Proiect de modificare a Codului Fiscal: Cheltuielile salariale cu zilele libere de sarbatori vor fi suportate de la bugetul de stat
Economie

Proiect de modificare a Codului Fiscal: Cheltuielile salariale cu zilele libere de sarbatori vor fi suportate de la bugetul de stat

Un proiect de modificare a Codului Fiscal depus in Parlament de patru deputati ai PNL prevede ca zilele libere de sarbatori acordate prin lege sa fie suportate financiar de la bugetul de stat. Daca initiativa ar intra in vigoare, impactul masurii ar fi de 1,5 miliarde de lei pe an. Initiatorii proiectului de modificare a Codului Fiscal sunt deputatii PNL Claudiu Racuci, Ion Stefan, Bogdan Hutuca si Eleonora Harau.

„Valoarea cheltuielilor salariale prilejuite de zilele libere stabilite prin lege ca zile de sărbătoare legală să fie deduse din contribuţiile şi impozitele reţinute şi plătite de angajatori, astfel încât nici plătitorul de salarii şi nici salariatul să nu fie afectaţi de o decizie etatică subiectivă privind instituirea de noi zile libere, de sărbătoare legală, în cursul anului”, se arată în expunerea de motive a proiectului de modificare a Codului Fiscal depus recent la Parlament.

„Aceste sume vor fi evidenţiate direct în Declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, iar valoarea sumelor deduse nu poate depăşi nivelul cheltuielilor medii luare, pentru fiecare salariat, pentru luna în care se face deducerea sumelor”, se mai arată în document.
Impactul bugetar al măsurii ar fi de 1,5 miliarde de lei brut pe an, iar iniţiatorii proiectului propun susţinerea efortului financiar „prin diminuarea arieratelor financiare ale unor companii cu capital majoritar sau integral de stat”.

Initiatorii sustin că măsura ar genera o mai mare responsabilitate în rândul legiuitorilor în ceea ce priveşte acordarea de noi zile libere şi ar îmbunătăţi încrederea sectorului privat în relaţia cu statul.

În 2018, angajaţii din România care lucrează cu program normal de lucru vor avea în total 15 zile libere de sărbători legale. Începând din acest an, şi Vinerea Mare este zi liberă prin lege.

 

Stiri pe aceeasi tema

Ministerul Finantelor: Firmele cu cifra de afaceri anuala de cel putin 220.000 de lei vor fi in continuare platitoare de TVA automat

Cristiana Petrariu Bota

Indemnizatia pentru mame va fi egala cu media salariilor din ultimele 12 luni

Cristiana Petrariu Bota

Ioana Petrescu, sustinuta de Guvern pentru functia de vicepresedinte al Bancii Europene de Investitii

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult