18.9 C
România
25 septembrie 2021
LEGEA PENSIILOR. Noi modificari la Legea pensiilor pentru grupele de munca I si II. Recalcularea pensiilor dupa noua lege
Social

Punctul de pensie, majorat la 40% din salariul mediu brut incepand de la 1 ianuarie 2017

Cresteri de pensii, cu putin inainte de alegeri. Senatorii vor sa adopte tacit, in sedinta e plen de luni, proiectul de lege care prevede majorarea punctului de pensie la cel putin 40% din salariul mediu brut, incepan cu data de 1 ianuarie 2017 si la 45% din salariul mediu brut de la 1 iulie 2017. Camera Deputatilor este for decizional in acest caz.

Prima propunere, initiata de mai multi parlamentari, in majoritate de la PSD, prevede ca valoarea punctului de pensie sa nu fie mai mica de 40% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat incepand cu 1 ianuarie 2017, respectiv 45% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat incepand cu 1 iulie 2017, informeaza agentia Mediafax.

Avand in vedere ca valoarea salariului mediu brut in 2016 a fost de 2681 lei, punctul de pensie ar trebui majorat la 1072 lei de la 1 ianuarie 2017 si 1206 de la 1 iulie.

Propunerea ca valoarea punctului de pensie sa nu fie mai mica decat 40% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale a fost facuta de parlamentarii PSD.

„Prin modificarea articolului 102 din Legea 263, cu referire la majorarea punctului de pensie, astfel incat acesta sa reprezinte 45% castigul salarial mediu brut pe economie, ar insemna un efort bugetar substantial asupra bugetului asigurarilor sociale de stat, astfel incat nu s-ar mai asigura pe termen lung obiectivul din legea 263 de sustrenabilitate financiara a sistemului public de pensii. Ministerul Muncii nu sustine aceasta propunere”, a declarat directorul Directiei asigurari sociale din cadrul Ministerului Muncii, Georgeta Juganaru, prezenta la dezbaterile din comisia de la Senat.

Tot luni se da votul si pe proiectul care prevede cresterea salariilor pentru angajatii din Sanatate si Educatie. Proiectul prevede ca salariul de baza din invatamant ar urma sa fie marit cu 15 la suta, de la 1 ianuarie 2017, iar cu 25 la suta ar creste si salariul de baza de incadrare, pentru personalul Casei de Asigurari de Sanatate, din luna decembrie 2016. In plus, plata sporurilor pentru personalul medical s-ar putea face la nivelul acestui an, si nu la nivelul din 2009. O majorare cu 15 la suta s-ar acorda si angajatilor din sistemul de asistenta sociala.

Vezi si: LEGEA PENSIILOR, MODIFICARI LA GRUPA I SI II DE MUNCA. Reducerea varstei standard de pensionare si modificari la punctajul anual

Ce se intampla cu pensiile romanilor care muncesc in strainatate. Vechimea in munca este, teoretic, recunoscuta. Dar practic?

Stiri pe aceeasi tema

Chelsea Londra – Steaua Bucuresti 1-0 (1-0) in ultima etapa a grupelor Ligii Campionilor

Bogdan

Ministrul Educatiei, greseli de exprimare la bilantul de sase luni: Manualele scolare este un subiect intens

Ioana Badulescu

Preotii acuzati ca au furat mana Sf. Haralambie de la Manastirea Megaspileo din Grecia au fost suspendati

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult