FMI atrage atentia asupra riscurilor care planeaza asupra economiei mondiale si sistemului financiar
Breaking News Economie

Programul Prima Casa a intrat in vizorul FMI si ar putea fi redus: Reprezinta un risc la adresa stabilitatii sistemului bancar romanesc

Lovitură de teatru pe piaţa imobiliară. Programul Prima Casa a intrat în vizorul Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi ar putea fi redus. Fondul avertizează că programul reprezintă un risc la adresa stabilităţii sistemului bancar şi recomandă încetinirea programului, precum şi impunerea unei noi limitări a gradului de îndatorare. 

Eficacitatea instrumentelor macroprudenţiale pentru creditele ipotecare este subminată de programul Prima Casă, care oferă împrumuturi cu un LTV de până la 95%, avertizează FMI printr-un raport dur la adresa sistemului bancar din România.

Expunerea băncilor pe sectorul de real estate a crescut odată cu creşterea creditării în acest sector de la 21% la 54% între 2008 şi 2017. Aceste contracte de credite ipotecare, în cea mai mare parte cu dobândă variabilă, expun băncile la riscuri de credit în eventualitatea unei creşteri abrupte a ratelor dobânzii.

Sistemul bancar din România are de asemenea una dintre cele ma imari expuneri pe datoria publică, aproximativ 20% din active în 2017. Aceasta ar putea duce la o devalorizare puternică în eventualitatea unei creşteri a dobânzilor.

O altă problemă a sectorului bancar românesc este faptul că, deşi a scăzut considerabil din 2011, aproximativ 35% din creanţele băncilor sunt denominate în valută, unde există riscuri crescute în cadrul unui sistem cu lichiditate crescută.

FMI recomandă o recalibrare a programului ”Prima Casă”, prin măsuri cum ar fi impunerea unei limită a îndatorării, care ar mitiga din riscurile expunerii băncilor pe sectorul imobiliar. O asemenea limită ar trebui impusă pe toate creditele ipotecare, inclusiv cele Prima Casă. ”În acest context, FMI salută decizia guvernului de a reduce treptat programul Prima Casă”

Dobânzile scăzute, revenirea robustă a pieţii muncii, precum şi garanţiile guvernamentale pentru programul Prima Casă, sunt printre factorii care au dus la o susţinere a creşterii sectorului imobiliar în 2017.

Programul Prima casă, administrat de FNGCIMM, are o alocare de 2 miliarde de lei în 2018, în scădere faţă de 2017 când a fost de 2,5 mld. lei sau faţă de 2016, când bugetul pus la dispoziţie de stat pentru acest program a fost de 2,94 miliarde de lei.

Beneficiarii programului Prima casă pot lua împrumuturi de cel mult 66.000 de euro pentru locuinţe noi şi 54.000 de euro pentru locuinţe vechi, cu un avans de 5%, faţă de un avans de 15 – 25%, cât este cerut de bănci pentru un credit imobiliar standard.

Garanţiile oferite de stat prin programul Prima casă au făcut ca aproape 80% din creditele ipotecare să se acorde prin acest program.

Programul Prima Casă a fost demarat în 2009, iar valoarea totală a garanţiilor a ajuns la echivalentul a 4 miliarde de euro.

Peste 200.000 de români şi-au luat o locuinţă prin programul Prima casă. Prima Casă a fost în ultimii ani cel mai important pilon pe segmentul creditării ipotecare, împrumuturile acordate de bănci prin acest program totalizând echivalentul a 8 mld. euro.

Aproape jumătate din fondurile disponibile pentru acest an, echivalentul a 954 milioane de lei, au fost epuizate în primele cinci luni din 2018.

Valoarea medie a garanţiilor acordate în primele cinci luni s-a situat la 101.200 de lei, fiind în creştere cu circa 7%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Stiri pe aceeasi tema

Ministrul Justitiei a anuntat ca va sesiza CCR in cazul refuzului presedintelui Iohannis de a o revoca pe Kovesi

Ioana Badulescu

Motiunea anti-Dancila tine pe loc Comisia Europeana. Ursula von der Leyen va lua o decizie privind comisarul european abia dupa motiunea de joi

Cristiana Petrariu Bota

Infomatrix sau despre lumea unei noi generatii. Interviu cu Eugenie Posdarascu, decanul Facultatii de Stiinte Exacte si Ingineresti din cadrul Universitatii Hyperion

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult