Social

Rachetele antigrindina din Iasi sunt mai mult inactive, in timp ce culturile sunt distruse de grindina

Sistemul antigrindina din Iasi este mai mult inactiv, in timp ce culturile agricole sunt distruse de grindina. Cele cinci lansatoare de rachete speciale sunt amplasate in zone strategice din judetul Iasi, cu o investitie care a ajuns la circa 5 milioane de euro, insa aceasta s-a dovedit a fi neinspirata, deoarece aceleasi probleme majore continua sa persiste, scrie ziarul local Buna Ziua Iasi.

Cu toate ca, de la inaugurare si pana acum, lansatoarele au fost mai mult inactive decat folosite, Ministerul Agriculturii anunta ca va suplimenta investitiile pentru toata zona Moldovei.

Pentru marii fermieri, dar si pentru comunitatile locale din zonele rurale, rachetele antigrindina sunt vazute ca o metoda moderna de salvare in cazul unor furtuni cu precipitatii abundente. La nivelul judetului Iasi a fost deschis Centrul Zonal de Coordonare Moldova – Unitatea de Combatere a Caderilor de Grindina Moldova 1 Iasi, in cadrul caruia s-au cheltuit aproape 5 milioane de euro si s-au montat cinci lansatoare de rachete speciale in diferite localitati. La Iasi s-a facut una dintre cele mai mari investitii din tara pe acest sector, dar cu toate acestea, zona inregistreaza frecvent caderi de grindina si furtuni puternice. Asta se intampla pentru ca, vreme de multi ani, niciunul dintre lansatoarele respective nu a functionat, si doar in ultimii trei ani a fost folosit lansatorul pentru zona Cotnari, pentru a proteja culturile de vita de vie.

De precizat faptul ca, activitatile de combatere a grindinei genereaza modificari ale conditiilor meteo-climatice la nivel local, cu raza limitata de actiune în spatiu si timp.

Oficialii Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale au mai anuntat ca, in acest an, urmeaza a fi finalizat Grupul de Combatere Husi din cadrul UCCG Moldova 1 Iasi, dar si înca 6 Puncte de Lansare din cadrul UCCG Moldova 2 Vrancea, iar in functie de fondurile ce vor fi alocate prin rectificarea bugetara urmeaza ca UCCG Moldova 2 Vrancea sa aiba în operativitate înca 6 Puncte de Lansare.

Sursa: bzi.ro

Stiri pe aceeasi tema

Carina Turcan, femeia arestata in Rusia sub acuzatia de spionaj pentru Romania, nu recunoaste acuzatiile aduse

Ioana Badulescu

Politistul Marian Godina a lasat fara permis un sofer cu „pile”. Ce s-a intamplat dupa

Cristiana Petrariu Bota

Medima Health lanseaza primele doua clinici de excelenta in imagistica medicala si radiologie din Bucuresti

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult