Medicii, obligati la garzi de 48 de ore. Este asteptata o noua greva generala in sanatate: Este o prevedere abuziva
Breaking NewsSocial

Prof. Dr. Serban Bubenek: In SUA sau Marea Britanie nu poate fi vorba de inculpare penala directa a unui medic

Prof. dr. Serban Bubenek, presedintele Societatii Romane de Anestezie si Terapie Intensiva, a precizat in exclusivitate pentru 360medical.ro ca in tari precum Statele Unite sau Marea Britanie nu poate fi vorba de inculpare penala directa a unui medic, explicand ca in lumea civilizata, doctorul poate ajunge in penal doar daca practica fara licenta, cu rea credinta dovedita sau cu neglijenta criminala voita.

In fiecare an 250.000 de pacienti mor in SUA din cauza greselilor medicale, insa condamnarea penala a personalului medical pentru ucidere din culpa in aceste cazuri este aproape inexistenta. In schimb, in Romania sunt sute de dosare de urmarire penala a unor medici pentru culpe medicale in ultimii ani.

„In alte tari incepand cu Statele Unite, Marea Britanie si in foarte multe state din Uniunea Europeana nici nu poate fi vorba de inculpare penala directa a unui medic (…). In penal in lumea civilizata, doctorul poate ajunge doar daca practica fara licenta, daca practica cu rea credinta dovedita sau cand exista o neglijenta criminala voita si cunoscuta de catre medic”, spune medicul Bubenek. 

Academia Romana si Asociatia ,,in Apararea Medicilor” au semnat Memorandum de colaborare pentru problematica sanctionarii penale a culpei medicale.

Prezent la evenimentul organizat de Academia Romana, presedintele Societatii Romane de Anestezie si Terapie Intensiva, sustine ca acuzatia de malpraxis este o acuzatie civila si peste tot in lume este reglementata in civil. Acesta a recunoscut ca nu stie cat de pregatita este societatea romaneasca pentru aceasta discutie, dar ea nu trebuie ascunsa sub pres, in caz contrar ne vom trezi cu doua aspecte care nu fac bine nici medicilor, nici pacientilor.

,,Ne vom trezi in primul rand cu medicina defensiva, care incepe sa fie practicata pe scara larga in Romania, adica doctorii trimit pacientii care sunt mai complicati de la unii la altii si nu isi asuma raspunderea unui act medical, pentru ca nu doresc sa fie acuzati de complicatiile care sunt citate in literatura(…), iar al doilea aspect care poate va fi clarificat cu ocazia unei astfel de dezbateri va fi si faptul ca pacientul trebuie sa primeasca compensatii pe cale civila fie prejudiciul direct, fie daune morale pentru greseala, neglijenta sau eroarea medicala lucru care astazi nu se intampla de foarte multe ori sau atunci cand se intampla este disproportionat fie de puterea de acoperire a medicului fie este disproportionat de mare sau de mica fata de suferinta pricinuita pacientului”.

Integral pe 360medical.ro

 

Articole asemănătoare

Victor Ponta nu mai este premier. I-a cerut presedintelui Iohannis sa il desemneze pe Gabi Oprea premier interimar

Lucy Ionesco

Frans Timmermans recomanda Romaniei sa nu faca pasi inapoi. Verificarea magistratilor trebuie facuta de magistrati, nu de politicieni

Ioana Badulescu

Accident pe Autostrada Soarelui A2. Cel putin 17 masini s-au tamponat din cauza poleiului, 4 raniti dusi la spital

Delia Ion