12.4 C
România
1 octombrie 2022
PRIMA CASA 2020
EconomieSocial

Program Noua Casa 2020. OUG 129/2020, respinsa de Senat. Conditii de creditare, avans, ce suma poti imprumuta

PROGRAM NOUA CASA 2020: Ordonanta de Guvern (OUG) 129/2020 care reglementeaza programul „Noua Casa” se numara printre ordonantele respinse, miercuri, de Senat, in calitate de prima camera sesizata.

Ordonanta 129/2020 prevede ca prin programul „Noua Casa” sa se acorde credite de pana in 70.000 de euro, cu un avans de 5% si de pana in 140.000 euro cu un avans de 15% pentru locuinte noi.

Prin locuinta noua se intelege orice locuinta, receptionata la terminarea lucrarilor, cu cel mult 5 ani inainte de data solicitarii creditului garantat, precum si locuintele supuse unor lucrari de interventie in vederea consolidarii si/sau reducerii riscului seismic receptionate la terminarea lucrarilor cu cel mult 5 ani inainte de data solicitarii creditului garantat.

Alte acte normative respinse ale Guvernului respinse in plen sunt OUG 125/2020 privind stabilirea unor masuri in domeniul cercetarii-dezvoltarii-inovarii si OUG 127/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 96/2000 privind organizarea si functionarea Bancii de Export-Import a Romaniei EximBank – S.A.

Ordonantele respinse miercuri de Senat vor intra in dezbaterea Camerei Deputatilor, care este si for decizional in aceste cazuri.

Guvernul a aprobat, in 19 august, normele de aplicare ale programului „Noua Casa”.

„In aceasta seara au fost aprobate normele de aplicare ale programului ‘Prima Casa’. Reamintesc, in acest caz vorbim despre doua categorii de beneficiari, respectiv cei care, pana in prezent, erau in categoria beneficiarilor conform conditiilor din programul ‘Prima Casa’, respectiv credite de pana la 70.000 de euro, cu garantii de stat de 50% si avans 5% pentru locuinte noi sau vechi. La acestia se adauga o noua categorie de beneficiari, cei care vor achizitiona imobile cu valoare cuprinsa intre 70.000 de euro si 140.000 de euro, cu garantii de stat de 60% si avans de 15%. Acestea sunt conditiile pentru programul ‘Noua Casa’, aprobate prin hotarare de guvern, in ceea ce priveste normele de aplicare ale acestui program. Odata cu publicarea normelor in Monitorul Oficial, practic, programul (…) este disponibil pentru cei care doresc sa achizitioneze imobile cu credite cu garantii de stat. Vorbim despre un plafon de aproximativ 1,6 miliarde lei, disponibil pana la sfarsitul acestui an pentru acest program”, declara, la acea data, seful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Danca.

Fondul National de garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) informa, recent, intr-un comunicat de presa, ca prin programul „Noua Casa” se vor acorda doua categorii de credite pentru locuinte noi, respectiv imprumuturi de pana la 140.000 de euro pentru care se percepe un avans de 15% si se acorda o garantie de stat de 60%, si de 70.000 de euro, cu un avans de 5% si o garantie de stat de 50%.

Potrivit sursei citate, avansul de 15% si garantia in nume si cont stat de 60% se aplica doar locuintelor noi ce depasesc pragul de 70.000 de euro pana la 140.000 euro inclusiv.

Pentru locuintele vechi (receptionate la terminarea lucrarilor de constructie cu mai mult de 5 ani inainte de data solicitarii creditului garantat) conditiile raman neschimbate.

„Prin programul „Noua Casa” se vor acorda doua categorii de credite pentru locuinte noi (prin locuinta noua se intelege orice locuinta, receptionata la terminarea lucrarilor, cu cel mult 5 ani inainte de data solicitarii creditului garantat precum si locuintele supuse unor lucrari de interventie in vederea consolidarii si/sau reducerii riscului seismic receptionate la terminarea lucrarilor cu cel mult 5 ani inainte de data solicitarii creditului garantat) respectiv : 1) credite de pana la 140.000 de euro pentru care se percep un avans de 15% si se acorda o garantie in nume si cont stat in valoare de 60%; 2) si credite de pana la 70.000 de euro cu un avans de 5% si o garantie in nume si cont stat de 50%”, se mentiona in comunicat.

 

Related posts

Mitropolitul Clujului, IPS Andrei, testat pozitiv la noul coronavirus

Lucy Ionesco

Greva de la metrou ramane in vigoare, desi Tribunalul Bucuresti a declarat nelegala actiunea de protest

Ioana Badulescu

Kovesi: Unele spitale incheie contracte doar cu unele societati. Procentul cerut ca mita din contracte e mai mare decat in alte domenii

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult