Propunere pentru modificarea Legii societatilor nr. 31/1990. Se doreste simplificarea infiintarii firmelor si a schimbarilor de sedii
Economie

Propunere pentru modificarea Legii societatilor nr. 31/1990. Se doreste simplificarea infiintarii firmelor si a schimbarilor de sedii

Un proiect de act normativ adoptat de Camera Deputatilor prevede simplificarea infiintarii firmelor si a schimbarilor de sedii. Documentul mai prevede si eliminarea interdictiei pentru oamenii de afaceri de a fi asociati unici la mai multe societati cu raspundere limitata (SRL). 

Propunerea pentru modificarea si completarea Legii societatilor nr. 31/1990 a primit vot pozitiv in Camera Deputatilor si va fi trimisa, pentru promulgare, la presedintele Romaniei, Klaus Iohannis.

Prima schimbare majora la Legea societatilor este eliminarea interdictiei pe care o au acum persoanele fizice si cele juridice de a fi asociati unici la mai multe SRL-uri. Astfel, afaceristii vor putea sa devina actionari unici la mai multe astfel de firme, fara nicio limitare.

Iti recomandam si: ANAF vrea sa reduca numarul de formulare si declaratii fiscale. Simplificarea Declaratiei Unice si reducerea frecventei de depunere la firme se numara printre prioritati

In plus, din actul normativ va disparea si prevederea conform careia „o societate cu raspundere limitata nu poate avea ca asociat unic o alta societate cu raspundere limitata, alcatuita dintr-o singura persoana”.

O alta modificare importata va fi ca la acelasi sediu vor putea functiona mai multe companii decat numarul de camere existent in acesta. In prezent, Legea societatilor stabileste ca la acelasi sediu este posibila functionarea unui numar de firme egal cu numarul de camere al sediului.

Debirocratizarea procesului de inregistrare a sediului social pentru firme vizeaza posibilitatea de a fi inregistrate mai multe societati la acelasi sediu.

Propunerea legislativa pentru modificarea Legii societatilor 31/1990 vizeaza „facilitarea procedurilor, a conditiilor de inregistrare a sediului social si a eliminarii restrictiei pentru persoanele fizice si juridice de a nu fi asociat unic decat intr-o singura societate cu raspundere limitata, fapt care ar avea drept efect cresterea numarului societatilor si a initiativelor antreprenoriale”.

Proiectul de lege prevede eliminarea necesitatii anumitor documente, in special la infiintarea firmelor. Mai precis, la inmatricularea unei societati sau la schimbarea sediului social va trebui prezentat, la Oficiul Registrului Comertului, doar documentul ce atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu social.

Pe deasupra, nu va mai fi necesar nici avizul referitor la schimbarea destinatiei imobilelor colective cu regim de locuinta, adica acel acord al vecinilor care se cere acum. Insa numai daca este vorba de situatii in care la sediul social nu se desfasoara activitate.

Masurile actului normativ initiat de deputatii USR Claudiu Nasui si Cristina Pruna au in vedere:

„– mai putine hartii in dosarul pentru inregistrarea sediului social
– posibilitatea de a fi inregistrate mai multe societati la acelasi sediu
– eliminarea acordului vecinilor pentru a avea sediu social intr-un apartament in care nu se desfasoara activitate comerciala
– eliminarea restrictiei de a avea o singura firma per camera
– eliminarea restrictiei ca o persoana fizica sau juridica sa fie actionar unic doar intr-un singur SRL”, potrivit unui comunicat USR.

„In prezent, Romania se situeaza in coada clasamentelor internationale privind mediul de afaceri. Banca Mondiala plaseaza Romania pe locul 97 din 190 de tari in ceea ce priveste „usurinta cu care se infiinteaza o intreprindere”. In acelasi clasament, majoritatea tarilor Uniunii Europene sunt deasupra Romaniei”, se arata in comunicat. 

Proiectul de lege va merge la presedinte pentru promulgare, mai apoi urmand a fi publicat in Monitorul Oficial.

Stiri pe aceeasi tema

Programul Raiffeisen Bank de Sf. Maria – 14 si 15 august 2017

Ioana Badulescu

Ministrul Muncii: Cresterea salariilor si pensiilor este in pericol, deciziile ar putea fi amanate

Cristiana Petrariu Bota

Coalitia ONG-uri pentru Fonduri Structurale, scrisoare deschisa catre Ministerul Fondurilor Europene: POCU – 0,00% rata de absorbtie efectiva in februarie 2018

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult