Promisiunile lui Basescu inainte de alegeri: PMP nu intra la guvernare decat daca da premierul/ Respectarea referendumului cu 300 de parlamentari/Reunificarea Romaniei cu Rep. Moldova
Politica

Promisiunile lui Basescu inainte de alegeri: PMP nu intra la guvernare decat daca da premierul/ Respectarea referendumului cu 300 de parlamentari/Reunificarea Romaniei cu Rep. Moldova

Traian Basescu le promite romanilor, cu 24 de ore inainte de batalia zero de duminica, ca va impiedica PSD si ALDE sa isi inhate prada, o alianta cu social-democratii fiind exclusa, iar daca PNL nu vrea alianta cu partidul sau, atunci PMP va ramane in opozitie. Basescu promite, printre altele, ca PMP nu va intra la guvernare decat daca va da premierul, respectarea referendumului cu 300 de parlamentari, comasarea comunelor, modificarea curriculei, reforma in sanatate si reunificarea Romaniei cu Rep. Moldova.

Va prezentam mai jos obiectivele lui Traian Basescu si partidului pentru Romania.

Bătălia zero pentru mine, până la ora 24, este să împiedic PSD şi ALDE să îşi înhaţe prada. Obiectivele PMP pentru România. Principalele elemente ale discuţiei de azi de la Adevărul

1. Justiţie
Vă asigur că nu facem alianţă cu PSD. Dacă PNL nu vrea alianţă cu PMP, vom rămâne în opoziţie. Eu sfătuiesc electoratul PNL, care nu se regăseşte într-un lider ca doamna Gorghiu, să voteze cu PMP. În ceea ce mă priveşte, dacă privesc la aceste cifre (cifrele din sondajul IRES) pesimiste pentru dreapta, voi face tot ce se poate ca PSD şi ALDE să nu îşi înșface prada, să nu adune procentele şi să creştem procentele pe dreapta. Şi eu critic derapajele justiţiei, dar ştiu mentalitatea PSD. Ei vor să controleze Justiţia. Cum a mai fost.

2. Obiectivele PMP
Nu intrăm la guvernare oricum. Condiţiile noastre sunt: deţinerea funcţiei de Prim-Ministru, înfiinţarea Ministerului Reunificării, respectarea referendumului cu 300 de parlamentari. A patra condiţie este legată de trei elemente din structura funcţională a statului: natalitatea, care este negativă. Avem nevoie de lansarea unui program vast de construcţie de creşe şi grădiniţe. Altfel vom importa forţă de muncă din ţările arabe şi ne vom împiedica de o moschee în drum spre biserică. 19,1% din copii au abandonat şcoala. Ne putem imagina România peste 20 de ani, în condiţiile în care avem 42% analfabetism funcţional şi 19,1% abandon şcolar ? Trebuie modificată curricula. Vin dascălii, predau 50 minute şi copii învaţă pe dinafară acasă. Modul de predare nu este participativ, iar copiii nu pricep nimic la şcoală. Alocaţia pentru copii de 80 de lei loveşte în familiile sărace, iar aceste familii sunt principalul furnizor de abandon şcolar. Trebuie ridicată la 450 de lei pentru a putea susţine prezenţa la şcoală a copiilor săraci. A treia zonă este Sănătatea, în care reforma trebuie făcută, oricât a fost ea de respinsă în stradă în ianuarie 2012.

3. Reorganizarea administrativă
Nu se poate peste noapte, dar ea trebuie făcută. Primul lucru este să comasăm comunele. După ce acest proces este făcut, putem discuta despre regionalizare. Şapte, opt regiuni ar fi suficient, fără să ţinem cont de mofturile autonomiste ale UDMR. Judeţele nu ar trebui să mai rămână. Este de neconceput să mai adăugăm un etaj actualei administraţii, care şi aşa este mare, prin adăugarea peste judeţe a regiunilor.

4. Revizuirea Constituţiei
Trebuie făcută, să punem în aplicare referendumul cu Parlament unicameral, cu 300 de parlamentari.

5. Ajutoare sociale
PSD i-a ţinut săraci şi a generat ajutoare sociale, ceea ce i-a liniştit pe oameni. „Îi ţinem în sărăcie”, aceasta a fost politica lor. Aşa şi-au câştigat o masă electorală dependentă de ajutoare sociale. Unde avem poluri sărace, acele judeţe au fost gestionate de PSD.

6. Investiţii
Drumul corect este să stimulezi investiţiile, să creezi locuri de muncă şi reduci decalajele cu celelalte ţări. În niciun caz, creşterea prin consum nu este durabilă şi se prăbuşeşte. Avem experienţa din 2008. Ne-am prăbuşit fără să ne dăm seama şi ne bubuia economia în cap. Ne îndreptăm spre o situaţie asemănătoare. Va fi creştere economică de 6%, dar nu înseamnă creştere de 6% şi în buget, ci doar o creştere cu 2% din PIB în bugetul de stat. Aş face o regulă, „Sfânta Treime”, din moment ce avem creştere economică, aloc o treime pentru investiţii, o treime pentru sănătate şi educaţie şi o treime pentru ajutoare sociale pensii şi salarii. Fără investiţii nu creăm nici locuri de muncă şi nici nu recuperăm decalajele faţă de ţările dezvoltate.

7. Rolul României în UE
Ne trebuie două lucruri: stabilitate, predictibilitate şi să luăm decizia să facem integrarea deplină în UE: trecerea la moneda euro şi Schengen.

8. Relaţia cu SUA în era Trump
Nu văd schimbări consistente în politica externă a SUA. S-ar putea să constatăm că Trump va fi mult mai tranşant în relaţia cu Rusia decât Obama.

9. Relaţia cu Republica Moldova
De la 3 % pro-români şi 10% pro-europeni, la 48% pro-europeni. Asta ne arată că cei doi piloni trebuie menţinuţi şi, în 5 – 6 ani, va fi un curent majoritar pro-românesc şi pro-european. Dodon trebuie temperat prin reacţii de la Bucureşti. Propaganda le-a turnat că România îi sărăceşte. Lucrurile merg într-un drum ascendent şi văd posibilitatea să se reunifice ţara în cinci, şase ani.

Articole asemănătoare

Dansul birourilor politice din Bucuresti, in viziunea lui Victor Ponta

Lucy Ionesco

Ce spune Tariceanu despre schimbarile anuntate de premierul Ciolos

Lucy Ionesco

In PNL s-ar pregati schimbarea conducerii, in cazul unui esec la alegerile locale. Despre Congresul PNL din vara

Lucy Ionesco