8.4 C
România
27 februarie 2024
Tariceanu, ALDE
Politica

Proiect de lege pentru anularea amenzilor date in perioada starii de urgenta, anuntat de PSD, ALDE si Pro Romania

PSD, ALDE si Pro Romania au anuntat elaborarea unui proiect de lege pentru anularea automata a amenzilor date in stare de urgenta. Calin Popescu-Tariceanu, liderul ALDE, a precizat ca in proiect se mentioneaza anularea, in mod automat, a majoritatii amenzilor date in perioada starii de urgenta, pentru a nu fi blocate instantele de judecata. Marcel Ciolacu, presedintele PSD, a declarat la randul sau ca guvernul nu trebuie sa acopere gaurile de la buget din banii romanilor. 

„Am luat act de decizia CCR de a declara neconstitutionale amenzile aplicate cetatenilor pe timpul starii de urgenta. Constatand ca sunt peste 300.000 de amenzi si anularea lor depinde de o decizie a instantei, ALDE, PSD si Pro Romania au elaborat un proiect de lege care sa anuleze in mod automat aceste amenzi, fara a mai fi nevoie de a merge in instanta. Asta ii va scuti pe cei 300.000 de romani sa aglomereze instantele, sa piarda timp si bani, sa blocheze activitatea instantelor si sa creasca riscul de infectare cu coronavirus. Vom excepta contraventiile primite pentru incalcarea masurii de carantina, tulburarea ordinii publice si alte fapte in care viata persoanei a fost tulburata”, a scris Calin Popescu Tariceanu miercuri seara pe Facebook.

Si liderul PSD Marcel Ciolacu spune ca exista pericolul blocarii instantelor de judecata si ca trebuie gasita o solutie legislativa.

„Am atras atentia Guvernului in repetate randuri cu privire la problemele de legalitate din ordonantele militare. Dar au preferat sa actioneze in forta, cu gandul doar la imagine si mai putin la drepturile si libertatile fundamentale ale romanilor!

Intre timp – 300 de mii de romani au fost amendati! O lege care s-a aplicat discretionar si care a permis abuzurile. 200 de milioane e totusi cam mult! Nu poti sa-ti bati joc de oameni pentru ca tu n-ai fost in stare sa faci o lege buna, care sa defineasca clar contraventia si termenii de aplicare a sanctiunii.

Acum, aceste greseli trebuie corectate. Indemn Guvernul sa ia de indata masuri ca instantele sa nu fie blocate cu sute de mii de procese. Daca nu vor fi in stare, vom gasi o solutie legislativa in Parlament.

Este normal ca cei care nu au respectat regulile sa fie aspru pedepsiti. Dar din cauza lor nu trebuie sa sufere toata lumea! Si, in niciun caz, Guvernul nu trebuie sa-si acopere gaurile de la buget din banii oamenilor. Acesta nu este un plan economic!

Romanii, in marea lor majoritate, au inteles si au respectat masurile luate de autoritati pentru a se proteja pe ei si pe cei din jur. Ii indemn sa faca la fel si de acum inainte!”, a anuntat si Marcel Ciolacu.

Curtea Constitutionala a declarat neconstitutional articolul din OUG 1/1999, care stabileste ca se dau amenzi pentru incalcarea regulilor stabilite in starea de urgenta. Judecatorii constitutionali arata ca formularea articolului este lipsita de claritate, precizie si previzibilitate, lasand la latitudinea politistului ce amenda sa dea.

Related posts

Gabriel Oprea crede ca nu e momentul pentru pensiile speciale ale parlamentarilor

Lucy Ionesco

Dancila, o noua gafa. La numaratoarea stadioanelor, premierul a declarat ca vrea sa faca stadioanele „Giulesti si Rapid”

Ioana Badulescu

Daca OUG privind gratierea si modificarea Codului Penal vor fi adoptate, PNL anunta o motiune de cenzura

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult