Radio Romania, La Multi Ani! Concerte de sarbatoare pe 1 si 3 noiembrie, dedicate aniversarii a 89 de ani de la infiintarea Radio Romania
Life

Radio Romania, La Multi Ani! Concerte de sarbatoare pe 1 si 3 noiembrie, dedicate aniversarii a 89 de ani de la infiintarea Radio Romania

Radio Romania, La Multi Ani! Orchestrele si Corurile Radio vor sustine concerte aniversare, pe 1 si 3 noiembrie 2017, dedicate aniversarii a 89 de ani de la infiintarea Radio Romania. După un prim concert al Orchestrei de Cameră Radio, programat chiar pe 1 noiembrie, continuă sărbătoarea Zilei Radioului la Sala Radio: vineri, 3 noiembrie, de la ora 19.00, Orchestra Națională Radio dedică un concert special aniversării a 89 de ani de la înființarea radioului public.

Momentul este cu atât mai semnificativ cu cât coincide cu aniversarea a tot atâția ani de la primul concert, sub bagheta dirijorului Mihail Jora, al Orchestrei Simfonice Radio, cea care avea să devină peste ani Orchestra Națională Radio.

Invitații și programul serii vor fi pe măsura evenimentului: la pupitrul dirijoral se va afla Cristian Oroșanu, un muzician cu o reputație profesională de înaltă ținută, cu o predilecție pentru muzica de operă, portofoliul său numărând peste 40 de lucrări de operă dirijate de-a lungul carierei, profesor la Academia de Muzică din Iași și fondator al cunoscutei orchestre de cameră Kamerata Kronstadt.

Surpriza concertului aniversar o reprezintă întâlnirea cu violoncelistul Alexander Buzlov, unul dintre cei mai apreciați muzicieni ruși ai momentului, câștigător al Marelui Premiu la prestigiosul concurs Emanuel Feuermann din Berlin și asistent al celebrei violonceliste Natalia Gutman.

Dacă se va deschide cu o lucrare reprezentativă pentru evoluția muzicii clasice românești din prima jumătate a secolului trecut — Trei dansuri românești, semnate de compozitorul român de origine poloneză Th. Rogalski, seara va continua cu două piese de rezistență ale repertoriului clasic internațional: Concertul în mi minor pentru violoncel și orchestră, op. 85, de Ed. Elgar, și Simfonia nr. 3 în mi bemol major, op. 55 — Eroica, de L. van Beethoven.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Începând din noua stagiune, biletele și abonamentele pentru evenimentele Orchestrelor și Corurilor Radio se vor achiziționa on-line prin rețeaua www.bilete.ro. Acestea se pot achiziționa și la casa de bilete a Sălii Radio și sunt disponibile, de asemenea, în oficiile Poștei Române semnalizate Bilete.ro și în magazinele Germanos și Inmedio, semnalizate Bilete.ro.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro.

Biografii

Cristian Oroșanu

‘Contrastul, lirismul, culorile și stilurile sunt cele care animă personalitatea dirijorului și explică de ce auditorii și orchestrele îl iubesc pe Cristian (Oroșanu)’.

Grigore Constantinescu

Construită cu grijă și seriozitate, reputația profesională a dirijorului Cristian Oroșanu a determinat prezența sa pe multe scene ale Europei în compania unor ansambluri celebre: Orchestre de Paris, în cadrul Festivalului de la Aix en Provence, Orchestre National Bordeaux Aquitaine, Tonhalle Zürich, DSO Berlin, BBC Scottish Orchestra, Lamoureux, Israel Kibbutz Orchestra, Orchestre National Porto, a filarmonicilor din Strasbourg, din Bruxelles ș.a.

A fost asistentul dirijorilor Yutaka Sado, Mstislav Rostropovich și Ingo Metzmacher. Cristian Oroșanu a dirijat cu succes aproape toate orchestrele filarmonicilor din țară și ansamblurile muzicale Radio România, în prezent fiind dirijor permanent al Filarmonicii din Brașov. Colaborarea cu Societatea Română de Radiodifuziune a început înaintea carierei de dirijor, Cristian Oroșanu fiind timp de cinci ani cornist în Orchestra Națională Radio. El este absolvent a două facultăți ale Universității Naționale de Muzică București, una de Interpretare și cealaltă de Dirijat orchestră, la clasa dirijorului Cristian Brâncuși și perfecționat în particular sub îndrumarea celebrului profesor Constantin Bugeanu. În cadrul Academiei internaționale Bach de la Stuttgart a avut ocazia să lucreze cu dirijorul Helmuth Rilling.

Fascinat de lumea operei, Cristian Oroșanu a fost pe rînd dirijor permanent al Operelor Naționale din București, Cluj și Iași, iar peste hotare a fost invitat în Franta, Austria sau Japonia. Repertoriul său liric curprinde peste 40 de titluri. Anul 2005 i-a adus dirijorului român două recompense, una în țară (Premiul Criticii Muzicale din România) și una în Danemarca (Premiul II la Concursul internațional de Dirijat Malko).

Mereu atras de latura pedagogică, Cristian Oroșanu este de mai bine de 5 ani profesor de dirijat la Academia de Muzică din Iași și a organizat mai multe cursuri internaționale de măiestrie la Filamonica Moldova din Iași, Opera Națională din Iași și la Filarmonica din Brașov. Dirijorul Cristian Oroșanu este fondatorul orchestrei de cameră Kamerata Kronstadt și deține titlul de doctor în muzică.

Alexander Buzlov

Născut la Moscova, Alexander Buzlov este unul dintre cei mai talentați violonceliști ruși ai generației sale, despre care publicația The New York Times titra: ‘Un artist de mare tradiție rusă, care posedă darul minunat de a face instrumentul să cânte, fascinând publicul cu sunetul său.’

A studiat la Conservatorul din Moscova cu Natalia Gutman, iar ca urmare a aprecierii de care se bucură, a fost invitat să devină asistent la clasa profesoarei Natalia Gutman. A mai urmat cursurile Universității din Köln, unde a studiat cu Frans Helmerson, și cursuri de măiestrie interpretativă cu Mstislav Rostropovici, Bernard Greenhouse și Daniil Shafran.

Alexander Buzlov a câștigat Marele Premiu și Premiul Publicului la Concursul Emanuel Feuermann din Berlin, Premiul al II-lea la Concursul ARD din München, Premiul al II-lea la Concursul Internațional pentru Violoncel de la Geneva, Premii I în cadrul competițiilor de la Belgrad și Monte Carlo, Premiul al III-lea și Premiul Rostropovici la ediția a XV-a a Concursului P. I. Ceaikovski.

A cântat la Carnegie Hall, Lincoln Center, Herkulessaal München, Santa Cecilia, La Scala, Theatre des Champs Elysees, și a colaborat cu dirijorii: Valery Gergiev, Thomas Sanderling, Yuri Temirkanov, Paavo Järvi, Christoph Poppen, Karel Maria Chichon, Yuri Bashmet, Daniel Boico, Vladimir Spivakov, Leonard Slatkin, Vladimir Fedoseyev.

A pășit pe scene alături de Martha Argerich, Yuri Bashmet, Leonidas Kavakos, Julian Rachlin, Natalia Gutman, Vadim Repin, iar numele său a figurat pe afișele festivalurilor Verbier, Stars of the White Nights, Musical Kremlin, Moscow Autumn, Pietrasanta in Concerto, precum și la festivalurile de la Colmar, Montpellier, Ludwigsburg.

Violoncelistul Alexander Buzlov a concertat alături de Orchestra Simfonică a Teatrului Mariinsky, Munich Chamber Ensemble, Orchester des Bayerischen Rundfunks, Orchestra Simfonică New Russia, Orchestra de Cameră din Stuttgart, Orchestra Filarmonicii Naționale din Russia, Orchestra Simfonică Ceaikovski.

Apreciat pentru interpretările sale artistice, Alexander Buzlov a înregistrat pentru posturile publice de radio și televiziune din Rusia, precum și pentru diferite posturi de radio din Elveția, Austria Franța, Statele Unite ale Americii și Germania.

HotWeek.ro este un site exclusivist, care militeaza pentru promovarea valorilor. Te asteptam sa revii pe hotweek.ro! Ne poti citi si pe FacebookTwitter sau Google Plus

Related posts

Sa gatim cu Flory Kitchen: Fructe de mare la cuptor, un deliciu usor si savuros in plin sezon estival

Lucy Ionesco

Radio Romania, in pericol din cauza unei initiative legislative promovata in Parlament in procedura de urgenta

Lucy Ionesco

TOPUL celor mai sexy 20 de femei ale lumii

Delia Ion

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult