Mars de amploare la Chisinau. Se cere unirea Romaniei cu Rep. Moldova
Externe

Proteste in Rep. Moldova. Chisinaul, fata in fata cu o greva generala

Proteste de amploare la Chisinau. Peste 10.000 de moldoveni au protestat in Piata Marii Adunari Nationale de la Chisinau impotriva Guvernului de la Chisinau. O rezolutie a fost adoptata in finalul manifestatiei de amploare desfasurata duminica la Chisinau, organizata de platforma civica ‘Demnitate si Adevar’, in care se face apel la declansarea unei greve generale si formarea unei miscari politice si a unui asa-numit guvern al increderii populare.

„Demisia!” si „Guvernarea la gunoi!” au strigat protestatarii moldoveni, in Piata Marii Adunari Nationale din capitala Republicii Moldova.

Participantii la miting au cerut si demisia presedintelui Timofti, dar si pedepsirea celor implicati in furtul a un miliard de dolari din sistemul bancar.

Protestele din centrul Chisinaului au inceput acum o saptamana, iar organizataorii sustin ca nu vor renunta pana cand revendicarile nu vor fi rezolvate.

Rezolutia adoptata de Marea Adunare Nationala — asa cum a fost numit mitingul — cu trimitere la miscarea care a dus la renasterea nationala a Basarabiei la inceputul anilor’ 90, a exprimat un vot de blam actualei guvernari a Republicii Moldova.

Unul dintre liderii platformei ‘DA’, Andrei Nastase a declarat in fata multimii: ‘Imputernicim Consiliul Marii Adunari Nationale sa faca un apel privind declansarea unei greve generale si a altor actiuni de nesupunere civica. Cerem Consiliului Marii Adunari Nationale sa purceada la formarea unei miscari politice de alternativa si a unei liste nominale, a unui guvern de incredere populara care sa utilizeze mijloacele specifice luptei politice pentru realizarea nazuintei poporului Republicii Moldova’. Liderii ‘DA’ au indemnat protestatarii sa se alature celor care stau in corturi de o saptamana in piata centrala din Chisinau si chiar sa instaleze noi corturi in jurul cladirii executivului. In piata s-a strigat ‘Victorie’, ‘Plecati’ si alte lozinci prin care protestatarii au cerut demisia primilor oameni in stat pe care ii acuza de degradarea conditiilor de viata, ca urmare a destabilizarii sistemului bancar in urma devalizarii a trei banci cu aproape 1 miliard de dolari la sfarsitul anului trecut. In timpul protestului de duminica, un grup de manifestanti pro-Unire, care sustineau ca singura solutie pentru depasirea crizei in care se afla Republica Moldova este unirea cu Romania, au fost alungati de la manifestatie.

Pe fondul protestelor, care continua de o saptamana in Republica Moldova, atat presedintele, Nicolae Timofti, cat si premierul Valeriu Strelet au anuntat ca nu isi vor da demisia, deoarece aceasta ar aprofunda si mai mult criza politica si economica din republica.

Stiri pe aceeasi tema

UE acorda fonduri pentru o tabara de imigranti in Franta

Cristiana Petrariu Bota

Comisia Europeana da asigurari ca nu exista ingrijorari legate de preluarea de catre Romania a mandatului de sase luni in fruntea Consiliului UE

Ioana Badulescu

Mesajul presedintelui Iohannis pentru romanii din Diaspora: Fiecare roman este un purtator de mesaj al culturii si al obiceiurilor noastre. La multi ani, romani de pretutindeni!

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult