8.8 C
România
30 octombrie 2020
MODIFICARI LA CODUL PENAL. Pedepse mai mari pentru infractori si violatori
Social

Proiect de Lege pentru Modificarea legii 135/2010 privind Codul de Procedura Penala

Proiect de Lege pentru Modificarea legii nr. 135/2010 privind Codul de Procedura Penala. Mai multi senatori social-democrati ar pregati modificarea Codului de Procedura Penala astfel incat un politician cercetat pentru coruptie sa nu mai poate fi incatusat, arestat sau adus cu mandat, ci maxim anchetat sub arest la domiciliu, scrie hotnews.ro. O alta modificare la Codul de Procedura Penala introduce o noua institutie juridica, asa numitul „arest sever”, insa masura se aplica doar impotriva celor care comit infractiuni contra vietii, prin care s-au cauzat vatamarea corporala sau moartea unei persoane, infractiuni de trafic de stupefiante, trafic de arme, acte de terorism etc, faptele de coruptie fiind eliminate de la enumerare. HotNews.ro a intrat in posesia propunerilor de modificare a Codului de Procedura Penala elaborate deja intr-un proiect de lege.

Proiectul de lege prevede intai de toate modificarea legii 135/ 2010 privind Codul de Procedura penala si a fost depus la Parlament la inceputul anului, fiind initiat de senatorul PSD Serban Nicolae. In prezent, proiectul de lege se afla la Comisia Juridica din Senat. Proiectul a primit aviz negativ de la Guvern, insa a primit aviz pozitiv de la Comisia pentru drepturile omului la data de 17 martie. (Vezi aici proiectul de lege pe site-ul Senatului)

Initiatorul proiectului de Lege pentru Modificarea legii nr. 135/2010 privind Codul de Procedura Penala este  senatorul PSD Serban Nicolae. Modificarile incep cu articolul 202, referitor la „scopul, conditiile generale de aplicare si categoriile masurilor preventive.”

Citeste si: Codul de Procedura Penala, modificat prin OUG in sedinta de Guvern

Potrivit initiatorilor, arestarea preventiva se dispune in urmatoarele doua forme: arestul la domiciliu sau arestul sever. Acesta din urma, arestestul sever, este un concept nou introdus, care nu exista in vechiul Cod de Procedura Penala.

La art. 208, se introduc doua alineate noi, avand urmatorul cuprins:

„(5) Inculpatul fata de care s-a dispus una din masurile prevazute la art 202 alin (4) lit. a), d) si e), nu este incatusat in nici o imprejurare, cu exceptia celor cercetati pentru infractiuni comise prin acte de violenta, a celor care s-au sustras urmaririi penale, precum si a inculpatilor care s-au opus masurii dispuse.
(6) Masurile luate fata de inculpatul retinut ori arestat, in vederea deplasarii in spatiul public, trebuie sa fie proportionale cu pericolul concret pentru ordinea publica aperciat potrivit art. 223”.

Vezi documentul aici.

Stiri pe aceeasi tema

Doctorul Valeriu Neagoe de la Spitalul Judetean Constanta a murit dupa ce a fost infectat cu noul coronavirus

Cristiana Petrariu Bota

PENSII MILITARE: Casa de pensii a MApN va achita in 2017 diferentele pentru cererile depuse dupa 30 septembrie 2016

Cristiana Petrariu Bota

Pensiile vor fi date mai tarziu in ianuarie 2020. Anuntul facut de Posta Romana

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult