LOCUINTE EXECUTATE SILIT
Social

Proprietarii de case executate silit pot continua sa locuiasca in ele sub forma de locuinta de sprijin de la Stat

Cei care nu-si mai pot achita ratele la banci pentru credite imobiliare si, pana in prezent erau executati sitliti pentru datorii, au de azi o portita prin care pot ramane in continuare sa locuiasca in casa respectia. Acest lucru este posibil datorita unei legi care a intrat in vigoare de vineri, 23 iunie, prin care autoritatile locale ar putea rascumpara casa de la banca si ar permite datornicilor sa locuiasca acolo in schimbul unei rate lunare. Astfel, respectivul imbil isi schimba statutul din apartament proprietate personala in locuinta de sprijin de la stat.

Propunerea legislativa venita in completarea Legii Locintei a fost deja publicata in Monitorul Oficial pe data de 20 iunie 2017 si ofera posibilitatea autoritatilor locale de a cumpara locuinta executata silit la licitatie. Prima conditie impusa de lege este ca locuinta respectiva sa nu aiba o suprafata utila mai mare de 100 de metri patrati.

Aceasta lege ar permite fostilor proprietari executati sa nu fie evacuati in urma imposibilitatii de plata a ratelor creditului imobiliar in conditiile in care doreste sa locuiasca in continuare in casa ajunsa acum in proprietatea autoritatilor statului.

In cazul in care fostii proprietari refuza sa ramana cu chirie in locuinta de sprijin, aceasta va putea fi repartizata altor persoane care si-au pierdut casa din cauza ca nu si-au achitat ratele creditului ipotecar. De asemenea, regula se va aplica si daca un chirias nu vrea prelungirea contractului de inchiriere.

Locuintele de sprijin nu vor putea fi cerute de persoanele care detin o alta locuinta in afara de cea din care au fost evacuate, iar restrictia va fi valabila si daca persoanele in cauza stau cu chirie intr-o alta locuinta a statului. De asemenea, locuința de spijin va fi oferita doar celor care nu au posibilitatea de a inchiria in alta parte, la petul pietei si nici nu au posibilitatea de a-si cumpara o casa noua.

Deci, o conditie esentiala pe care trebuie s-o indeplinesti este o situatie finaciara pecara. Nu in ultimul rand, trebuie sa stii ca doar locuintele cu o suprafata mai mica de 100 de metri patrati pot fi licitate de catre autoritatile locale. Daca te afli intr-o situatie dificila, poti depune la primaria de care apartii o cerere prin care sa soliciti ajutor si documente care sa-ti dovedeasca situatia financiara precara. De asemenea, trebuie sa prezinti documente care sa ateste faptul ca esti executat silit sau urmeaza sa fii.

Atunci cand se va atribui o locuinta de sprijin, autoritatile vor lua in considerare si situatia economica a solicitantilor. Concret, legea prevede ca persoanele evacuate sau care urmeaza a fi date afara din casa trebuie sa se afle intr-o situatie care sa nu le permita achizitionarea unei noi locuinte sau inchirierea uneia in conditiile pietei. in acest sens, chiria care va trebui platita pentru a sta intr-o locuinta de sprijin va fi de maximum 10% din venitul net lunar al familiei, calculat pentru ultimele 12 luni inainte de incheierea contractului de inchiriere. Contractul care va fi incheiat cu primaria va avea o durata de 5 ani cu posibilitate de prelungire.

Persoanele care vor sta cu chirie in locuintele de sprijin nu vor putea sa le subinchirieze sau sa lase alte persoane in locul lor. De asemenea, acestea nu vor putea sa schimbe destinatia locuintelor (adica sa le transforme in magazine, de exemplu). In caz contrar, contractul cu primaria va fi reziliat, iar eventualele daune vor trebui platite de chiriasi.
Contractul de inchiriere se poate rezilia daca locuinta de sprijin a primit o alta destinatie sau la cererea chiriasului, cu notificarea prealabila a intentiei (cel putin 60 de zile).

In acelasi timp, autoritatile locale vor putea rezilia contractul daca chiriasul:

– nu respecta clauzele contractului de inchiriere;
– nu plateste chiria in 90 de zile de la comunicare;
– nu plateste intretinerea pe o perioada de 90 de zile (daca este cazul);
– are un comportament ce nu permite convietuirea sau impiedica folosirea normala a locuintei.

Articole asemănătoare

LOTO DIN 15 APRILIE. Un norocos a nimerit toate numerele la 6 din 49, premiul fiind castigat pentru a doua saptamana consecutiv

Ioana Badulescu

Statutul politistului va fi modificat, vizate sunt iesirile la pensie

Ioana Badulescu

Sistemul de sănătate din România, în colaps. Spitalele nu mai au materiale sanitare

Ioana Badulescu