Putin a lansat un nou avertisment dur catre NATO: Apropierea cu tari europene precum Ucraina si Georgia reprezinta o politica iresponsabila
Externe

Putin a lansat un nou avertisment dur catre NATO: Apropierea cu tari europene precum Ucraina si Georgia reprezinta o politica iresponsabila

Preşedintele rus Vladimir Putin lansează un nou avertisment dur către NATO. Într-o întrunire cu ambasadorii ruşi din întreaga lume, liderul de la Kremlin a declarat că apropierea din ce în ce mai mare dintre NATO și țări europene precum Ucraina şi Georgia reprezintă o politică iresponsabilă a Alianței Nord-Atlantice. Putin a avertizat că Rusia va reacționa proporţional la astfel de acţiuni.

Referindu-se la apropierea tot mai evidentă dintre NATO și state precum Ucraina şi Georgia, Putin le-a spus ambasadorilor săi reuniți la Moscova că în viitor vor fi consecinţe nespecificate pentru Alianța Nord-Atlantică, relatează agențiile Reuters şi Xinhua.

Chestiunea irită din ce în ce mai mult Rusia care împarte frontiera cu ambele ţări şi nu doreşte să le vadă că se alătură la ceea ce ea consideră că este un bloc militar ostil. Iar asta, încă din 2008, când liderii NATO le-au promis Ucrainei şi Georgiei că într-o zi se vor alătura alianţei.

În discuția cu diplomații ruși, Putin a spus totuși că este nevoie de restabilirea încrederii în Europa, el exprimându-se însă împotriva a ceea ce el a spus că sunt „încercările NATO de a desfăşura noi baze şi infrastructuri militare lângă graniţele Rusiei”.

„Cheia pentru asigurarea securităţii şi stabilităţii în Europa este extinderea cooperării şi restabilirea încrederii şi nu desfăşurarea şi construirea de către NATO a unei infrastructuri militare în apropierea graniţelor ruse, ceea ce se întâmplă acum”, a insistat Putin.

Moscova a acuzat cu regularitate NATO de intensificarea prezenţei sale militare în Europa de Est, inclusiv creşterea contingentelor militare în statele baltice, Polonia, România şi Bulgaria, folosindu-se de temerile unei eventuale agresiuni ruse ca pretext, amintește agenția Xinhua. Rusia s-a plâns şi că NATO îşi îmbunătăţeşte în mod activ infrastructura de transport şi instalează sisteme de apărare antirachetă în regiune.

Liderii NATO au discutat legăturile alianței cu Ucraina şi Georgia – ambele foste republici sovietice – la summitul lor de la Bruxelles la începutul acestei luni.

În acest context, agenția Reuters notează că politicieni proeminenţi din ambele ţări doresc să se alăture alianţei militare occidentale, dar şi-au văzut şansele de aderare împiedicate de incursiunile teritoriale ale Rusiei, în condițiile în care, în virtutea regulilor NATO, ţările cu conflicte teritoriale nu se pot alătura alianței.

Totuși, la începutul acestei luni, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat într-o conferinţă de presă că Alianţa Nord-Atlantică va continua să pregătească Ucraina şi Georgia pentru aderarea la NATO.

Stiri pe aceeasi tema

Bancile care opereaza in Marea Britanie trebuie puse la punct privind operatiunea Brexit pana in luna martie

Cristiana Petrariu Bota

Boris Johnson pune pe masa UE perspectiva unui Brexit fara acord: Ne oferiti rapid un tratat comercial sau iesim fara acord

Cristiana Petrariu Bota

Alerta terorista de nivel maxim in Franta. Trei morti si 13 raniti in atentatul de la Strasbourg, produs la doi pasi de Targul de Craciun

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult