9.2 C
România
18 octombrie 2021
Protestul diasporei din Piata Victoriei, confiscat de galeriile de fotbal. Zeci de persoane au fost ranite, jandarmii au intervenit cu gaze lacrimogene si tunuri cu apa
Breaking News Social

Protestul diasporei din Piata Victoriei, confiscat de galeriile de fotbal. Zeci de persoane au fost ranite, jandarmii au intervenit cu gaze lacrimogene si tunuri cu apa

Protestul diasporei de vineri din Piata Victoriei din Bucuresti a fost confiscat de galeriile de fotbal. Zeci de mii de persoane au participat vineri, la București, în fața Guvernului, la așa-numitul protest al diasporei. Manifestația a fost confiscată de violență și de ciocnirile dintre suporterii unor echipe de fotbal și jandarmi. Peste 400 de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Mitingul iniţiat de asociaţii ale diasporei, marcat de numeroase confruntări între protestatari şi forţele de ordine, s-a încheiat după miezul nopţii de vineri spre sâmbătă, în jurul orei 2,00 rămânând în Piaţa Victoriei doar câteva zeci de persoane.

Sunt violențe provocate fără îndoială de galeriile de fotbal și întreținute de felul brutal în care înțelege Jandarmeria să răspundă.

Intervine un simpatizant al ultrașilor, cu ton de fin psiholog, potrivit unei relatari transmise de RFI: Ultrașii sunt prezenți peste tot. Pentru că ei au și experiența necesară. Și curajul și nebunia necesară de a se apropia de cordonul de jandarmi. E un joc psihologic aici. Lumea nu înțelege că transmit un mesaj. Că s-au săturat. Transmit acest mesaj vizual, acustic. E o punere în scenă. Revoltele peste tot. Cu anvelope incendiate și două vitrine sparte. Sunt o punere în scenă și un mesaj. Nu doar către un politician, ci către o întreagă clasă politică.

Protestul a început joi, în jurul prânzului, când câteva sute de persoane care fluturau steaguri tricolore şi ale UE şi scandau lozinci împotriva Guvernului s-au strâns în Piaţa Victoriei. Pe pancartele afişate şi tricourile purtate de protestatari se pot citi diverse mesaje: „Mi-aţi confiscat drepturile”, „Cetăţenii au dreptul şi obligaţia să apere România”, „Nu cedăm”, „Nu: Romania coruptă; Parlamentari corupţi”, „Tudorel Toader – ministrul anihilării Justiţiei”.

Primele incidente s-au înregistrat în cursul după-amiezii, jandarmii ripostând cu gaze lacrimogene după ce unii dintre cei aflaţi în piaţă au început să arunce cu diverse obiecte către forţele de ordine şi au forţat gardul de protecţie instalat faţa sediului Guvernului.

După ce numărul protestatarilor a început să crească, au fost instituite restricţii de circulaţie pe străzile adiacente Pieţei Victoriei.

Creşterea numărului incidentelor violente a determinat Jandarmeria Română să facă apel la oamenii care protestau paşnic să se retragă din primele rânduri, motivând că aceştia sunt folosiţi de cei care comit violenţe ca „scut de protecţie”. Ulterior, autorităţile au anunţat că în Piaţa Victoriei şi-au făcut apariţia persoane cunoscute ca făcând parte din grupuri violente şi galerii ale unor echipe de fotbal şi solicită protestatarilor să se delimiteze de acestea.

În jurul orei 21,00, când, potrivit unor surse, numărul manifestanţilor depăşise 60.000, au fost aprinse lanternele telefoanelor mobile şi a fost intonat Imnul Naţional. Incidentele au continuat şi după acest moment, forţele de ordine folosind în mai multe rânduri gaze lacrimogene, ca răspuns la agresiunile venite din partea unor persoane din piaţă.

O coloană de scutieri a pătruns la un moment dat în mulţimea din Piaţa Victoriei, iar unii dintre participanţii la protest au aruncat cu diverse obiecte către ei. În timpul intervenţiei, o femeie din trupele de jandarmi a fost agresată de mai multe persoane.

Jandarmeria Română a precizat, ulterior, că femeia rănită a fost internată la Spitalul Floreasca, ea prezentând un traumatism şi suspiciune de fractură de coloană cervicală.

Jandarmii au intervenit în cele din urmă cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă, apoi au pătruns în piaţă, protestatarii fiind dispersaţi către străzile adiacente. Forţele de ordine au format cordoane, pentru a nu permite revenirea oamenilor în Piaţa Victoriei.

Confruntările au continuat până după miezul nopţii pe mai multe străzi, forţele de ordine reuşind în final să îndepărteze din zonă toate grupurile turbulente.

În total, 440 de persoane, dintre care 24 de jandarmi, au primit îngrijiri medicale la mitingul din Piaţa Victoriei, potrivit unei informări a ISU Bucureşti-Ilfov. De asemenea, 65 de oameni au fost transportaţi la spital, nouă dintre ei fiind jandarmi.

Filmul unei bătăi – Reportaj RFI 

Din Spania am venit. Nu putem să mai fim slugi în alte țări. De 15 ani sunt plecat. Mă așteaptă familia mea. Nu mai putem.

România, trezește-te! se strigă în fundal. Senzația e că au loc mai multe proteste în același timp. Oamenii sunt uniți prin sloganurile ani PSD, însă diferă foarte mult atmosfera. Dacă într-un colț, spre Muzeul Antipa lumea protestează pașnic, în stilul de până acum, de la mitingurile Rezist, în partea opusă, spre Piața Romană, spiritele sunt mult mai agitate.

Aici s-au mobilizat și jandarmii. Au armat un tun cu apă. Sunt echipați pentru o intervenție care poate avea loc oricând, pentru că pare că aici sunt cantonate și galeriile de fotbal, cel puțin după felul în care strigă: Sclavii lui Dragnea! Voi sunteți sclavii lui Dragnea! Sclavii lui Dragneeeea, voi sunteți sclavii lui Dragneeea!

Au dat!

Rep. : V-au avertizat înainte?

Cine dracu’ să ne spună? Nu se anunță niciodată.

Este acum absolut evident pentru toată lumea că în Piața Victoriei sunt galeriile de fotbal. Băieți mascați, cu cagule. Ei agită cel mai mult spiritele. Javrelor, nu mai dați băăăă în oameni, strigă grupul de ultrași.

Ultras: Jandarmii dau cu gaz. Efectiv ne provoacă. Deci ne provoacă efectiv. Dau în doamne. În femei în vârstă, în oameni bătrâni cu gaze lacrimogene. Și sunt foarte tari.

Rep.: Dar sunt și sticle și petrade care zboară spre jandarmi.

Același Ultras: Da, e adevărat. Aruncă lumea cu apă simplă. Deci nu aruncă cu pietre. Deci nu au avertizat nimic. Dau pe ascuns. (…) Efectiv.

Sunt apeluri la calm și la protest fără violență, însă nu au absolut niciun efect. Periodic apar ciocniri cu jandarmii, care răspund cu gaze lacrimogene. Dintr-o portavoce sună metalizat o voce, în contrast cu ce se întâmplă la câteva zeci de metri mai încolo: E ultima noastră șansă! Vă rog, haideți, jos cu ciuma roșie!

Fără violență pare acum un slogan comic, mai ales că se aud tot mai multe bubuituri: grenade paralizante lansate spre mulțimea și-așa intoxicată. Oamenii se poticnesc unii de alții, aproape că se calcă în picioare, în încercarea de a scăpa de gazele înnebunitoare și de a se refugia undeva mai la distanță. Un protestatar leșină. Cei din jur mai întâi huiduie, apoi urlă după un medic.

Sunt violențe provocate fără îndoială de galeriile de fotbal și întreținute de felul brutal în care înțelege Jandarmeria să răspundă.

Rep.: Ați aruncat cu sticle în ei sau cu pietre?

Alți ultrași, mai tineri: N-am aruncat noi. Noi doi nu am aruncat.

Rep.: Nu voi. În general.

Alți ultrași, mai tineri: Nu știm. Probabil că au aruncat.

Sunt violențe provocate fără îndoială de galeriile de fotbal și întreținute de felul brutal în care înțelege Jandarmeria să răspundă.

Intervine un simpatizant al ultrașilor, cu ton de fin psiholog: Ultrașii sunt prezenți peste tot. Pentru că ei au și experiența necesară. Și curajul și nebunia necesară de a se apropia de cordonul de jandarmi. E un joc psihologic aici. Lumea nu înțelege că transmit un mesaj. Că s-au săturat. Transmit acest mesaj vizual, acustic. E o punere în scenă. Revoltele peste tot. Cu anvelope incendiate și două vitrine sparte. Sunt o punere în scenă și un mesaj. Nu doar către un politician, ci către o întreagă clasă politică.

S-a spus despre acest miting al diasporei că e confiscat politic de partide din Opoziție. S-a spus că va fi o manipulare grosolană. Însă cert e că acest miting a fost confiscat de violență. Se aud garduri metalice târâite pe asfalt. Cel mai probabil va fi o noapte lungă la București.

Rep.: Sunteți bine, doamnă?

Cât pot să fiu de bine, în aceste condiții. Dacă așa consideră ei că trebuie să ne primească revendicările, ce putem să facem? Decât să cerem să plece guvernul. S-au aruncat obiectele spre jandarmi după ce ei au dat cu gaze. Trebuie să avem în vedere aspectul ăsta.

Rep: Violența confiscă acest protest?

Ce pot să vă spun e că particip la proteste de 500 și ceva de zile. Și în orice stat democratic s-ar fi schimbat lucrurile. Numai la noi protestele sunt considerate un moft.
(o nouă rundă de bubuieli; Piața e iar sufocată de gaze)

Hai, bă, să luăm pietre! Că nu se mai poate, strigă cineva.

Pe fundal sonor de război și în miros de gaze, lumea încă e dispusă să-și exprime o părere:

Puterea se apără folosind mijloace incorecte și ilegale. Cred că mesajul nostru este prezența masivă, aici, în Piață. Că ne-am săturat de penali. Nu vrem să fim jigniți fiind conduși de astfel de oameni.

Senzația e că va mai fi cel puțin un moment tensionat, pentru că grupurile de ultrași par să se mobilizeze pentru o confruntare cu jandarmii. Din nou, busculadă. Se strigă după apă și ambulanță. Se scandează Nu plecăm.

Rep.: Câți ani ai?

16 ani.

Rep.: Nu ți-e fircă?

Nu, nu mi-e. Eu îmi apăr țara de criminalii aceștia. Normal că mă apăr de acești jandarmi care aruncă cu gaze lacrimogene nu unde e conflictul, ci în spatele lui.

E aproape 11 și oamenii nu dau vreun semn că ar vrea să plece acasă. Doi manifestanți parlamenteazăîn fața guvernului:

Oamenii își pierd încrederea în jandarmi. Și asta e foarte periculos. Pentru democrație, când pierzi încrederea că jandarmii și Poliția te apără…

Cum, că le dădeau flori acum ceva vreme!

Acuma, ia să vedem pe pagina Jandarmeriei cum apără ei poporul. Sunt curios.

Întreb o femeie în vârstă cu ce rămâne după seara asta. Cu gazare și multă suferină, răspunde. Nu mă așteptam ca jandarmii să ne gazeze pe noi, continuă. N-am de gând să plec. Dacă rămânem aici, vom schimba lucrurile, mai apucă să spună, înainte ca Jandarmeria să dea asaltul final.

Scutierii au împins mulțimea pe bulevarde: violențele se mută pe Calea Victoriei și pe celelalte străzi.

Nu plecăm, nu plecăm! strigă oamenii. M-am întors în Piața Victoriei trecând pe lângă cordonul de jandarmi care păreau destul de agitați. Mai sunt câțiva protestatari chiar în mijlocul pieței. Par resemnați:

Mulțumim Jandarmeriei. Ne-a arătat ce înseamnă susținerea civică pentru ei. N-am venit aici pentru violență. N-am venit nici măcar împotriva PSD-ului. Ci numai a oamenilor care sunt puși în funcții de conducere de PSD . Calitatea lor ne-a arătat că trebuie să ieșim în stradă în continuare.

Rep: Cu ce rămânem după această seară?

Hotărârea din inimi. Cu aia rămânem. Indiferent câte abuzuri s-ar face, câte mașini s-ar strânge, câți jandarmi…rămânem noi cu puterea noastră. Cu aia ne-am strâns aici, cu aia am venit. Și din diaspora și de peste tot. Și ne vom strânge în continuare. Oamenii au plecat pe străzi pentru că au dat cu apă, cu gaze lacrimogene. Mai că leșinam pe aici tot ți de la gaze. Este groaznic ce se întâmplă. Mie mi se pare început de dictatură ăsta.

Vezi video pe site-ul RFI

Stiri pe aceeasi tema

Andrei Chiliman, retinut de procurorii DNA. Vlad Moisescu, Ion Brad si Ioana Costescu audiati in dosar

Cristiana Petrariu Bota

Ministerul Muncii pregateste ordonantele de crestere a pensiilor si salariilor

Delia Ion

Cursele Bucuresti – Bruxelles au fost anulate, doar cele low-cost sunt functionale pe Aeroportul Charleroi

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult