RCA-2016
Social

Proiect de modificare a Legii privind asigurarea RCA care introduce obligativitatea prezentarii decontului sumei in maxim 45 de zile de la data reparatiei

La Senat a fost depus un proiect care modifica Legea privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto (RCA) si care introduce obligativitatea prezentarii decontului sumei in maxim 45 de zile de la data reparatiei autoturismului intr-o unitatea autorizata. Modificarile au fost propuse de parlamentari ai PSD si ALDE. 

Initiativa legislativa vizeaza modificarea Legii 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si tramvaie. 

Mai exact proiectul modifica articolul care se refera la decontarea directa intre asiguratorii RCA si care prevede ca: „Procedura de decontare directa se stabileste prin reglementari ale A. S.F. care trebuie sa prevada, sub sanctiunea returnarii sumei acordate cu titlu de decontare directa, obligativitatea prezentarii decontului in termen de maxim 45 de zile de la data reparatiei vehiculului intr-o unitate autorizata”. 

In forma in vigoare a legii, alineatul respectiv stabilea doar ca „procedura de decontare directa se stabileste prin reglementari ale A.S.F.”.

Alesii sustin, in expunerea de motive, ca forma actuala a legii permite ca reparatia unei masini sa fie realizata in multe cazuri in unitati neatorizate de persoane neautorizate.

„Textul de lege permite decontarea directa in cazul avarierii vehiculelor, aspect pozitiv care vine indubitabil in sprijinul beneficiarului asigurarii, asigurand posibilitatea persoanei de a repara repede si la unitatea aleasa vehiculul. Totusi, aspectul negativ al acestei prevederi consta in aceea ca, in mod concret, reparatia vehiculului avariat se realizeaza in foarte multe cazuri in unitati neautorizate, de catre persoane nespecializate si in conditii improprii”, arata initiatorii, in expunerea de motive a proiectului de lege.

Parlamentarii care au depus proiectul la Senat mai argumenteaza ca „beneficiarul despagubirii directe, primeste suma alocata de catre societatea de asigurare si, din acel moment, nu mai exista un control asupra modului in care acesta utilizeaza in mod real suma primita. Or, pe de o parte, domeniul caruia poate sa ii apartina avaria poate fi foarte variat, iar pe de alta parte avariile aparute pot fi de natura sa afecteze in mod grav siguranta rutiera”, potrivit sursei citate.

Initiatorii mai spus ca prin propunerea legislativa nu conditioneaza „acordarea decontarii directe si astfel nu impietam asupra dreptului beneficiarului asigurarii de a opta pentru aceasta despagubire, de a opta pentru o anumita unitate care sa efectueze reparatiile sau de a efectua in timpul dorit reparatie”.

De asemenea, ASF poate opta pentru prevederea unui anumit termen in care beneficiarul asigurarii sa faca reparatia.

„Modificarea propusa prin prezenta initiativa are rolul de a proteja cetateanul in general, inclusiv pe beneficiarul asigurarii, deoarece obliga la efectuarea reparatiilor la o unitate autorizata, oferind, asa cum afirmam si mai sus, garantii sub aspectul profesionalismului executarii lucrarilor si sub aspectul posibilitatii de angajare a raspunderii in cazul in care reparatiile nu au fost realizate in mod corect”, conchide sursa mentionata.

Proiectul de lege a fost inregistrat la Senat, prim for sesizat, decizionala fiind Camera Deputatilor.

Related posts

CSM: Declaratiile lui Tariceanu la BBC pot afecta independenta justitiei si imaginea Romaniei

Delia Ion

La Multi Ani, Romania! Mii de oameni au participat la parada militara de la Arcul de Triumf

Ioana Badulescu

Asociatia pentru Protectia Pacientilor: Pacientii neasigurati care merg la Urgenta ar trebui sa plateasca sau sa fie trimisi in ambulatorii

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult