3.1 C
România
20 februarie 2024
Programul de guvernare al PNL, lansat sambata de Alina Gorghiu si Vasile Blaga. Ce prevede documentul
Breaking News

Programul de guvernare al PNL, lansat sambata de Alina Gorghiu si Vasile Blaga. Ce prevede documentul

Partidul National Liberal (PNL) si-a lansat, sambata, noul program de guvernare. Programul de guvernare al PNL, lansat de co-presedintii partidului, Vasile Blaga si Alina Gorghiu, prevede masuri de relaxare fiscala, precum reducerea TVA-ului la 19% sau plafonarea CAS. De asemenea o problema este catalogata drept „o chestiune de securitate nationala”. Programul de guvernare al PNL prevede la capitolul Politica Fiscala scaderea TVA la 19% de la 1 ianuarie 2016, eliminarea graduala a taxei pe constructiile speciale si a supra-accizei pe carburanti pana la 31 decembrie 2016, plafonarea CAS la 16% in perioada de timp 2017-2020, precum si plafonarea bazei de calcul a tuturor contributiilor la 3 salarii medii pe economie. Programul de guvernare al liberalilor are si un capitol special pentru rezolvarea dezechilibrelor democrafice, catalogate drept „o chestiune de securitate nationala”, printre masuri numarandu-se marirea alocatiilor pentru cresterea copilului si realizarea unor retele de crese si afterschool-uri.

Liderii PNL Vasile Blaga, Alina Gorghiu si Catalin Predoiu, premier desemnat, au mai anuntat in conferinta de presa de sambata si masuri in sanatate si educatie. Printre acestea se numara prevenirea abandonului scolar si un program national pentru incurajarea intrarii in universitati a tinerilor de la sate, precum si pachete salariale si de cariera speciale pentru medici si profesori.

Liderii PNL Vasile Blaga, Alina Gorghiu si Catalin Predoiu, au sustinut necesitatea unui program de guvernare care sa puna bazele pentru un cod fiscal de mai lunga durata decat cel actual si care sa dezvolte clasa de mijloc.

Ce prevede programul de guvernare al PNL

Eliminarea taxei pe stalp si a accizei la carburanti, prin diminuare progresiva, pana la 31 decembrie 2016, plafonarea CAS la trei salarii medii brute pentru profesiile liberale si reducerea TVA la 19% de la 1 ianuarie 2016 se numara printre propunerile din programul de guvernare prezentat de PNL.

Te-ar putea interesa si: PROIECTUL PROGRAMULUI DE GUVERNARE AL PNL – „GUVERNAREA LIBERALĂ A ROMÂNIEI”

Prim-vicepresedintele PNL Catalin Predoiu, premier propus de acest partid, a prezentat, sambata, proiectul programului de guvernare al PNL, aratand ca liberalii nu vor „intoarcerea la vremuri de austeritate”, ci propun investitiile, cresterea economica si masuri de relaxare fiscala, cum ar fi reducerea TVA la 19% pana la 1 ianuarie 2016.

„Masurile de relaxare fiscale vor fi reducerea taxei pe stalp progresiv pana la zero la 31 decembrie 2016, reducerea accizei la carburanti pana la zero pana la 31 decembrie 2016, plafonarea CAS la trei salarii medii brute pe economie pentru profesiile liberale, in fine, reducerea TVA la 19% de la 1 ianuarie 2016”, a spus Predoiu, intr-o conferinta de presa.

Catalin Predoiu a precizat ca, in proiectul de program de guvernare, liberalii au in vedere, printre altele, reducerea abandonului scolar, stoparea migratiei medicilor, dezvoltarea infrastructurii, combaterea evaziunii fiscale, dar si „curatenie la companiile de stat care creeaza in continuare pierderi”.

„Noi nu vrem sa vindem iluzii. Acest program nu se rezuma la o simpla reteta fiscala. Noi trebuie sa cream un principiu ca politica fiscala creeaza bugetul si nu invers”, a mai spus Predoiu, aratand ca este nevoie de reforma in administratie, o mai buna colectare a veniturilor si apoi de masuri de relaxare fiscala.

El a mentionat ca liberalii „nu vor atenta la independenta justitiei prin legi perverse sau inchizand robinetul banilor”.
Predoiu a mai spus ca liberalii au lansat spre dezbatere publica poiectul lor de program de guvernare, „dar nu stiu momentul” in care vor intra la guvernare si ca, in functie de acest moment, trebuie sa vada in ce stare vor gasi economia si finantele tarii.

„Nu mai vrem sa ne intoarcem la vremuri de austeritate”, a adaugat Catalin Predoiu.

Copresedintele PNL Vasile Blaga a aratat ca a proiectul programului de guvernare va fi distribuit tuturor organizatiilor PNL pentru dezbatere. „Vom avea dezbatere si cu societatea civila, mediul de afaceri si partenerii politici, iar la inceputul lunii martie acest proiect de program sa fie aprobat in forurile de conducere ale partidului”, a precizat Blaga.

Potrivit proiectului pgramului de guvernare al PNL lansat sambata de conducerea partidului, economia este obiect de securitate nationala pentru liberali, iar educatia, sanatatea, demografia sunt obiective care necesita o actiune pe termen lung, “pas cu pas”.

“Finantele tarii au fost echilibrate printr-o austeritate dura si sacrificii ale populatiei, dar economia noastra este departe de ceea ce am putea fi”, se arata in programul de guvernare al PNL.

Potrivit acestui document, este nevoie de “un nou model economic national, pe termen lung, care sa incurajeze puternic capitalul autohton”. De asemenea, PNL precizeaza ca incurajarea capitalului si antreprenoriatului autohton va fi o tinta realizabila printr-o fiscalitate mai relaxata, care va fi realizata, insa progresiv, in doua etape, una pana in 2016 si alta pana in 2020, dupa realizarea reformelor structural si imbunatatirea colectarii.

Politicile de stimulare fiscala vor fi implementate progresiv si sustenabil, fara a pune in echilibru macrostabilitatea finaciara, se mentioneaza in program.

PNL vede in FMI, UE si Banca Mondiala parteneri de incredere pe termen lung, iar in aderarea la zona euro “un obiect fezabil”.

In proiectul de program prezentat de PNL se mai arata ca „in principiu fiscalitatea va fi partajata clar intre fiscalitate nationala si fiscalitatea locala pentru a simplifica si responsabiliza, ceea ce va antrena clarificarea sistemului de impozite si taxe, responsabilitatea in administrarea si colectarea acestora, elaborarea si urmarirea executiei bugetelor pe niveluri de competenta si raspundere”.

„Efectul major asteptat se refera la o reducere semnificativa, a numarului de impozite si taxe de natura fiscala permitand contribuabililor sa-si diminueze cheltuielile cu administrarea fiscala si sa le creasca nivelul de competitivitate cu toate avantajele personale si generale ce decurg din aceasta masura. Estimam ca urmare a adoptarii si implementarii Programului de guvernare sporirea consumului intern, a cresterii PIB-ului cu un ritm mediu anual de 5%, de crestere a incasarii veniturilor fiscale de la aproape 32% in prezent la circa 38-40% din PIB, inclusiv prin diminuarea drastica a evaziunii fiscale”, sustin liberalii.

PNL mai sustine in acest program generalizarea cotei unice de 16% pentru toate tipurile de taxe si impozite: 16% CAS platit de angajat, 16% CAS platit de angajator, 16% impozit pe profit, 16% impozit pe venit, 16%impozit pe dividende.
De asemenea, se face referire la introducerea a doua cote diferentiate de TVA, respectiv pentru alimente, medicamente, energie electrica, gaze naturale, carti, pe de o parte, si pentru servicii turistice, transport in comun si alte produse care vor fi convenite cu societatea romaneasca. „Nivelul acestora se va determina in functie de evolutiile economice dupa aplicarea celorlalte politici publice”, se arata in program.

In proiectul liberalilor se mai vorbeste despre „reasezarea redeventelor in cadrul unui sistem flexibil care sa permita exploatarea rentabila a depozitelor mature de hidrocarburi si incurajarea explorarii pentru descoperirea de noi rezerve, simultan cu cresterea veniturilor statului din redevente”.

”Vom combate prin actiunea noastra guvernamentala o perceptie falsa, potrivit careia guvernarile de centru-dreapta nu se ocupa de solidaritate social si protectia sociala”, mai arata PNL.

Educatia, cercetarea, sanatatea si demografia sunt considerate obiective strategice pentru PNL, liberalii propunand de asemenea un program national de dereglementare. Fiecare minister si agentie va analiza reglementarile din domeniul de competenta si va propune comasari, abrogari, eliminarea reglementarilor inutile.

Programul integral de guvernare al PNL poate fi consultat pe site-ul PNL.

Related posts

Marea Britanie a introdus carantina pentru cei care calatoresc din Croatia, Austria si Trinidad Tobago

Lucy Ionesco

Ce se intampla cu pensiile romanilor care muncesc in strainatate. Vechimea in munca este, teoretic, recunoscuta. Dar practic?

Delia Ion

PSD a citit motiunea impotriva guvernului Grindeanu in Parlament. Votul va avea loc miercuri de la ora 11

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult