2.9 C
România
21 februarie 2024
Procurorul general Augustin Lazar, dupa comunicatul Departamentului de Stat al SUA: Nu e nicio urgenta cu Legile Justitiei. Un aviz al Comisiei de la Venetia este obligatoriu
Breaking News

Procurorul general Augustin Lazar, dupa comunicatul Departamentului de Stat al SUA: Nu e nicio urgenta cu Legile Justitiei. Un aviz al Comisiei de la Venetia este obligatoriu

Procurorul general Augustin Lazar a comentat miercuri, intr-o interventie la RFI, comunicatul transmis de Departamentul de Stat al SUA cu privire la Legile Justitiei, precizand ca intre justitia romana si cea americana exista un parteneriat strategic din anul 1997. Totodata, Augustin Lazar a atras atentia ca nu vede nicio urgenta in a modifica Legile Justitiei si a subliniat ca un aviz al Comisiei de la Venetia este obligatoriu.

„Justitia romana este intr-un parteneriat strategic cu justitia Statelor Unite din 1997. Justitia Statelor Unite a investit in seminarii, in formarea profesionala, in conferinte, in vizite de studii, pe care procurorii romani le-au facut in SUA, pentru a vedea cum arata standardele civilizate in materie de justitie penala.

Eu pot sa inteleg ingrijorarea celor care au investit in succesul unei justitii independente si au si reusit sa obtina niste rezultate foarte bune, iar acum vine cineva sa ne explice, aparent neinformat, de la o comisie care se grabeste, ca are termene in mod special sa faca o procedura rapida, pentru ca pana la un anume termen sa ajunga actul normativ undeva, aparent neinformat.

Dar eu zic ca nici nu ne aflam pe terenul bunei credinte aici, ca, daca ne-am afla pe terenul unei minime bune credinte, am face pas cu pas cu responsabilitate ceea ce trebuie facut pentru a asigura ordinea de drept a Romaniei in conditii de standarde civilizate”, a declarat Lazar, miercuri, la RFI.

Un aviz al Comisiei de la Venetia este obligatoriu

În opinia lui procurorului general, „nu există nici o urgenţă în a modifica legile justiţiei, într-o procedură de urgenţă, într-o comisie specială a Parlamentului României. Aşa cum se află acum ordinea de drept în România şi modul în care este organizată justiţia română, nu necesită nici o urgenţă de modificare, fără o dezbatere transparentă şi clară în faţa opiniei publice a acestor legi”.

Iti recomandam si: Geeks for Democracy: Dragnea si Tariceanu pun in pericol viitorul democratic al Romaniei. Ambii sunt intr-o betie a vitezei care ne va duce pe toti in prapastie 

Parlamentul ia act „cu surprindere” de comunicatul Departamentului de Stat al SUA: Natura si forma declaratiei sunt de neinteles. Ar trebui sa aiba incredere in Parlamentul Romaniei 

Sedinta Senatului a fost blocata de Opozitie, care a parasit sala in semn de protest fata de declaratia transmisa de Parlament catre SUA

Augustin Lazar a mai spus că „iniţiatorii noului proiect au prezentat interes exclusiv pentru modificări care să ofere instrumente de control Executivului asupra Justiţiei, care este prezentată pretins abuzivă. Maniera de privire a rezultatelor justiţiei române este diferită. Pe de o parte, cei care privesc obiectiv văd o justiţie europeană, reformată ca standarde şi ca principii, care are un înalt nivel european de eficacitate în combaterea corupţiei, iar pe de altă parte, cei care fac obiectul activităţii justiţiei române nu o privesc în această manieră optimistă, iar ei găsesc că este momentul potrivit pentru a se modifica legile justiţiei, în câteva aspecte principale, care să asigure controlul asupra justiţiei”.

Procurorul general al Romaniei considera ca este nevoie de un punct de vedere al Comisiei de la Veneţia privind modificarea legilor justiţiei, mai ales in contextul disputei publice.

„Este foarte clar. Având în vedere disputa publică existentă în acest domeniu, Comisia de la Veneţia, care are cel mai înalt nivel de expertiză în materie, este obligatoriu să se pronunţe şi să auzim acest punct de vedere neutru”, consideră procurorul general.

Augustin Lazar, despre pozitia Departamentului de Stat al SUA

Solicitat să comenteze poziţia Departamentului american de Stat privind legile justiţiei din România, Augustin Lazăr a declarat că nu ne aflăm pe terenul bunei credinţe, altfel am face pas cu pas cu responsabilitate ceea ce trebuie făcut pentru a asigura ordinea de drept a României în condiţii de standarde civilizate.

„Justiţia română este într-un parteneriat strategic cu justiţia din SUA din 1997. Justiţia Statelor Unite a investit în seminarii, în formarea profesională, în conferinţe, în vizite de studii, pe care procurorii români le-au făcut în SUA, pentru a vedea cum arată standardele civilizate în materie de justiţie penală. Eu pot să înţeleg îngrijorarea celor care au investit în succesul unei justiţii independente şi au şi reuşit să obţină nişte rezultate foarte bune, iar acum vine cineva să ne explice, aparent neinformat, de la o comisie care se grăbeşte, că are termene în mod special să facă o procedură rapidă, pentru ca până la un anume termen să ajungă actul normativ undeva, aparent neinformat. Dar eu zic că nici nu ne aflăm pe terenul bunei credinţe aici, că dacă ne-am afla pe terenul unei minime bune credinţe, am face pas cu pas cu responsabilitate ceea ce trebuie făcut pentru a asigura ordinea de drept a României în condiţii de standarde civilizate”.

Cele mai periculoase propuneri de modificare a legilor justiţiei

Întrebat care i se par cele mai periculoase propuneri de modificare a legilor justiţiei, Augustin Lazăr a răspuns: „Controlul Inspecţiei Judiciare, care să fie luată de la garantul independenţei justiţiei, care este CSM şi pusă într-un statut distinct. Apoi, direcţie specializată de cercetare a magistraţilor, ceea ce n-a mai fost niciodată şi ar sugera ideea că în magistratura română ar exista o asemenea criminalitate, încât să impună structuri specializate pentru cercetarea magistraţilor. Este total greşit şi statisticile ne arată că magistraţii care mai comit infracţiuni sunt foarte puţini, spre deosebire, din păcate, de politicieni, despre care nu putem discuta acelaşi lucru. Apoi, înăsprirea condiţiilor răspunderii materiale a magistraţilor. Evident că se doreşte inhibarea magistraţilor, ca nu cumva să mai ia decizii, deci să se gândească de zece ori când iau o decizie şi să nu mai aibă eficacitatea respectivă în combaterea corupţiei. Constatăm mai nou că statutul de magistrat independent al procurorului este vizat în mod special şi se ştie de ce: dacă nu există un procuror independent, evident că nu va fi nici o justiţie independentă”.

Reactia lui Augustin Laza vine dupa ce Departamentul de Stat al SUA s-a aratat ingrijorat de modificarile Legilor Justitiei. Asculta pe site-ul RFI interventia lui Augustin Lazar.

HotWeek.ro este un site exclusivist, care militeaza pentru promovarea valorilor. Te asteptam sa revii pe hotweek.ro! Ne poti citi si pe FacebookTwitter sau Google Plus.  

Related posts

PNL ar putea amana desemnarea candidatului pentru Primaria Capitalei

Lucy Ionesco

SIMONA HALEP s-a calificat pentru a treia oara in finala de la Roland Garros dupa ce a depasit-o in semifinale pe Garbine Muguruza

Delia Ion

Romania intra in carantina partiala incepand de luni. Ce masuri trebuie sa respectam

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult