Sedinta Consiliului National al PSD va avea loc duminica la Parlament, urmand a se constitui o noua structura
Politica

PSD a votat in Congres in favoarea inceperii dezbaterilor pentru cinci conventii nationale

Social-democraţii din toata ţara, reuniţi sâmbătă la Congresul extraordinar al PSD, au votat în unanimitate pentru începerea dezbaterilor pentru cinci convenţii naţionale, la care vor fi invitaţi sa participe presedintele Romaniei, guvernatorul BNR, Academia Romana, partide politice, dar si mediul universitar si societatea civila.

Este vorba despre: Convenţia naţională pentru adoptarea monedei euro până în 2024, Convenţia naţională pentru preşedinţia Consiliului UE, Convenţia naţională pentru cultură, Convenţia naţională pentru egalitatea de gen ‘România paritară’ şi Convenţia naţională România 2040.

„Vreau să lansăm şi să aprobăm prin vot începerea dezbaterilor pentru cinci convenţii naţionale, la care vor fi invitaţi să participe preşedinţia, Banca Naţională a României, Academia Română, partidele politice, mediul universitar, sindicatele, patronatele şi societatea civilă. Toţi oamenii oneşti din această ţară”, a fost propunerea lansată de către liderul PSD, Liviu Dragnea.

În ce priveşte adoptarea monedei euro până în 2024, Dragnea a precizat că este vorba de un proiect care presupune şi riscuri, dar că acestea trebuie analizate.

Liderul PSD a arătat că în cadrul Convenţiei naţionale pentru preşedinţia Consiliului UE vor fi abordate priorităţile României pentru această perioadă.

„Aici trebuie să lăsăm deoparte atacurile, răfuielile politice, politicile partizane şi să stabilim împreună care sunt proiectele majore pe care trebuie să le aibă România în vedere, dar şi care sunt realizabile.

”Nici nu vreau să ne gândim la zeci de obiective. (…) Printre alte priorităţi, de exemplu, una care are şanse de susţinere şi care este extrem de importantă este repunerea pe agenda europeană a Strategiei Dunării, astfel încât să dezvoltăm transportul naval pe Dunăre şi să exploatăm oportunităţile de turism pe acest traseu”, a precizat el

Convenţia naţională pentru cultură vizează asigurarea unui fond de un miliard de euro, pe următorii şapte ani, pentru proiectele majore din domeniul culturii, care vor fi selectate în acest an.

„De ce avem nevoie de o convenţie naţională? Deoarece este important ce vom începe noi în acest an, în anul Centenar. Este important să începi nişte obiective majore, strategice, deosebite pentru cultura românească şi care să nu fie întrerupte în perioadele următoare sau să fie abandonate de guverne care vor veni după noi – dacă vor veni. Ceea ce începem în acest an – şi anume construcţia de teatre, opere, săli de spectacol – trebuie să rămână moştenire pentru toate generaţiile viitoare”, a explicat Dragnea.

În ce priveşte Convenţia naţională pentru egalitatea de gen, liderul PSD a arătat că este vorba de un domeniu despre care s-a vorbit mult, dar s-a făcut puţin, din cauza unor bariere de mentalitate.

„Respectarea şi realizarea unei egalităţi de facto între femei şi bărbaţi e un obiectiv ambiţios al PSD, un pas important va fi făcut azi prin promovarea parităţii reprezentării politice a femeii şi bărbaţilor în conducerea centrală a partidului. Să nu considere cineva că noi, prin ceea ce facem azi, acordăm un cadou femeilor. Nu e adevărat. Partidul va avea de câştigat, pentru că în conducerea lui va fi mai mult echilibru, mai multă rigoare şi mai multă armonie. (…) Decizia noastră de azi va pune o mare presiune în mediul politic românesc şi pentru alte formaţiuni politice”, a precizat Dragnea.

Convenţia naţională România 2040 va viza politicile de dezvoltare şi principalele linii de dezvoltare strategică a ţării în următoarele două decenii.

„Este cel mai amplu program la care PSD a început să lucreze şi care va fi lansat în dezbatere publică în următoarele luni şi care sper să găsească cât mai mulţi susţinători şi cât mai mulţi doritori să participe la realizarea şi completarea lui”, a completat Dragnea.

Stiri pe aceeasi tema

Ce spune premierul Tudose despre proiectul de modificare a Legilor Justitiei

Ioana Badulescu

SCENARII: Gabriel Oprea ar putea ajunge presedinte al PSD

Cristiana Petrariu Bota

Avion special pentru presedintele Iohannis, premierul Ciolos si alte delegatii oficiale

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult