9.7 C
România
19 septembrie 2024
Profesor de la Facultatea de Fizica din Iasi: Meteoritul cazut la Iasi pe 9 iulie ar fi avut o putere de explozie asemanatoare cu a unui reactor nuclear de la Cernavoda
SocialȘtiri locale

Profesor de la Facultatea de Fizica din Iasi: Meteoritul cazut la Iasi pe 9 iulie ar fi avut o putere de explozie asemanatoare cu a unui reactor nuclear de la Cernavoda

Silviu Gurlui, profesor la Facultatea de Fizica din Iasi, este de parere ca meteoritul cazut la Iasi in data de 9 iulie ar fi avut o putere de explozie asemanatoare cu a unui reactor nuclear de la Cernavoda, durata acesteia fiind de doua secunde. Cercetatorul sustine, pe pagina sa de socializare, ca meteoritul care a provocat o bubuitura auzita atat in oras, cat si in comunele din jur, avea minimum 8 kilograme si cel putin 16 centimetri diametru, explozia fiind echivalenta cu 400 kg de exploziv TNT.

Anuntul cercetatorului a venit la doua zile dupa producerea bubuiturii. Potrivit masuratorilor sale realizate cu un echipament pe care il are instalat in turnul cu ceas al Palatului Culturii, bubuitura a fost provocata de caderea unui meteorit, care a explodat la mare altitudine.

„Iata si caracteristicile meteoritului cazut la Iasi, pe 9 iulie 2019. Meteoritul a avut minim 8 kg si minim 16 cm in diametru. Puterea exploziei evaluata a fost de minim 800 megawatt (ceva mai mult decat unul dintre reactoare nucleare de la Cernavoda /706 megawatt), insa pret de doar 2 secunde! Explozia este echivalenta cu 1.6 GJ adica 400 kg de exploziv TNT. A explodat la inaltime mare iar potentialele fragmente au ajuns pe Pamant fara sa produca efecte insemnate pentru ca nu am inregistrat vibratii in sol dupa cele 5 secunde de impact direct cu sunetul. Cel mai probabil a avut o traiectorie abrupta astfel ca la inaltime foarte mare (peste 20 km), in plina zi, lumina produsa prin explozie a fost greu perceptibila. In plus un corp de asa dimensiuni la distanta de 20 km nu poate fi observat deloc usor de ochiul uman din cauza puterii de rezolutie limitata (limita este de 10 ori mai mica decat limita de detectie a ochiului uman). Posibil si alte fenomene naturale au concurat la lipsa de vizibilitate.Caracteristicile sunetului (20-120 Hz) arata clar ca bubuitura a fost la foarte mare altitudine”, a scris profesorul pe reteaua de socializare.

El a facut si o comparatie cu meteoritul care a cazut in 2013 in Rusia.

„Comparativ, meteoritul din Rusia, cazut in Chelyabinsk Oblast, 15 februarie 2013: masa 12000 tone, diametru 20 metri, viteza 20km/s, altitudine unde a exploadat 26 km, energia exploziei a fost de 1400000 GJ (400 mii tone TNT) = 30 de bombe Hiroshima”, a mai spus Silviu Gurlui.

Bubuitura din 9 iulie s-a auzit atat in oras, cat si in comunele din jur. 

Precizari au venit din partea profesorului Silviu Gurlui, care a spus ca, potrivit unor masuratori realizate de un echipament pe care il are instalat in turnul cu ceas al Palatului Culturii, unda de soc ar fi fost cauzata de caderea unui meteorit.

Un incident similar a avut loc la Iasi in urma cu trei ani, pe 1 iunie 2016, aproape de pranz. Nici atunci nu a fost gasita o explicatie. Potrivit lui Silviu Gurlui este foarte posibil ca si atunci sa fi fost vorba tot despre caderea unui meteorit.

Articole asemănătoare

ACCIDENT DAN CONDREA. VIDEO. Filmul accidentului in care a murit patronul Hexi Pharma

Lucy Ionesco

Gheorghe Dinca s-a intalnit cu sotia sa in timpul perchezitiilor. Nu crede ca s-a intamplat asa ceva

Ioana Badulescu

REZULTATE LOTO 30 IANUARIE 2014: REPORTURI LA 6 DIN 49, JOKER SI 5 DIN 40

Bogdan