MApN anunta ca achizitia lansatoarelor de racheta Himars urmeaza a fi aprobata de Congresul SUA
Social

Proiectul de lege pentru achizitia lansatoarelor de rachete sol-sol cu bataie mare de tip HIMARS a fost aprobat de Guvern

Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru achizitia lansatoarelor de rachete HIMARS. Armata romana va achizitiona trei sisteme de rachete sol-sol cu bataie mare de tip HIMARS, fiecare cu cate 18 instalatii de lansare, costul total al programului fiind de circa 1,5 miliarde de euro cu TVA, potrivit unui proiect de lege aprobat de Guvern si care va trebui adoptat in Parlament.

Sistemele HIMARS, printre cele mai avansate din lume, sunt in dotarea fortelor armate ale Statelor Unite si ale altor cativa aliati si pot lovi tinte terestre de suprafata sau punctuale pana la 300 de km, folosind munitii inteligente ghidate prin GPS si prin sistem inertial.

Potrivit textului expunerii de motive, Armata a ales sistemul lansator multiplu de rachete cu bataie mare de tip HIMARS pentru ca este „singurul sistem lansator multiplu de rachete din NATO care poate lovi tinte pana la 300 Km, cu posibilitatea de crestere a acesteia in viitor”.

Totodata, sistemul HIMRAS este „este interoperabil cu echipamentele tarilor NATO” si „este un sistem care si-a dovedit maturitatea operationala in conflicte reale – combat proven”.

„Avand in vedere angajamentul Romaniei la NATO si rezultatele fundamentarilor intocmite la nivelul Ministerului Apararii Nationale, realizarea interesului esential de securitate pentru statul roman se poate realiza numai prin efectuarea achizitiei a 3 sisteme (batalioane) cu cate 18 instalatii de lansare fiecare, incluzand, munitia, elemente de comanda control, senzori, suport logistic, mentenanta, echipamente criptografice si cu regim special, precum si a serviciului de instruire a personalului la toate nivelurile necesare de la Guvernul Statelor Unite”, se arata in expunerea de motive a proiectului delege intocmit de MApN si aprobat de Guvern in sedinta din 15 februarie 2018

Reamintim ca pe 18 august 2017 „Departamentul Apararii al SUA a transmis publicitatii prin News Release, faptul ca Departamentul de Stat al SUA a aprobat o posibila vanzare catre Romania a sistemului HIMARS cu elementele necesare de suport, in cadrul Programului Foreign Military Sales – FMS, costul estimat fiind de 1,25 miliarde de dolari, fara TVA”.

Potrivit proiectului de lege aprobat de Guvern, valoarea totala a proiectului este de „1.487,5 milioane USD inclusiv TVA, incepand cu anul 2018”.

Stiri pe aceeasi tema

Nicusor Constantinescu ramane sub control judiciar, a decis Tribunalul Constanta

Cristiana Petrariu Bota

Sistemul de sanatate din Romania poate traumatiza pacientii. Unele spitale nici nu au psihologi

Ioana Badulescu

Romanul suspectat de coronavirus, transferat de la Bacau la Institutul Matei Bals din Bucuresti

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult