– Cu referire la concluziile și exagerările vizibile și interesate, îmi rezerv dreptul de a răspunde în zilele următoare.
– Discursul public a fost în conformitate cu jurisprudența CEDO. Am nu numai drepturi, dar și obligația de a vorbi în apărarea ordinii de drept.
– La sfârșitul anului trecut Inspecția Judiciară a efectuat un control: concluziile au fost pozitive. După mai puțin de un an, nemulțumit de concluziile IJ, domnul ministru înțelege să pună sub semnul întrebării competențelor.
– În zilele următoare, voi preciza punctual cât de clare sunt exagerările ministrului Justiției. Vă voi da două exemple: mai întâi pentru liniștea celor care sunt interesați, procurorul pe care îl aveți în față a fost notat 36 de ani cu „foarte bine”. Conform legii, cine candidează, la ultima evaluare trebuie să fi avut „foarte bine”. E foarte ușor de înțeles că nu a fost nicio conspirație între fostul ministru, CSM și președinte că nu observă.
– Le transmit cetățenilor României să aibă încrederi în procurori. Vom rămâne fideli spiritului Constituției în sensul de a apăra ordinea de drept și drepturile și libertățile cetățenilor.
– Mă simt într-un moment special nu doar al carierei mele, ci un moment special al României.

Augustin Lazăr a numit ”penibile” unele dintre constatările din raportul prezentat de către ministrul Justiţiei. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunțat că declanşează revocarea lui Augustin Lazăr din funcţia de procuror general, acuzându-l pe acesta că a deturnat activitatea Ministerului Public de la rolul său constituţional.

Related posts

NOBEL 2016. Trei oameni de stiinta britanici au obtinut premiul Nobel pentru Fizica pentru descoperiri in materia cuantica

Delia Ion

DNA ancheteaza votul din Diaspora. Au fost depuse peste 40 de plangeri privind obstructionarea dreptului la vot

Lucy Ionesco

Mircea Olaru, inlocuit cu Zoltan Balint la conducerea Jandarmeriei Romane

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult