Economie

PROIECT DE LEGE: Cei care nu-si pot plati creditele si-ar putea stinge datoria dand bancii bunul ipotecat

Un proiect de lege, care prevede ca persoanele care nu-si pot achita creditele bancare să dea băncii casa ipotecată, fiind astfel eliberate de credit, a fost initiat de un grup de 156 parlamentari. Printre initiatori se numara deputatul Daniel Zamfir, care a prezentat, joi, intr-o conferinta de presa detalii despre document, alaturi de avocatul Gheorghe Piperea. Potrivit proiectului de lege, atunci când o persoană fizică nu mai poate plăti un credit la bancă, s-ar putea transfera bunul ipotecat în favoarea băncii, iar datoria se va stinge. 

Avocatul a explicat, potrivit Digi 24, ca legea este din domeniul protecţiei consumatorului aflat în situaţia de supraîndatorare şi se înscrie în trendul directivelor UE. Piperea a mai aratat ca proiectul de lege ar fi util atat clientilor bancilor, cat si bancilor, in contextul in care problema băncilor sunt creditele neperformante pe care le vând cu pierderi de 90%, iar dacă s-ar aplica mecanismul preluării rapide a imobilelor ipotecate, pierderea băncilor ar fi mai mică, la 40-50%.

Proiectul de lege este diferit de legea insolvenţei persoanelor fizice prin faptul ca prin acest proiect debitorul nu poartă „stigmatul de insolvent” şi, după ce dă bunul imobil băncii pentru a-şi stinge creditul, poate să-şi cumpere o altă casă, împrumutându-se în condiţiile din prezent sau să stea cu chirie.

Vezi si: Legea insolventei persoanelor fizice va permite rambursarea datoriilor de pana la 5 ani. Camera Deputatilor a dat vot pozitiv

Piperea a estimat că de aceste prevederi ar beneficia cele 950 de mii de persoane care figurează în evidenţele Biroului de Credite, dintre care 200 mii au credite cu impotecă.

„Proiectul de lege prevede că atunci când o persoană fizică nu mai poate plăti un credit la bancă, să poată transfera bunul ipotecat în favoarea băncii. Din cauza crizei, valoarea creditului ipotecat nu mai acoperă creditul, iar banca se îndreaptă şi spre alte bunuri ale persoanei respective. Acest proiect introduce principiul echităţii. Cât timp banca şi-a trimis un evaluator agreat să evalueze creditul, banca şi-a acoperit riscul creditării, iar când apare criza contractului, riscul să fie împărţit, nu e normal să suporte doar clientul”, a explicat Zamfir.

El a mai spus că şi banca are de câştigat, în urma aplicării acestui proiect, deoarece se introduce rapid în circuitul civil imobilul ipotecat şi există posibilitatea rapidă ca banca să-şi recupereze banii.

„Când o persoană fizică nu-şi mai poate plăti un credit pentru care şi-a ipotecat imobilul, anunţă banca şi apelează la un notar sau un executor judecătoresc să transfere proprietatea în favoarea băncii, iar persoana este eliberată de orice credit”, a mai spus Zamfir, explicând prevederile proiectului.

El a adăugat că „toată lumea este câştigată”.

Avocatul Gheorghe Piperea, care a contribuit la elaborarea acestui proiect de lege, a arătat că s-a ţinut cont de directivele europene în domeniu.

„Este o lege din domeniul protecţiei consumatorului aflat în situaţia de supraîndatorare şi se înscrie în trendul directivelor UE”, a spus Piperea.

El a arătat că băncile ar beneficia în urma acestui proiect, adăugând că problema băncilor sunt creditele neperformante pe care le vând cu pierderi de 90%, iar dacă s-ar aplica mecanismul preluării rapide a imobilelor ipotecate, pierderea băncilor ar fi mai mică, la 40-50%.

Piperea a mai spus că diferenţa între acest proiect de lege şi legea insolvenţei persoanei fizice este că prin acest proiect debitorul nu poartă „stigmatul de insolvent” şi, după ce dă bunul imobil băncii pentru a-şi stinge creditul, poate să-şi cumpere o altă casă, împrumutându-se în condiţiile din prezent sau să stea cu chirie.

Piperea a estimat că de aceste prevederi ar beneficia cele 950 de mii de persoane care figurează în evidenţele Biroului de Credite, dintre care 200 mii au credite cu impotecă.

„Dacă se începe cu acest declic imobiliar se deblochează piaţa imobiliară, o să înceapă să funcţioneze şi piaţa construcţiilor”, a mai spus Piperea.

Proiectul a fost depus la Camera Deputaţilor.

Stiri pe aceeasi tema

Banca Mondiala: Nivelul venitului zilnic necesar pentru a evita intrarea in saracie a crescut in Romania de la 14 dolari la 19 dolari

Ioana Badulescu

Ministerul Finantelor: Firmele cu cifra de afaceri anuala de cel putin 220.000 de lei vor fi in continuare platitoare de TVA automat

Cristiana Petrariu Bota

Atentie! Detinatorii de firme si PFA-uri vor avea o noua obligatie incepand din iulie 2017

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult