Codul Penal, adoptat de Senat. Proiectul va primi vot final la Camera Deputatilor
Politica

PSD, o noua modificare controversata pe Justitie: Faptele de coruptie savarsite pentru obtinerea de foloase pentru altcineva nu vor mai fi incriminate

PSD face in continuare schimbari in Justitie dupa bunul plac si direct proportional cu interesele. O initiativa legislativa depusa la Senat de 15 deputati ai PSD prevede ca faptele de coruptie savarsite pentru obtinerea unor foloase pentru altcineva decat pentru sine nu vor mai fi incriminate. Documentul ar urma sa fie discutat in Comisia Iordache, in conditiile in care coalitia majoritara a decis ca orice initiativa din Justitie sa ajunga in dezbatere la comisia acestuia.

Initiatoarea proiectului este Andreea Cosma, iar expunerea de motive este semnata doar de deputatul Catalin Radulescu, desi acesta nu figureaza ca initiator al proiectului.

In expunerea de motive se precizeaza ca este absurd sa presupunem faptul ca o persoana comite o asemenea infractiune fara nici un fel de interes ori beneficiu personal, doar pentru a aduce foloase necuvenite unei terte persoane. Totodata, in document se precizeaza ca se creeaza posibilitatea de a eticheta drept folos necuvenit absolut orice, ceea ce, cu siguranta nu a fost si nu este in intentia legiuitorului.

Propunerea legislativa pentru modificarea Legii 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie urmareste sa inlocuiasca sintagma „Sunt pedepsite cu inchisoarea de la 1 la 5 ani urmatoarele fapte, daca sunt savarsite in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite” din aliniatul 1 al articolului 12 cu „Sunt pedepsite cu inchisoarea de la 1 la 5 ani urmatoarele fapte, daca sunt savarsite in scopul obtinerii pentru sine de bani, bunuri ori alte foloase materiale necuvenite”.

Astfel, noua forma a articolului va fi: „(1) Sunt pedepsite cu inchisoarea de la 1 la 5 ani urmatoarele fapte, daca sunt savarsite in scopul obtinerii pentru sine de bani, bunuri ori alte foloase materiale necuvenite: a) efectuarea de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana ori incheierea unei tranzactii financiare, utilizand informatiile obtinute in virtutea functiei, atributiei sau insarcinarii sale: b) folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii”.

Cum e motivata schimbarea legii Expunerea de motive:
– ¬Sintagma |pentru sine sau pentru altul| a urmarit, in conceptia legiuitorului, evitarea situatiei in care autorul faptei desi comite o infractiune, ar putea sa invoce, in apararea sa, faptul ca nu este beneficiarul foloaselor rezultate, in fapt, o asemenea abordare nu are legatura cu realitatea. Astfel, este absurd sa presupunem faptul ca o persoana comite o asemenea infractiune fara nici un fel de interes ori beneficiu personal, doar pentru a aduce foloase necuvenite unei terte persoane¬.

– ¬In mod evident, acela care comite fapta incriminata are un interes, nelegitim, si nu beneficiaza, chiar si indirect, de folosul rezultat. Daca acest interes nelegitim si beneficiul rezultat nu apartin, cel putin partial, si autorului, atunci nu poate fi vorba de o infractiune de coruptie sau asimilata unei infractiuni de coruptie. Este esential sa se determine o legatura certa intre fapta incriminata si beneficiul rezultat, in favoarea faptuitorului. Faptul ca aceasta legatura poate fi intermediata nu inlatura posibilitatea determinarii, ca si obligatia de a fi determinata cu certitudine. beneficiarul aparent este, in fapt, doar un intermediar, altfel nu ne gasim in prezenta unei infractiuni de coruptie¬.

– ¬In ceea ce priveste sintagma |bani, bunuri ori alte foloase necuvenite|, intentia legitima a legiuitorului de a nu limita tipurile de foloase necuvenite ce se pot obtine dintr-o asemenea infractiune a dus, in timp la absurditati si la concluzii contrare acestei intentii. Astfel, castigul de imagine, popularitatea ori rezultatul unui scrutin electoral au devenit foloase necuvenite ale unor infractiuni de coruptie sau asimilate acestora, ceea ce este absurd. In aceste conditii se creeaza posibilitatea de a eticheta drept folos necuvenit absolut orice, ceea ce, cu siguranta nu a fost si nu este in intentia legiuitorului¬

Stiri pe aceeasi tema

Ludovic Orban: Decizia CCR are caracterul unei lovituri de stat si pune in pericol democratia Romaniei si Constitutia

Ioana Badulescu

Andronescu la Congresul PSD: Mi-as dori sa ne spunem opinia pana ce nu incep voturile

Ioana Badulescu

Cine va fi viitorul comisar european al Romaniei si ce portofolii sunt vizate

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult