Breaking News

Protest al transportatorilor in Piata Victoriei fata de scumpirea politelor RCA. Restrictii de circulatie pe Soseaua Kiseleff

Protest amplu al transportatorilor, joi, in Piata Victoriei din Bucuresti, fata de scumpirea politelor RCA. La protest este anuntata prezenta a 7.000 de masini, care vor bloca circulatia in nordul si centrul Capitalei pentru o mare parte din zi, transmite Digi 24. Pana la ora 11.00 se aflau circa 3.000 de transportatori in strada. Mai jos puteti vedea restrictiile impuse in trafic.

Zece reprezentanti ai transportatorilor au intrat la Guvern pentru a discuta cu vicepremierul Vasile Dancu. Ei au dorit sa discute si cu premierul Dacian Ciolos, insa acesta este plecat la Consiliul European de la Bruxelles.

Sute de masini erau parcate in Piata Victoriei, iar alte cateva sute sunt pe Bulevardul Kiseleff, intre Casa Presei si Piata Victoriei. Aproape toate strazile din jurul Guvernului sunt blocate.

Potrivit primariei Capitalei, la miting au fost autorizate sa participe intre 6.000-7.000 de masini. Initial, organizatorii protestului au cerut aprobare pentru 10.000 de autovehicule.

Ce nemultumiri au transportatorii

Transportatorii sunt nemultumiti de modalitatea de atribuire a traseelor dintre Municipiul Bucuresti si localitatile judetului Ilfov, dar si de algoritmul de calcul pentru politele RCA. Organizatorii, citati de site-ul Realitatea TV, precizeaza ca la actiunea de protest vor fi mobilizate aproximativ 7.000 de autobuze, autocare si taxiuri care apartin patronatelor cu activitate in domeniul transportului public de persoane.

Citeste si: Protest al soferilor in Bucuresti impotriva politelor RCA

COTAR solicita consultari in regim de urgenta intre Autoritatea Metropolitana de Transport Bucuresti (AMTB) si organizatiile reprezentative ale transportatorilor rutieri pentru intocmirea noului program de transport din zona metropolitana Bucuresti, a criteriilor de atribuire si a metodologiei de punctare, in vederea atribuirii traseelor dintre Municipiul Bucuresti si localitatile judetului Ilfov.

Patronatele atrag atentia ministrului Transportului si Primului Ministru ca detin informatii potrivit carora se face trafic de influenta „in interesul unor potentati ai zilei” pentru modificarea Legii nr.92/2007, astfel incat transportatorii privati care isi desfasoara activitatea pe traseele dintre Bucuresti si Ilfov si nu raspund la comenzile politice, sa poata fi scosi de pe aceste trasee fara a da socoteala nimanui si pentru a putea atribui aceste trasee celor loiali politicului sau grupurilor de interese.

„Prin aceleasi modificari se urmareste desfiintarea Autoritatii Metropolitane de Transport Bucuresti, autoritate care a reusit intr—un sfarsit sa isi intre in atributii, precum si infiintarea unei Asociatii de transport intre Bucuresti si Ilfov”, a declarat Vasile Stefanescu, presedintele COTAR.

De asemenea, transportatorii cer urgentarea parcursului legislativ din partea Ministerului Transporturilor pentru proiectele actelor normative discutate si aprobate in Comisiile de dialog social (HG 69) si schimbarea urgenta a algoritmului de calcul a politei RCA, dupa criterii relevante profilului de risc al asiguratului, precum si modificarea Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, astfel incat operatorii de transport sa fie exonerati de obligatia de a plati drepturile de autor numai pentru simplu fapt ca autovehiculul este dotat cu un aparat de radio.

„Prezentam scuzele noastre bucurestenilor pentru actiunea de protest care va afecta circulatia in zona centrala a orasului, insa aceasta este singura cale prin care autoritatile pot fi determinate sa inteleaga ca institutiile trebuie sa fie in slujba cetatenilor si nu invers”, a declarat Vasile Stefanescu, presedinte COTAR.

RESTRICTII IN TRAFIC

Protestul transportatorilor va bloca circulaţia în nordul şi centrul Capitalei o mare parte din zi. Sunt impuse restricţii de circulaţie între orele 05.00 şi 17.00 pe Şoseaua Kiseleff, între Casa Presei şi Piaţa Victoriei.

Autorităţile spun că, în funcţie de evoluţia evenimentelor, circulaţia ar putea fi restricţionată şi pe Strada Paris şi pe breteaua care leagă Bulervardul Iancu de Hunedoara de Piaţa Victoriei.

Există şi două rute alternative de care şoferii trebuie să ţină cont pentru a aveita aceste zone: Bulevardul Aviatorilor – Bulevardul Beijing – Strada Nicolae Caramfil – Bulevardul Aerogării – DN1 şi Bulevardul Ion Mihalache – Bulebardul Mareşal Averescu – Bulevardul Mărăşti – Piaţa Montreal – DN1.

Sunt impuse restricţii de circulaţie între orele 05.00 şi 17.00 pe Şoseaua Kiseleff, între Casa Presei şi Piaţa Victoriei.

Autorităţile spun că, în funcţie de evoluţia evenimentelor, circulaţia ar putea fi restricţionată şi pe strada Paris şi pe breteaua care leagă bulervardul Iancu de Hunedoara de Piaţa Victoriei.

Există şi două rute alternative de care şoferii trebuie să ţină cont pentru a a evita aceste zone: Bulevardul Aviatorilor – Bulevardul Beijing – Strada Nicolae Caramfil – Bulevardul Aerogării – DN1 şi Bulevardul Ion Mihalache – Bulevardul Mareşal Averescu – Bulevardul Mărăşti – Piaţa Montreal – DN1.

Reprezentanţii protestatarilor spun că, doar în ultima jumătate de an, asigurările pe care le plătesc firmele de transport au s-au majorat cu 400%.

Pentru ziua protestului, Primăria Capitalei a avizat solicitarea transportatorilor, dar cu unele condiţii clare legate de traseu şi orar.

„În mod tradițional în Piața Victoriei intră un număr maxim de 800 de autovehicule grele, maxim 1500 autovehicule ușoare. Primăria Capitalei nu se opune dreptului de a se manifesta, dar se opune blocării orașului. Cererea pentru manifestație a fost făcută pentru 10:00 -12:00”, a spus purtătorul de cuvânt al PMB, Alexandru Ichim.

00 / 0-1
Embed:
<iframe src=”http://www.digi24.ro/embed/Stiri/Digi24/Actualitate/Stiri/PROTESTUL+TRANSPORTATORILOR+RCA?video=3&width=600&height=400″ scrolling=”no” width=”600″ height=”400″></iframe>
Transportatorii au cu totul altă variantă.

„Sincer, nu știu ce v-a spus, noi avem 6-7.000 maxim până la umplerea spațiului de manifestare de mâine, că vor fi 5.000 în acel perimetru, noi avem aprobare pentru 7.000. Autocare, taxi, autocamioane, autocamioane pe linia de centură. Acum se schimbă protestul între 9:00 și 15:00, ne-a decalat programul ca să ne strângem mai devreme în piață”, a precizat Vasile Ștefănescu, președintele Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România.

După câteva ore, pe propriul site, Primăria Generală şi-a schimbat opinia şi a acceptat varianta de orar propusă de transportatori. Aceştia ies în stradă pentru că, spun ei, dacă poliţele RCA se scumpesc atât de mult pe cât au anunţat asiguratorii, toată economia ar avea de suferit.

Autoritatea de Supraveghere Financiară, cea care ar trebui să vegheze respectarea legii pe piaţa asigurărilor, n-a oferit până acum nicio explicaţie, aşa că transportatorii vor cere şi demisia şefului acestei instituţi, Mişu Negriţoiu. Pe de altă parte, de la 1 ianuarie tarifele RCA se vor majora oricum, din cauza criteriilor internaţionale la care trebuie să se alinieze companiile de asigurări.

Stiri pe aceeasi tema

Gigi Becali ramane in arest. Vezi decizia luata de Tribunalul Constanta

Cristiana Petrariu Bota

Kobe Bryant, mort intr-un accident de elicopter. FOTO

Cristiana Petrariu Bota

Firmele cu peste 99 de angajati au primit recomandarea de a decala programul de lucru al angajatilor. La stat, masura este obligatorie

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult