Articole promovate

Proteza fixă pe implanturi – TOTUL despre procedură și recuperare

Proteza fixă pe implanturi este o intervenție care are ca scop înlocuirea dinților lipsă și restabilirea funcționalității și esteticii danturii. Această procedură implica inserarea implanturilor dentare în osul maxilarului sau al mandibulei, care vor oferi stabilitate pentru proteza fixă. În timpul intervenției, implanturile sunt plasate în os, iar o proteză provizorie va fi aplicată în maxim 48 de ore de la inserarea implanturilor. În anumite condiții aplicarea protezei provizoriii poate fi realizata în aceeași zi (de aici și termenul de dinți ficși într-o zi).. Procesul de recuperare implică respectarea unui regim riguros de odihnă, îngrijire orală adecvată și vizite periodice la medicul stomatolog pentru monitorizare și ajustări. Află din articolul de mai jos mai multe detalii despre procedură și perioada de recuperare.

Etapele procedurii

Procesul prin care se aplică o proteza fixa pe implant poate fi împărțit în următoarele etape:

  • Pacientul va beneficia de o evaluare completă a sănătății dentare și generale. Medicul specialist stabilește planul de tratament personalizat și identifică opțiunile adecvate;
  • Pot fi necesare investigații imagistice sau analize de sânge pentru a obține informații complete despre starea pacientului;
  • În funcție de rezultatele examinării, medicul va decide dacă tehnica dentara l All-on-4 sau All-on-6 este opțiunea potrivită de tratament (diferența principală fiind numărul de implanturi pe care este fixată proteza). Acesta va oferi detalii pacientului despre procedură înainte de intervenția propriu-zisă;
  • În timpul procedurii, medicul chirurg plasează implanturile dentare, apoi adaugă bonturile protetice care vor lega implantul dentar de lucrarea protetică. Se aplică o proteză provizorie în maximum 48 de ore de la intervenție;
  • Pacientul va efectua vizite periodice pentru monitorizarea procesului de osteointegrare;
  • După aproximativ 6 luni de la inserarea implanturilor, se aplică proteza dentară finală.

Pacienții din București care caută o clinică de stomatologie la Victoriei se pot programa cu ușurință pentru un consult.

Procesul de recuperare

Procesul de recuperare după procedura de aplicare de proteză fixă pe implanturi este unul complex. Deși implanturile dentare oferă o soluție stabilă și durabilă pentru înlocuirea dinților lipsă, recuperarea poate fi îndelungată și implică unele restricții.

Pacienții pot experimenta disconfort și umflături în primele zile după intervenție și trebuie să consume doar alimente lichide. Osteointegrarea implanturilor poate dura între 4 și 6 luni și până când aceasta se realizează complet, trebuie respectate anumite restricții alimentare sau in legatura cu stilul de viață.

În unele cazuri, poate fi necesară adiția de os pentru a asigura stabilitatea și succesul implanturilor, ceea ce poate prelungi perioada de recuperare.

Recomandările generale includ ca pacienții să se odihnească în mod corespunzător, să mențină o igienă orală riguroasă, să aplice comprese reci în zona afectată pentru a reduce umflăturile și să adopte o dietă bazată pe alimente lichide, la temperatura camerei. Este indicat ca aceștia să evite fumatul și consumul de alcool în perioada recuperării și să administreze medicamente doar sub îndrumarea și supravegherea medicului specialist.

Perioada de recuperare variază în funcție de fiecare caz, iar pacienții trebuie să urmeze sfaturile medicului stomatolog pentru o refacere eficientă și sănătoasă.

Sursa foto: Freepik

 

Articole asemănătoare

Insemniarea artificială: Avantajele și riscurile procedurii

Ioana Badulescu

Idei creative pentru aranjarea paturilor într-un dormitor mic

Lucy Ionesco

145 de ani de la naşterea lui Brâncuşi – Evenimente programate în București și în ţară

Teodora Badescu