Profesorul Nicolae-Serban Tanasoca a murit, Patriarhul Daniel a transmis un mesaj de condoleante
Social

Profesorul Nicolae-Serban Tanasoca a murit, Patriarhul Daniel a transmis un mesaj de condoleante

Nicolae-Serban Tanasoca, filolog si istoric roman, erudit specialist in filologie clasica, in studiul civilizatiei bizantine si al culturilor din Balcani a murit sambata 7 aprilie 2017, în București, la vârsta de 75 de ani. Patriarhul Daniel a tinut sa transmita un mesaj de condoleante la trecerea in nefiinta a profesorului Nicolae Tanasoca.

Profesorul Nicolae-Serban Tanasoca a fost un fiu credincios al Bisericii Ortodoxe Romane, aducand in ultimii ani de viata o importanta contributie, in calitate de membru colaborator al Comisiei Patristice a Patriarhiei Romane, la buna desfasurare a proiectului de traduceri din opera Sfintilor Parinti.

Patriarhul Daniel a transmis un mesaj de condoleante: „In aceste momente de intristare pentru toti cei care l-au cunoscut si apreciat, ne rugam Domnului Iisus Hristos, Biruitorul mortii si Domnul vietii, sa odihneasca sufletul sau in lumina, pacea si iubirea Preasfintei Treimi. Vesnica lui pomenire din neam in neam! Cu parintesti condoleante si binecuvantari pentru familia indoliata„.

Cine a fost Nicolae-Serban Tanasoca

Nicolae-Șerban Tanașoca (n. 3 octombrie 1941, București – d. 7 aprilie 2017, București) a fost un filolog și istoric român, specialist în filologia clasică, în studiul civilizației bizantine și al culturilor din Balcani.

S-a născut într-o familie de aromâni. O ramură a familiei sale, originară din Peninsula Balcanică, a fost întemeiată de un unchi stabilit, la începutul secolului al 20-lea, în Statele Unite ale Americii. A studiat filologia clasică la Universitatea din București, luându-și licența în 1964 , iar doctoratul în 1979. Este profesor la Universitatea Națională de Arte din București și director al Institutului de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române.

Între lucrările sale se pot menționa o antologie comentată de studii asupra literaturii bizantine, traduceri din literatura elină (Platon), bizantină (Diaconul Agapet, Vasile I Macedoneanul) și neogreacă, lucrări consacrate istoriei aromânilor etc. S-a interesat, de asemenea, de istoria modernă a României – a editat amintiri și discursuri ale lui Take Ionescu, a editat împreună cu Sanda Tătărescu-Negropontes Mărturii pentru istorie din moștenirea scrisă a lui Gheorghe Tătărescu. El se numără printre intelectualii de frunte care sprijină ideea restaurării în România a sistemului monarhic constituțional sub dinastia Hohenzollern.

 

Stiri pe aceeasi tema

PENSII MAI. In decembrie se dau pensii recalculate pentru 16.000 de pensionari ai MAI

Cristiana Petrariu Bota

Viorica Dancila: punctul de pensie va fi de 1.775 lei in anul 2020

Delia Ion

Ce salariu va avea Patriarhul Daniel, dupa noua lege a salarizarii

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult