Reprezentatii Federatiei „Solidaritatea Sanitara” protesteaza, joi, in fata Guvernului, incepand cu ora 14:00. Protestul, intitulat Miting pentru Conditii de Munca Decente, este dedicat apararii dreptului lucratorilor din sanatate la conditii de munca decente si la recunoasterea meritelor, asa cum au fost acestea prezentate in cadrul Apelul lucratorilor din sanatate pentru respectarea conditiilor muncii decente (https://apel.solidaritatea-sanitara.ro/).
La aceasta actiune participa numarul maxim de persoane permis de lege, fiind prima manifestare in strada dedicata exclusiv apararii drepturilor si intereselor tuturor lucratorilor din sistemul public de sanatate, precizeaza Federatia „Solidaritatea Sanitara” intr-un comunicat transmis presei. Acesta este primul protest din seria celor programate in fiecare zi de joi a saptamanii de Federatia „Solidaritatea Sanitara”, pana la rezolvarea solicitarilor.
„Avand in vedere situatia tot mai grea in care se afla salariatii din sanatate, la dificultatile firesti generate de pandemia COVID-19 adaugandu-se indiferenta Guvernului fata de drepturile si asteptarile lor legitime, Biroului Executiv al Federatiei Solidaritatea Sanitara a decis sustinerea revendicarilor inaintate Guvernului prin intermediul protestelor in strada. Actiunile vor fi organizate sub forma protestelor desfasurate in Piata Victoriei cu numarul maxim de participanti posibil in mod legal, saptamanal, in fiecare zi de joi”, anunta sindicatul.
Protestele constituie o continuare a actiunilor incepute in 7 octombrie 2020 pentru sustinerea Apelul lucratorilor din sanatate pentru respectarea conditiilor muncii decente.
Federatia „Solidaritatea Sanitara” cere premierului Ludovic Orban organizarea si coordonarea unei intalniri cu reprezentantii FSSR, la care sa participe toti ministri responsabili de gestionarea acestei situatii.
Un memoriu cu revendicarile Federatiei „Solidaritatea Sanitara” va fi inaintat Guvernului Romaniei, impreuna cu reluarea solicitarii de declansare a dialogului pentru rezolvarea problemelor sesizate.
Pe lista revendicarilor Federatiei „Solidaritatea Sanitara” se afla urmatoarele solicitari:
– adoptarea tuturor masurilor necesare pentru protectia sanatatii si securitatii salariatilor din sanatate (echipamente, circuite, resurse materiale si umane etc.), astfel incat sa determine o reducere semnificativa a numarului de salariati infectati SARS-CoV-2 si, mai ales, decedati din cauza COVID-19;
– asigurarea accesului la toate informatiile relevante privind impactul COVID-19 asupra lucratorilor din sanatate;
– respectarea dreptului legal la pensia de urmas pentru copiii colegilor decedati la datorie;
– acordarea tuturor drepturilor salariale prevazute de lege, respectiv:
o sporul de pana in 30%
o sporul pentru combaterea epidemiei;
– acordarea tuturor sporurilor pentru conditii de munca la nivel maxim;
– cresterea salariilor de baza pentru toate categoriile de lucratori incepand cu 1 ianuarie 2021 la nivelul anului 2022;
– posibilitatea de a beneficia de reducerea stagiului de cotizare (varstei de iesire la pensie) proportional cu activitatea desfasurata peste norma de baza;
– acordarea stimulentului de risc pe intreaga durata a starii de alerta pentru toti salariatii din sanatate;
– reasezarea asistentelor medicale in grila de salarizare;
– declararea COVID-19 ca boala profesionala pentru salariatii din sanatate;
– negocierea anexelor la contractul colectiv de munca la nivel de sector care permit cresterea calitatii vietii profesionale;
– plata garzilor cu tariful orar aferent normei de baza;
– raportarea tuturor sporurilor la salariile de baza actuale.
Pentru a invinge pandemia COVID-19 Romania are nevoie de tot sprijinul lucratorilor din sanatate. Pentru a continua cu succes aceasta lupta specialistii din sanatate au nevoie de conditii de munca decente si de recunoasterea meritelor, respectiv de tot sprijinul Guvernului si al societatii. Indiferenta guvernantilor fata de situatia si drepturile lucratorilor din sanatate trebuie sa inceteze, transformandu-se in atentie cuvenita acordata nevoilor si asteptarilor acestor oameni aflati in prima line a luptei impotriva COVID-19.