Kelemen Hunor - UDMR
Politica

Proiect UDMR de modificare a Codului de Procedura Penala: Magistratii pot fi acuzati de abuz in serviciu

UDMR a depus la Senat un proiect de modificare a Codului de Procedura Penala, care prevede printre altele ca procurorii si judecatorii vor putea fi acuzati de abuz in serviciu. Documentul a fost depus la Senat de parlamentarii UDMR in data de 8 februarie, fiind semnat doar de reprezentantii uniunii.

Proiectul de lege prevede, printre altele, modificarea articolului 542 din Codul de Procedura Penala, precum si adaugarea unui nou alineat, transmite HotNews.ro. Potrivit modificarii propuse, infractiunea de abuz in serviciu ar trebui sa se aplice magistratilor care „cu rea-credinta sau grava neglijenta a comis una din actiunile care au condus la situatia generatoare de daune”.

„Fapta persoanei care cu rea-credinta sau grava neglijenta a comis una din actiunile care au condus la situatia generatoare de daune constituie abuz in serviciu si se pedepseste conform art. 297 alin. (1).”

Art. 297 din Codul Penal se refera la abuzul in serviciu:

(1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.

Articolul 542 se refera la actiunea in regres si in prezent prevede astfel:

„Actiunea in regres

(1) In cazul in care repararea pagubei a fost acordata potrivit art. 541, precum si in situatia in care statul roman a fost condamnat de catre o instanta internationala pentru vreunul dintre cazurile prevazute la art. 538 si 539, actiunea in regres pentru recuperarea sumei achitate poate fi indreptata impotriva persoanei care, cu rea-credinta sau din culpa grava, a provocat situatia generatoare de daune sau impotriva institutiei la care aceasta este asigurata pentru despagubiri in caz de prejudicii provocate in exercitiul profesiunii.

(2) Statul trebuie sa dovedeasca in cadrul actiunii in regres, prin ordonanta procurorului sau hotarare penala definitiva, ca cel asigurat in conditiile alin. (1) a produs cu rea-credinta sau din culpa grava profesionala eroarea judiciara sau privarea nelegala de libertate cauzatoare de prejudicii.”

UDMR vrea modificarea lui, introducandu-se cuvantul „trebuie” in primul alineat in loc de „poate fi”:

„(1) In cazul in care repararea pagubei a fost acordata potrivit art. 541, precum si in situatia in care statul roman a fost condamnat de catre o instanta internationala pentru vreunul dintre cazurile prevazute la art. 538 si 539, actiunea in regres pentru recuperarea sumei achitate TREBUIE indreptata impotriva persoanei care, cu rea-credinta sau din culpa grava, a provocat situatia generatoare de daune sau impotriva institutiei la care aceasta este asigurata pentru despagubiri in caz de prejudicii provocate in exercitiul profesiunii.”

Proiectul de lege poate fi consultat pe HotNews.ro

Stiri pe aceeasi tema

Ovidiu Burdusa, un roman din Diaspora, numit secretar de stat la Departamentul Romanilor de Pretutindeni din Guvern

Cristiana Petrariu Bota

Nicusor Dan a fost ales presedinte USR cu 173 de voturi

Delia Ion

Alegeri Europarlamentare: Au fost lansate procedurile de acreditare a reprezentantilor externi ai mass-media si a observatorilor externi pentru alegerile pentru PE

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult