3.9 C
România
20 octombrie 2020
Programe scolare noi pentru gimnaziu si liceu din 2017. Vizati, elevii de clasele a V-a si a IX-a
Social

Programe scolare noi pentru gimnaziu si liceu din 2017. Vizati, elevii de clasele a V-a si a IX-a

Calendarul schimbarilor curriculare de la gimnaziu si liceu: Calendarul dezvoltarii curriculare 2015-2017, aprobat de ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, prevede ca in septembrie 2017, elevii de clasa a V-a si de clasa a IX-a sa invete dupa un nou curriculum scolar, cu planuri-cadru si programe scolare in concordanta cu cele realizate deja in invatamantul primar, noteaza hotnews.ro. In calendarul dezvoltarii curriculare 2015-2017, implementarea curriculumului la cele doua clase este definita ca „tinta strategica”.

De subliniat ca in luna septembrie 2017 vor intra in clasa a V-a elevii care acum sunt clasa a II-a si care invata dupa un curriculum nou, fata de colegii lor din a III-a.

Ministerul Educatiei a stabilit ca termen orientativ pentru finalizarea planurilor-cadru (adica planul cu numele materiilor pe care le fac elevii la fiecare clasa si numarul de ore) pentru gimnaziu si liceu data 31 august 2015. Urmatorul termen este noiembrie 2016 – cand va trebui sa fie gata programele scolare (adica continuturile in sine, ce trebuie sa stie la finalul clasei elevii) pentru toate materiile de clasa a V-a si de clasa a IX-a, iar in anul scolar 2017-2018 aceste programe sa fie aplicate la clasa.

Vezi si: Modificari la Legea Educatiei. Vezi cum ii vor afecta pe elevi

Clasele a V-a si a IX-a sunt singurele pentru care documentul aprobat de Minister prevede si un termen de implementare a programelor scolare noi. La restul claselor, exista termene de finalizare a programelor scolare, astfel:

pentru gimnaziu (clasele a V-a – a VIII-a): noiembrie 2016
pentru liceu (clasele a IX-a – a X-a): noiembrie 2016
pentru liceu (clasele a XI-a – a XII-a): decembrie 2017

Acelasi act, aprobat pe 1 aprilie 2014, prevede ca documentul de politici in domeniul curriculumului – care va cuprinde directiile de actualizare a Curriculumului national – are ca termen de aprobare data 4 mai.

Institutul de Stiinte ale Educatiei – institutie nationala de cercetare care elaboreaza curriculumul si care se ocupa de formarea cadrelor didactice – a anuntat ca „a fost aprobat calendarul dezvoltarii curriculare 2015-2017”.

„Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice a aprobat in data de 27 aprilie 2015 Calendarul de dezvoltare curriculara pentru perioada 2015 – 2017. Documentul prezinta principale activitati in domeniul elaborarii Curriculumului national, potrivit tintei strategice si directiilor majore de actiune pentru perioada de referinta mentionata”, informeaza ISE.

Potrivit institutiei, „tinta strategica este reprezentata de implementarea in invatamantul gimnazial si in invatamantul liceal, incepand cu anul scolar 2017-2018 (la clasa a V-a si la clasa a IX-a), a unor noi planuri-cadru de invatamant si a unor noi programe scolare”.

Documentul aprobat de ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, prevede ca termen orientativ pentru finalizarea planurilor-cadru pentru gimnaziu si liceu data 31 august 2015. Curriculumul national este format, in principal, din planul-cadru si din programele scolare. Planul-cadru este componenta curriculumului national care contine numele disciplinelor pe care le studiaza elevii in fiecare an de studiu si numarul de ore (de exemplu, la ce clase invata elevii de gimnaziu fizica si cate ore pe saptamana au aceasta materie).

Pe acest plan-cadru, specialistii fundamenteaza apoi programele scolare.

„Pentru liceu, este necesara corelarea activitatilor si termenelor intre prezentul calendar de dezvoltare curriculara si cel al proiectului ROSE finantat de Banca Mondiala, in vederea atingerii tintei strategice propuse (in conditiile in care proiectul constituie si principala sursa de finantare a dezvoltarii Curriculumului national pentru liceu)”, informeaza Ministerul Educatiei.

Amintim ca Banca Mondiala a aprobat in martie 2015 un imprumut de 200 milioane de Euro pentru Romania Secondary Education Project (ROSE), care va fi implementat de Ministerul Educatiei in urmatorii 7 ani. Obiectivele sunt cresterea ratei de tranzitie de la liceu in universitati, reducerea abandonului universitar si se concentreaza pe scoli cu procent redus de promovare a Bacalaureatului.

Ministerul Educatiei precizeaza ca, pe langa finantarea de la Banca Mondiala, vor mai fi folosite pentru realizarea curriculumului fonduri din Programul Operational Capital Uman si din alte programe ale ministerului.

De asemenea, ISE atentioneaza ca, inainte ca noul curriculum national sa fie aplicat, este necesara formarea cadrelor didactice din invatamantul gimnazial si liceal, pentru ca profesorii sa invete cum sa ii invete la randul lor pe elevi noile continuturi, sa inteleaga filosofia de abordare a materiilor si sa deprinda noi metode de predare la clasa.

Stiri pe aceeasi tema

Greva de la metrou ramane in vigoare, desi Tribunalul Bucuresti a declarat nelegala actiunea de protest

Ioana Badulescu

EXPLOZIE CLUB BUCURESTI: Numar de urgenta disponibil pentru informatii despre mortii si ranitii in explozia din club

Cristiana Petrariu Bota

Forumul Judecatorilor se retrage din Comisia Iordache: Scopul acesteia nu pare a fi legat de imbunatatirea legislatiei, ci de „subrezirea justitiei”

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult