PROGRAM RABLA. Proprietarii de masini vechi care intentioneaza sa-si caseze autoturismele in schimbul tichetelor valorice oferite prin programul Rabla o vor putea face in aceleasi conditii ca si anul trecut. Valoarea primei de casare este in valoare de 6.500 de lei, chiar daca ministrul Mediului, Daniel Constantin, anuntase in urma cu cateva saptamani ca se fac demersuri pentru ca suma acordata in cadrul programului Rabla sa fie mai mare.
PROGRAM RABLA. Anul 2017 aduce totusi schimbari la programul Rabla. Pe site-ul Ministerului Mediului este postat ghidul de finantare al Programului de stimulare a innoirii parcului auto, care prevede introducerea unor praguri maxime de emisii CO2 pentru autovehiculele cumparate cu ajutorul ticehetelor Rabla.
PROGRAM RABLA. Ministerul Mediului, prin intermediul AFM (Administratia Fondului pentru Mediu), doreste sa implementeze o strategie pentru trei ani (2017-2019), la finalul careia sa creasca semnificativ numarul de autoturisme mai performante asupra impactului avut asupra mediului.
PROGRAM RABLA. Noutatea Rablei 2017 este ca se introduc praguri maxime de emisii de CO2 ale autovehiculelor pentru achizitia carora se poate obtine prima de casare. Astfel, cuantumul primei de casare va fi de 6.500 de lei si se va acorda in functie de cantitatea de emisii de CO2/km generata de sistemul de propulsie al autovehiculului nou achizitionat, in regim de functionare mixt, dupa cum urmeaza: in anul 2017, pentru autovehiculul nou al carui sistem de propulsie genereaza maximum 130 g CO2/km, in anul 2018, pentru auto-vehiculul nou al carui sistem de propulsie genereaza maximum 120 g CO2/km, in anul 2019 pentru autovehiculul nou al carui sistem de propulsie genereaza maximum 110 g CO2/km. „Dupa cum se observa, prin scaderea graduala a pragului de emisii de CO2, programul este conceput nu doar ca o modalitate de finantare, ci si ca un instrument de indrumare a cumparatorului de autoturisme si constientizare a acestuia cu privire la corelarea nevoii de deplasare cu cea de protectie a mediului”, se precizeaza in Referatul de aprobare a proiectului de ordin pentru aprobarea Ghidului de finantare a programului Rabla.
CITESTE SI: O NOUA TAXA AUTO? Timbrul de mediu va fi inlocuit de un sistem european de taxare, ce va fi impus proprietarilor de autoturisme
PROGRAM RABLA. Bonusuri in functie de emisiile de gaze. In plus, la prima de casare de baza se poate adauga, in 2017, un ecobonus de 1.500 lei la achizitionarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie care genereaza o cantitate de emisii de maximum 98 g CO2/km in regim de functionare mixt. Pentru anul 2018, valoarea ecobonusului este similara, insa numai pentru cazul in care este cumparata o masina noua echipata cu sistem de propulsie care genereaza o cantitate de emisii de maximum 96 g CO2/km in regim de functionare mixt.
PROGRAM RABLA. Nu in ultimul rand, la achizitionarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie care genereaza o cantitate de emisii de maximum 95 grame de CO2/km in regim de functionare mixt, se va acorda, in 2019, un ecobonus in cuantum tot de 1.500 de lei. Pe de alta parte, in cazul achizitiei unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie hibrid, valoarea ecobonusului va fi de 2.500 de lei.
PROGRAM RABLA. 10.000 de euro cadou pentru o masina electrica. Mai mult decat atat, Daniel Constantin promite dublarea primei de achizitie pentru programul Rabla Plus, pentru masini electrice noi, de la 5.000 la 10.000 de euro. Acesta se arata optimist si spera ca, astfel, sa fie achizitionate, in 2017, in jur de 1.000 de autovehicule electrice, dupa ce in 2016 nu s-au vandut decat 40. „Anul trecut s-au vandut doar patruzeci si ceva de masini. Anul acesta vom avea la dispozitie o suma care sa echivaleze cu 1.000 de masini care sa se vanda la nivel national, iar prima pentru fiecare cetatean care vrea sa acceseze aceasta masura se va dubla de la 5.000 de euro la 10.000 de euro”, a anuntat ministrul Mediului.