Prof. dr. Virgil Paunescu, centrul de cercetare OncoGen: Revolutia in tratamentul cancerului are la baza imunoterapia, modificarea genetica a unor celule ale sistemului imun care sa recunoasca si sa distruga celulele tumorale
Breaking News

Prof. dr. Virgil Paunescu, centrul de cercetare OncoGen: Revolutia in tratamentul cancerului are la baza imunoterapia personalizata cu celule modificate genetic care sa recunoasca si sa distruga celulele tumorale

Prof. dr. Virgil Paunescu este directorul centrului de cercetare OncoGen din Timisoara, un proiect deschis in anul 2015 si inspirat dupa modelul unui centru avansat de cercetari in cancer si boli regenerative din orasul german Ulm. O echipa interdisciplinara condusa de Virgil Paunescu face cercetare medicala de varf in cadrul unor proiecte prin care se obtin linii celulare capabile sa recunoasca si sa distruga celulele tumorale. 

Oncogen este singurul din estul Europei care are facilitati de cercetare si productie. Sustinut cu fonduri europene, centrul de cercetare din vestul Romaniei dispune si de doua bio-imprimante tridimensionale dedicate cercetarii, de asemenea unice in regiune, care pot imprima tesut uman, de la nas si urechi pana la vase de sange.

Astfel, cercetarea medicala romaneasca devine competitiva la nivel international. Centrul de Terapii Genice si Celulare Oncogen din Timisoara deruleaza proiecte de cercetare spectaculoase in lupta pentru tratamentul cancerului si acopera toate procesele din zona biotehnologiilor, de la recoltare, stocare, pana la administrarea la pacient.

OncoGen este vazut de experti ca un miracol in actualul mediu de cercetare medicala din Romania, o exceptie intr-un sistem care functioneaza cu mari probleme. Coordonatorii OncoGen lupta inclusiv pentru evitarea „pierderii de creiere” din tara.

„Nici Viena nu are facilitatile pe care le avem la OncoGen”, spune Virgil Paunescu, intr-un interviu acordat Agerpres. Este vorba de facilitati de productie de medicamente de mici dimensiuni, in care se poate face terapie personalizata.

„Spre deosebire de celelalte terapii, cum sunt cele cu citostatice, pentru care sunt necesare hale mari de productie in serie, in terapia personalizata celulele provin de la pacientul in cauza, sunt propriile sale celule manipulate genetic. Pentru a face ceva asemanator de la zero, sunt necesari cel putin cinci ani”, sustine directorul OncoGen.

O noua revolutie in tratamentul cancerului: Imunoterapia personalizata cu celule modificate genetic

Imunoterapia in cancer si medicina regenerativa sunt cele doua mari directii pe care se axeaza echipa de cercetatori de la OncoGen. „Le-am ales pe acestea deoarece atat eu cat si membrii colectivului facem parte din disciplinele de Imunologie si Fiziologie ale Universitatii de Medicina si Farmacie Victor Babes”, a explicat Virgil Paunescu.

Imagine similarăO noua revolutie in tratamentul cancerului are la baza imunoterapia personalizata cu celule modificate genetic care sa recunoasca si sa distruga celulele tumorale. Virgil Paunescu si-a exprimat speranta, in interviul acordat Agerpres, ca in acest an sa fie gata o gama de linii celulare modificate genetic, ca mai apoi echipa de cercetatori sa decida care dintre acestea pot fi aplicabile la om.

„Revolutia in tratamentul cancerului are la baza imunoterapia, manipularea celulelor sistemului imun. (…) Avem de pus la punct tehnologia de modificare genetica a unor celule ale sistemului imun, care sa recunoasca si sa distruga specific celule tumorale. Ceea ce facem acum este sa modificam doua dintre celulele sistemului imun, limfocitele T si celulele Natural Killer, care au capacitatea de a recunoaste si distruge celule tumorale. Speram ca in acest an sa avem o gama de linii celulare modificate genetic si sa hotaram care sunt aplicabile la om”, a declarat Paunescu.

Cercetatorii romani isi doresc sa puna la dispozitia pacientilor o astfel de alternativa, la un pret rezonabil si cat mai curand.

„Anul trecut, FDA a avizat un astfel de tratament pentru un tip de cancer. Firma care a dezvoltat tratamentul a fost achizitionata de un fond de investitii, pentru suma de 12 miliarde dolari. Acest tratament costa in momentul de fata intre 500 si 800 de mii de dolari. Rezultatul este vindecarea in 90% din cazuri. Obiectivul nostru este sa punem la dispozitia pacientilor romani, in cel mai scurt timp, o astfel de alternativa, la un pret rezonabil”, a adaugat profeorul Virgil Paunescu.

Cum raspund animalele de laborator la experiment

In ultimul an s-a reusit obtinerea unor celule imune, modificate genetic, a explicat profesorul Paunescu, care a tinut sa puncteze ca celulele tumorale din experiment sunt modificate genetic pentru a putea fi usor urmarite, fara a sacrifica animalele.

„In momentul de fata punem la punct modelul experimental. Avem un lot de soareci carora le transplantam tumori umane obtinute prin imprimare 3D. Cu ajutorul imprimantei obtinem tumori formate din doua tipuri de celule: celule tumorale si fibroblaste peritumorale. Avantajul imprimantei consta in reproductibilitatea experimentului de fiecare data. Odata implantata tumora la soareci, se poate urmari modul in care aceasta creste sau raspunde la diferiti agenti terapeutici. Scopul este de a trata acesti soareci cu celule Natural Killer si limfocite T manipulate genetic. Celulele tumorale din acest experiment sunt si ele modificate genetic pentru a putea fi usor urmarite, fara a sacrifica animalele. In ultimul an am reusit sa obtinem celule imune, modificate genetic si sa verificam activitatea acestora”, a mai spus Virgil Paunescu, director OncoGen.

Prof. dr. Virgil Paunescu este vicepresedinte al Academiei de stiinte Medicale din Romania, coordonator al echipei de imunologi care a participat la realizarea primului transplant medular autolog (2000) si a primului transplant medular alogen (2002) din Romania. A fost distins cu Ordinul National ”Steaua Romaniei”, in grad de Cavaler, in 2009.

Centrul de Terapii Genice si Celulare în Tratamentul Cancerului – OncoGen dispune de 15 laboratoare de cercetare, dotate cu echipamente de varf, si un nucleu de 25 de cercetatori. Investitia este de peste 54 milioane de lei, mare parte din bani provenind din fonduri europene.

Interviul integral al profesorului Virgil Paunescu poate fi citit pe site-ul Agerpres.

Sursa foto: Revista Medicala

Related posts

Elena Udrea, pe Facebook: Laura Codruta Kovesi conduce ancheta in dosarul Gala Bute

Lucy Ionesco

INS: Romania are cea mai mare inflatie din ultimii ani, pe fondul cresterii preturilor la produsele alimentare si nealimentare

Lucy Ionesco

Primarul municipiului Iasi, Mihai Chirica, infectat cu coronavirus: Va anunt ca m-am izolat

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult