Adrian Streinu Cercel
Social

Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel: Masca este cea care ne protejeaza de coronavirus, cu o singura conditie

Managerul Institutului „Matei Bals”, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel a declarat aseara, intr-o interventie televizata, ca toata lumea ar trebui sa poarte masca, aceasta oferind protectie la noul coronavirus cu o singura conditie: sa fie purtata corect, pe nas si pe gura, si schimbata regulat.

Toata lumea ar trebui sa poarte masca de dimineata si pana seara. Nu ar trebui sa vedem pe nimeni pe strada fara masca. Virusul se gaseste in atmosfera, pe strada, mai ales unde sunt zone ultra circulate si sunt masini in trafic. Va dati seama ca acele masini ridica pur si simplu in aerul pe care noi il respiram o serie de particule care unele dintre ele sunt contaminate si cu SARS-CoV-2”, a declarat Adrian Streinu-Cercel la Antena 3.

Masca ne protejeaza de coronavirus cu o conditie

Adrian Streinu-Cercel recomanda populatiei sa respecte o singura conditie: aceea de a purta masca de protectie corect, pe nas si gura. De asemenea, masca trebuie schimata regulat, atunci cand se umezeste, potrivit unor reguli de care trebuie sa tinem cont neaparat.

Trebuie sa intelegem ca masca este cea care ne protejeaza, cu o singura conditie: sa acopere si gura si nasul si sa fie purtata tot timpul. Daca o astfel de masca se umezeste, ea evident ca trebuie sa fie schimbata dar si schimbarea asta nu trebuie sa fie facuta alandala.

Masca respectiva trebuie sa fie pusa intr-un cos si de acolo sa poata fi dusa in asa fel incat sa nu mai intre in contact cu mediul inconjurator pentru ca daca o masca este aruncata la un cos de gunoi pe strada sau aruncata pe jos si este si contaminata va dati seama ca de acolo virusul pleaca, pentru ca nu-l tine nimic sa stea pe masca”, a explicat medicul Adrian Streinu-Cercel.

O alta masura menita a ne proteja de infectarea cu Covid-19 este pastrarea distantei intre oameni, intrucat virusul circula cu o viteza extrem de mare, astfel ca oricine il poate inspira. Pastrarea distantei trebuie corelata cu purtarea mastii. Totodata, profesorul Streinu-Cercel considera ca anchetele epidemiologice trebuie sa fie mult mai agresive pentru a putea identifica asimptomaticii.

Acestia nu stiu ca sunt bolnavi, nu poarta nici masca si ca atare pot sa transmita fara niciun fel de problema”, a spus medicul.

In momentul in care o persoana respira si il elibereaza in aer, virusul pleaca cu circa 7 metri pe secunda. De aici nevoia de distantare fizica si obligativitatea de purtare a mastii. Chiar daca sunt la o distanta de 2 metri, distanta de 2 metri nu ma protejeaza daca eu nu am o masca care sa ma protejeze de patrunderea virusului”, a precizat Streinu-Cercel, citat de antena3.ro.

Pe aceeasi tema: Declaratia saptamanii vine de la Adrian Streinu-Cercel: Nu mai umblati dupa teste de gripa, le faceti degeaba

 

Articole asemănătoare

Presa internationala, despre o noua zi de proteste. „Ce se intampla in Romania nu este democratie”, scrie Deutsche Welle, publicatie care compara actiunile jandarmilor cu violentele de la Tienanmen

Ioana Badulescu

Istoria Zilei Nationale a Romaniei. Incepand din 1990, pe 1 decembrie se sarbatoreste Ziua Nationala a Romaniei prin parade militare

Lucy Ionesco

Clubul Fermierilor Romani a lansat programul „Tineri Lideri pentru Agricultura” prin care se urmareste pregatirea generatiei de tineri fermieri romani

Lucy Ionesco