Proteste la Parlament dupa ce s-a votat statutul magistratilor
Breaking News

Proteste ample in Bucuresti si in tara. 35.000 de oameni au iesit in strada in sprijinul Justitiei: Nu vrem sa fim o natie de hoti!

Proteste ample s-au desfasurat, duminica seara, in Bucuresti si in marile orase Peste 35.000 de oameni au iesit in strada in sprijinul Justitiei sub deviza „Nu vrem sa fim o natie de hoti!”. Peste 15.000 de oameni au iesit in strada in Bucuresti, intre manifestanţi numarandu-se si fostul premier Dacian Cioloş, preşedintele USR, Dan Barna, prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan, precum şi alţi membri ai USR, ai PNL şi ai Platformei România 100.

Traficul rutier a fost blocat pe un sens pe Bulevardul Magheru şi pe Bulevardul Nicolae Bălcescu. Oamenii s-au oprit câteva minute în Piaţa Universităţii, unde au ţinut un moment de reculegere în memoria victimelor Revoluţiei din 1989, au cântat Imnul naţional şi au scandat ”România, trezeşte-te!”. În faţa Parlamentului oamenii au scandat ”DNA să vină să vă ia”, ”Nu vrem să fim conduşi de hoţi”. Peste 10.000 de oameni s-au strâns în mai multe oraşe din ţară şi au protestat faţă de modificările la legile justiţiei. Oamenii au scandat lozinci împotriva PSD, a lui Liviu Dragnea, dar şi împotriva ministrului Tudorel Toader. La Cluj au fost peste 4.000 de manifestanţi, la Sibiu peste 3.000, iar la Timişoara peste 2.000 de oameni. În cele mai multe oraşe din ţară manifestanţii au pornit în marş pe străzi. Proteste de stradă au fost organizate și în diaspora, la Londra, Berlin, Zurich, Roma şi Paris.

Întrebat ce l-a determinat să se alăture protestatarilor, Dacian Cioloş a răspuns: ”Platforma România 100 a participat la proteste şi la începutul anului şi am crezut că acum e important să fiu şi eu aici, pentru că se ajunge la o limită. A trecut un an de guvernare cu potenţial de creştere economică foarte important. Cred că am ratat multe momente în acest an tocmai din cauza impredictibilităţii şi degringoladei în decizie. Şi mai mult, atitudinea aceasta în justiţie nu face decât să slăbească şi mai mult încrederea celor care pot investi în economie să o facă în România. Nu putem construi bunăstare în România dacă nu avem un soclu solid de onestitate, de cinste şi asta înseamnă că justiţia trebuie să-şi facă treaba”.

”România trece, din punct de vedere economic, printr-o perioadă fastă şi am impresia că ne jucăm cu şansa asta a României, tocmai creând impredictibilitate”, a mai declarat fostul premier.

Întrebat când începe Platforma România 100 o acţiune politică concretă, Dacian Cioloş a precizat: ”O pregătim şi, am spus, la viitoarele alegeri, oricând vor avea loc, vom fi prezenţi. Dar, până atunci, sunt multe lucruri de făcut aici şi acum”.

„Proiectul de modificare la Legilor Justiţiei a ajuns deja în Parlament şi urmează să fie supus dezbaterii şi votului în plen. Inspecţia Judiciară va deveni o unealtă politică în mâna ministrului Justiţiei. Numirea procurorilor-şef de către ministru, fără control din partea preşedintelui înseamnă că DNA se va întoarce la PNA, iar Parchetul devine subordonat intereselor politice. Dacă acest pachet de legi va fi adoptat de Parlament ar însemna un dezastru pentru România şi cetăţenii ei. Ne putem lua adio de la o justiţie independentă.

Nu suntem singuri în această luptă. De la Magistraţi la Preşedinte şi Comisia Europeană, cu toţii s-au poziţionat împotriva acestor legi. Este momentul ca fiecare dintre noi să acţioneze şi să nu legitimeze încercarea corupţilor de a controla Justiţia”, se arată pe paginile de Facebook ale evenimentelor.

Proteste au mai fost anunțate și în mai multe orașe din țară. Printre acestea se numără Craiova, Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Iaşi, Constanţa, Oradea, Timişoara, Sibiu , Braşov.

De asemnea, şi românii din diaspora şi-au anunţat susţinerea pentru cei de la Bucureşti, organizând manifestaţii asemănătoare şi în Berlin, Zurich, Roma şi Paris.

Platforma România 100, fondată de fostul premier Dacian Cioloş, a precizat, sâmbătă, că nu susţine propunerile PSD-ALDE de modificare a legilor justiţiei şi a anunţat că va fi alături de manifestanţi, în stradă. Platforma România 100 a făcut un ”apel la acţiune şi implicare”.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, a anunțat astăzi că liberalii se alătură protestelor anunţate pentru duminică seara faţă de modificările la legile justiţiei.

Amintim, preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că procedura de legiferare a fost viciată prin modul de promovare a legilor privind justiţia, iar modificările dorite duc la ”ciopârţirea” legilor. În privinţa conţinutului proiectelor pe justiţie, şeful statului a spus că unele prevederi din aceste modificări sunt ”bune, oportune şi necesare”. ”Însă, de la a corecta legislaţia, ceea ce în esenţă ar fi fost un lucru bun, până la a ciopârţi, e cale lungă şi nu ar trebui să o parcurgem”, a subliniat Klaus Iohannis.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, i-a răspuns preşedintelui, declarând vineri, într-o conferinţă de presă, că era obligat prin lege, dar şi prin decizia recentă a Curţii Constituţionale, să meargă la Comisia juridică din Parlament, care l-a convocat pentru a prezenta proiectul de modificare a legilor justiţiei.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a avizat negativ proiectul privind modificarea legilor Justiţiei, argumentând că acesta „nesocoteşte” în aspecte esenţiale garanţii fundamentale privind funcţionarea sistemului judiciar şi contravine dispoziţiilor constituţionale.

Articole asemănătoare

Presedintele Iohannis refuza propunerile de ministri trimise de Dancila si vorbeste despre un nou Guvern

Ioana Badulescu

Ministrul Educatiei: ISMB va propune suspendarea activitatilor didactice fata in fata pentru 14 zile

Teodora Badescu

Modificari in Invatamant in 2018: Bacalaureat in doua etape, salariile profesorilor vor fi date prin inspectorate si un program de formare pentru dascali

Ioana Badulescu