Guvernul a reglementat exercitarea profesiei de expert și a celei de tehnician în egalitate de șanse, prin modificarea Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi. Cele două profesii au fost introduse în COR (Clasificarea Ocupațiilor în România) în anul 2014, respectiv 2015.
Mai mult, actul normativ stabilește că persoanele juridice din sectorul public și din cel privat care au peste 50 de salariați vor avea posibilitatea de a angaja un expert sau un tehnician în egalitate de șanse, în limita bugetului destinat cheltuielilor salariale.
Reglementarea celor două profesii vine în contextul unei preocupări din ce în ce mai mari, la nivel internaţional şi european, pentru implementarea principiilor egalității de gen în toate domeniile și la toate nivelurile de intervenție.
Citeste si: Modificari la Legea privind violenta in familie. Guvernul introduce ordinul de protectie provizoriu
România și-a asumat, în anul 2015, punerea în aplicare a Angajamentului nr. 1 privind formarea unor specialiști, experți și tehnicieni în domeniul egalității de șanse de la nivelul administrației publice centrale și locale, în cadrul Campaniei „HEforSHE”, inițită de UN WOMEN, și s-a angajat ca, până în anul 2020, 70% dintre cele 1.680 de instituții publice naționale și locale să aibă experți sau tehnicieni în domeniul egalității de șanse.
Actul normativ introduce și noțiunea de „violență de gen”, conform definiției din Convenția de la Istanbul.
Situația statistică în domeniul violenței în familie, potrivit IGPR:
Anul 2016
– 36.664 victime ale violenței în familie;
– 191 decese precizate de Ministerul Public;
– 2574 de OP emise, dintre care 743 sunt încălcate.
Anul 2017
– 20.617 victime ale violenței în familie;
– 84 decese;
– peste 3000 de ordine de protecție emise de instanță;
– OP încălcate – 1011.