Viorica Dancila
Politica

Proteste de amploare in justitite, premierul Dancila ii invita pe magistrati la discutii

Premierul Viorica Dancila ii invita pe reprezentantii CSM si ai asociatiilor de magistrati la discutii, dupa protestele de amploare ale procurorilor si judecatorilor din toata tara. Redam mai jos comunicatul de presa al Guvernului transmis presei.

„Avand in vedere opiniile exprimate in spatiul public de diferite asociatii profesionale din mediul juridic, premierul Viorica Dancila invita luni, 25 februarie 2019, ora 15.30 la Palatul Victoria cate un reprezentant al asociatiilor de magistrati, precum si reprezentanti ai CSM, pentru discutii pe marginea legislatiei in domeniul justitiei.

Totodata, premierul Viorica Dancila asigura asociatiile de magistrati ca exista intreaga disponibilitate a Guvernului pentru a sprijini toate institutiile din sistemul judiciar in infaptuirea unui act de justitie corect, cu respectarea drepturilor fundamentale ale cetatenilor”.

Invitatia vine in contextul in care, joi, au avut loc proteste fara precedent ale procurorilor si judecatorilor din toata tara.

Citeste si: Parchetul Judecatoriei Constanta a decis sa isi suspende activitatea din cauza ordonantei pe justitie

Tribunalul Cluj isi suspenda activitatea in semn de protest fata de ordonanta data de ministrul Tudorel Toader

Magistratii au protestat in numar mare fata de modificarile facute prin OUG de Tudorel Toader la Legile Justitiei, modificari care afecteaza independenta justitiei si statul de drept din Romania.

Unele parchete si judecatorii au anuntat si suspendarea activitatii incepand de saptamana viitoare, in anumite perioade in care vor solutiona doar urgentele. Acolo unde au protestat, iesind pe treptele institutiilor unde lucreaza, magistratii au fost sustinuti de cetateni, care au scandat „Rezistati, nu cedati!” sau „Cinste lor, cinste magistratilor”.

Iata cum s-au desfasurat manifestatiile din tara – Proteste fara precedent in Justitie: Magistratii au protestat in tacere, cetatenii i-au sustinut. Mai multe institutii isi suspenda activitatea

Amintim ca ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a prezentat marti, la finalul sedintei de guvern, mai multe modificari realizate prin ordonanta de urgenta si care privesc Legile Justitiei.

Astfel, functiile de conducere din cadrul Ministerului Public nu mai pot fi ocupate prin delegare, ceea ce pune presiune pe procesul de numire a procurorilor sefi, modificarea vizand situatii similare cu cele din prezent la numirea noului sef al DNA, unde se afla un interimar pe perioada derularii procesului de numire, blocata de o bucata de vreme la Cotroceni.

Mai mult, pentru functiile de conducere din Ministerul Public, avizul va fi dat de plenul CSM (cu o majoritate considerata favorabila lui Tudorel Toader), nu se sectia de procurori din CSM, ca pana acum (unde candidatii propusi de Toader au primit in majoritate aviz negativ).

In plus, au fost decise mai multe modificari in functionarea Sectiei de investigare a magistratilor, care devine stat in stat, fiind practic scoasa de sub autoritatea procurorului general, Augustin Lazar.

Articole asemănătoare

PNL s-a dezis de Daniel Zamfir. Reactia senatorului: Altul e motivul avertismentului de excludere

Ioana Badulescu

Ludovic Orban isi retrage candidatura de la Primaria Capitalei, fiind urmarit penal. Cine va fi candidatul PNL?

Lucy Ionesco

STENOGRAME. Alina Gorghiu ar fi semnat o lege la comanda lui Mihail Vlasov

Lucy Ionesco