Codul Penal, adoptat de Senat. Proiectul va primi vot final la Camera Deputatilor
Politica

PSD si ALDE au cedat in fata UDMR: Ziua maghiarilor pe 15 martie si rediscutarea unei legi a minoritatilor

PSD si ALDE au cedat inca o data in fata UDMR, pentru a-i convinge sa voteze motiunea de cenzura impotriva Guvernului condus de Sorin Grindeanu. Astfel, comisiile de administraţie publică şi pentru drepturile omului din Senat au dat luni raport favorabil adoptării proiectului de lege prin care ziua de 15 martie devine Ziua Maghiarilor din România, documentul urmand a fi votat de Senat cel mai probabil maine. 

Totodata, presa din Romania citeaza surse politice si sustine ca PSD – ALDE ar fi fost de acord si cu rediscutarea unei legi mai vechi privind statutul minoritatilor.

Raportul comun al celor două comisii a fost adoptat cu majoritate de voturi, existând doar trei abţineri. Senatul este prima camera sesizata, Camera Deputatilor fiind decizionala.

Parlamentarii UDMR au depus, chiar pe 15 martie, un proiect de lege privind declararea zilei de 15 martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, drept sărbătoare oficială a comunităţii maghiare din România. Maghiarii care doresc să participe la manifestări ar urma să aibă zi nelucrătoare, iar evenimentele organizate în localităţile cu populaţie maghiară să fie finanţate din bugetele locale.

Potrivit proiectului de act normativ, semnat de senatorii şi deputaţii UDMR, angajatorii ar urma să acorde o zi liberă, în data de 15 martie, la cerere, persoanelor aparţinând comunităţii maghiare, pentru participarea la manifestările dedicate comemorării zilei de 15 martie. De asemenea, reprezentanţii Uniunii solicită ca, în localităţile unde trăiesc persoane aparţinând comunităţii maghiare, autorităţile administraţiei publice locale şi judeţene, instituţiile publice să poată organiza manifestări cultural-artistice dedicate zilei de 15 martie, iar fondurile necesare organizării manifestărilor să poată fi asigurate din bugetele locale ale autorităţilor publice locale şi judeţene şi instituţiilor publice. O altă prevedere cuprinsă în proiectul de lege se referă la faptul că, în această zi, posturile publice de radio şi televiziune să transmită în cadrul unor emisiuni speciale, evenimentele comemorative.

Dragnea va propune mai multe variante de premier: Vom discuta despre noul Guvern dupa motiune 

PSD a citit motiunea impotriva guvernului Grindeanu in Parlament. Votul va avea loc miercuri de la ora 11 

Stiri pe aceeasi tema

Orban: PNL trebuie sa devina un izvor de propuneri legislative care sa faca diferenta intre noi si partidul aflat la guvernare

Ioana Badulescu

Klaus Iohannis se rusineaza sa-si tina singur umbrela la Luxemburg. FOTO

Cristiana Petrariu Bota

Ponta, deranjat de afirmatiile ambasadorului Ungariei la Bucuresti: Nu putem tolera aceste derapaje

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult