Putin a lansat un nou avertisment dur catre NATO: Apropierea cu tari europene precum Ucraina si Georgia reprezinta o politica iresponsabila
Externe

Putin a lansat un nou avertisment dur catre NATO: Apropierea cu tari europene precum Ucraina si Georgia reprezinta o politica iresponsabila

Preşedintele rus Vladimir Putin lansează un nou avertisment dur către NATO. Într-o întrunire cu ambasadorii ruşi din întreaga lume, liderul de la Kremlin a declarat că apropierea din ce în ce mai mare dintre NATO și țări europene precum Ucraina şi Georgia reprezintă o politică iresponsabilă a Alianței Nord-Atlantice. Putin a avertizat că Rusia va reacționa proporţional la astfel de acţiuni.

Referindu-se la apropierea tot mai evidentă dintre NATO și state precum Ucraina şi Georgia, Putin le-a spus ambasadorilor săi reuniți la Moscova că în viitor vor fi consecinţe nespecificate pentru Alianța Nord-Atlantică, relatează agențiile Reuters şi Xinhua.

Chestiunea irită din ce în ce mai mult Rusia care împarte frontiera cu ambele ţări şi nu doreşte să le vadă că se alătură la ceea ce ea consideră că este un bloc militar ostil. Iar asta, încă din 2008, când liderii NATO le-au promis Ucrainei şi Georgiei că într-o zi se vor alătura alianţei.

În discuția cu diplomații ruși, Putin a spus totuși că este nevoie de restabilirea încrederii în Europa, el exprimându-se însă împotriva a ceea ce el a spus că sunt „încercările NATO de a desfăşura noi baze şi infrastructuri militare lângă graniţele Rusiei”.

„Cheia pentru asigurarea securităţii şi stabilităţii în Europa este extinderea cooperării şi restabilirea încrederii şi nu desfăşurarea şi construirea de către NATO a unei infrastructuri militare în apropierea graniţelor ruse, ceea ce se întâmplă acum”, a insistat Putin.

Moscova a acuzat cu regularitate NATO de intensificarea prezenţei sale militare în Europa de Est, inclusiv creşterea contingentelor militare în statele baltice, Polonia, România şi Bulgaria, folosindu-se de temerile unei eventuale agresiuni ruse ca pretext, amintește agenția Xinhua. Rusia s-a plâns şi că NATO îşi îmbunătăţeşte în mod activ infrastructura de transport şi instalează sisteme de apărare antirachetă în regiune.

Liderii NATO au discutat legăturile alianței cu Ucraina şi Georgia – ambele foste republici sovietice – la summitul lor de la Bruxelles la începutul acestei luni.

În acest context, agenția Reuters notează că politicieni proeminenţi din ambele ţări doresc să se alăture alianţei militare occidentale, dar şi-au văzut şansele de aderare împiedicate de incursiunile teritoriale ale Rusiei, în condițiile în care, în virtutea regulilor NATO, ţările cu conflicte teritoriale nu se pot alătura alianței.

Totuși, la începutul acestei luni, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat într-o conferinţă de presă că Alianţa Nord-Atlantică va continua să pregătească Ucraina şi Georgia pentru aderarea la NATO.

Articole asemănătoare

Dronele vor trebui inmatriculate. Noile reguli ar putea intra in vigoare inainte de Craciun

Lucy Ionesco

Agentiile de publicitate din Ungaria, scoase din peisaj. Mass-media va incheia contracte direct cu firmele

Lucy Ionesco

BREXIT – Ministrul britanic al Finantelor, Philip Hammond, vine cu o retorica total diferita de a premierului Theresa May: Nu inchidem imigratia

Ioana Badulescu