Programul de lucru al profesorilor, in perioada suspendarii cursurilor, va fi stabilit de directorii unitatilor de invatamant
ExameneSocial

Programul de lucru al profesorilor, in perioada suspendarii cursurilor, va fi stabilit de directorii unitatilor de invatamant

Programul de lucru al profesorilor în şcoli, în perioada suspendării cursurilor ca urmare a cresterii numarului de infectari cu noul coronavirus, va fi stabilit de directorii unităţilor de învăţământ, potrivit unei circulare trimisă de Ministerul Educaţiei în teritoriu, transmite edupedu.ro.
Secretarul de stat pentru învăţământ preuniversitar, Rodica Luminița Barcari, a explicat că directorii vor stabili cine şi cât timp vine la şcoală dintre angajaţii unităţilor de învăţământ. 

Precizarile Ministerului Educatiei vin dupa reactia avuta de Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) prin care a solicitat clarificări din partea Guvernului cu privire la situația profesorilor, odată cu închiderea școlilor, sindicaliștii solicitând ca toate cadrele didactice să stea acasă începând de miercuri. 

Ce prevede documentul Ministerului Educatiei:
“Referitor la programul de lucru din această perioadă, Ministerul Educației și Cercetării face următoarele recomandări:
1. Conducerea unităților de învățământ preuniversitar va stabili programul de lucru al angajaților, în funcție de măsurile dispuse de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență.
2. Referitor la drepturile salariale, MEC asigură întregul personal din unitățile de învățământ preuniversitar de stat și particular acreditat că nu va fi afectat de măsurile dispuse privitor la suspendarea cursurilor.”

Secretarul de stat pentru învăţământ preuniversitar, Rodica Luminița Barcari, a declarat pentru Edupedu.ro:

“Cadrele didactice nu sunt obligate să vină la şcoală în perioada în care cursurile sunt suspendate de hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, ci programul lor şi implicit prezenţa la şcoală vor fi stabilite de conducerea unităţilor de învăţământ.”

Consiliul Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU) a decis, luni, închiderea tuturor școlilor, începând de miercuri până pe data de 22 martie. Măsura, însă, ar putea fi prelungită.

Odată cu această decizie, nu s-a stabilit, însă ce se întâmplă cu toate cadrele didactice.

„În ciuda măsurilor dispuse de către Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență care vizează suspendarea cursurilor în perioada 11-22 martie, mai multe Inspectorate Școlare din țară printre care: Suceava, Covasna, Cluj, Maramureș, Călărași, Vaslui, Galați, Constanța, Brașov, Neamț, Prahova, Arad, dar și foarte mulți directori de școli din județele României, inclusiv din județul Iași, au chemat angajații în unitățile școlare. Ne referim la tot personalul, (didactic, auxiliar și nedidactic). Se impune ca în regim de #urgență să clarificați această problemă de #comunicare care a fost generată chiar de către Hotărârea nr. 6 a C.N.S.S.U din 9.03 2020.Art.2 „Se aprobă suspendarea procesului de învățământ(…)”!”, se arată într-un comunicat transmis de sindicalişti.

Conform sursei citate, legea lasă loc de interpretări, motiv pentru care unele inspectorate școlare și conduceri de unități de învățământ au dispus ca tot personalul să fie prezent la școală.

„Vă solicităm să dispuneți ca #toți salariații din unitățile de învățământ să rămână la domiciliu. Să nu uităm că foarte mulți angajați din învățământ sunt navetiști și folosesc mijloace de transport județene sau intraurbane. Vă rugăm ca în această perioadă să dispuneți ca școlile să realizeze dezinfecția cu firme autorizate pentru a combate toate tulpinile de viruși gripali. În acest sens Guvernul României trebuie să asigure și fondurile necesare pentru această operațiune”, arată sindicatul din învățământ.

 

 

Articole asemănătoare

Medic cu grad de colonel de la Spitalul Militar din Bucuresti, prins in flagrant cand lua mita de la sotul unei paciente

Ioana Badulescu

Iulian Hertanu, cumnatul premierului Victor Ponta, retinut de procurorii DNA Ploiesti

Corina Alexandru

Angajatii din sanatate nu mai primesc sporurile promise. Ce se intampla cu TVA pentru tranzactii imobiliare si TVA pentru publicitate

Lucy Ionesco