Radio Romania Muzical aduce intalniri memorabile: Ziua Mozart si spectacole in direct din stagiunea 2017 de la Teatrul Metropolitan din New York
Muzica

Radio Romania Muzical aduce intalniri memorabile: Ziua Mozart si spectacole in direct din stagiunea 2017 de la Teatrul Metropolitan din New York

Radio Romania Muzical il aduce pe Mozart in casele melomanilor, precum si mari spectacole de opera din stagiunea 2017 in direct de la Teatrele Metropolitan din New York si Scala din Milano. Luna Decembrie aduce la Radio Romania Muzical, singurul post romanesc clasic, jazz & more, intalniri memorabile: cu unul dintre cei mai importanti compozitori ai tuturor timpurilor, Wolfgang Amadeus Mozart, comemorat la 225 ani de la moarte, dar si mari spectacole de opera, transmise in direct de pe doua dintre cele mai importante scene ale lumii: Teatrele Metropolitan din New York si Scala din Milano.

In 5 decembrie 1791 parasea aceasta lume compozitorul care pentru multi este intruchiparea genialitatii in muzica: Wolfgang Amadeus Mozart. Avea doar 35 ani si scrisese peste 600 lucrari muzicale in scurta sa viata; pe ultima, celebrul Requiem, avea sa o lase neterminata. Wolfgang Amadeus Mozart ramane unul dintre cei mai cunoscuti compozitori nu doar pentru stilul clasic pe care-l reprezinta, ci pentru intreaga istorie a muzicii: generatii intregi au fost fascinate de spiritul luminos al muzicii sale, ca si de paleta foarte diversa de creatii in care a excelat, de la sonate pentru pian pana la partituri de opera.

In 5 decembrie 2016, la 225 de ani de la disparitia lui Wolfgang Amadeus Mozart, la Radio Romania Muzical este programata Ziua Mozart: intre orele 10.00 si 21.00, marile opusuri mozartiene vor fi prezentate de Monica Isacescu, Ioana Marghita si Marina Nedelcu.

Iar intre 6 decembrie si 9 decembrie, de la ora 11.15, Compozitorul saptamanii este tot Wolfgang Amadeus Mozart.

Sambata, 3 decembrie, Radio Romania Muzical si Radio Romania Cultural transmit in direct de la ora 19.30 spectacolul ‘Manon Lescaut’ de Giacomo Puccini de pe scena celebrului teatru new-yorkez Metropolitan. Este debutul stagiunii de transmisiuni directe 2016-2017: de 17 ani, in cadrul emisiunii ‘Seara de opera’ prezentata de Luminita Arvunescu, radioul public preia in direct, in fiecare stagiune, spectacole puse in scena la opera new-yorkeza.

Cele mai noi evenimente culturale si muzicale sunt aici

Transmisiunile in direct sunt realizate prin reteaua Uniunii Europene de Radio; asa cum se stie, Teatrul Metropolitan din New York este un pionier al difuzarii spectacolelor sale atat prin radio, cat si prin cinematografe, construindu-si, si in felul acesta, reputatia unuia dintre cele mai valoroase teatre de opera ale prezentului. De regula, spectacolele care pot fi ascultate la radio sunt diferite de cele care pot fi vizionate in cinematografe.

Sambata, 3 decembrie, de la ora 19.30, protagonista a operei pucciniene ‘Manon Lescaut’ este una dintre divele operei contemporane: soprana rusa Anna Netrebko, ajunsa la al optsprezecelea rol la Teatrul Metropolitan din New York. Spectacolul este comentat de Luminita Arvunescu si invitatul sau, criticul muzical Costin Popa.

In stagiunea 2016-2017, pot fi ascultate la Radio Romania Muzical si Radio Romania Cultural urmatoarele spectacole de la Teatrul Metropolitan din New York:

21 ianuarie 2017. Charles Gounod — „Romeo si Julieta” cu: Diana Damrau si Vittorio Grigolo. Dirijor Gianandrea Noseda
28 ianuarie 2017. Gioachino Rossini — „Barbierul din Sevilla” cu: Peter Mattei, Pretty Yende, Dmitri Korchak, Mihail Petrenko, Maurizio Muraro. Dirijor Maurizio Benini
11 februarie 2017. Georges Bizet — „Carmen” cu: Clementine Margaine, Marcelo Alvarez, Maria Agresta. Dirijor Dan Ettinger
4 martie 2017. Jules Massenet — „Werther” cu: Vittorio Grigolo, Isabel Leonard, David Bizic, Anna Christy. Dirijor Edward Gardner
11 martie 2017. Giuseppe Verdi — „La Traviata” cu: Sonya Yoncheva, Michael Fabiano, Thomas Hampson. Dirijor Nicola Luisoti.
1 aprilie 2017. Ludwig van Beethoven — „Fidelio” cu: Klaus Florian Vogt, Adrianne Pieczonka, Falk Struckmann. Dirijor Sebastian Weigle.
22 aprilie 2017. P. I. Ceaikovski — „Evgheni Oneghin” cu: Dmitri Hvorostovski, Anna Netrebko, Aleksei Dolgov. Dirijor Robin Ticciati
29 aprilie 2017. In retransmisie, Richard Wagner — „Tristan si Isolda” din 8 aprilie 2017, cu: Nina Stemme si Stuart Skelton

Miercuri, 7 decembrie 2016, de la ora 18.50, poate fi ascultat in direct spectacolul care deschide stagiunea celebrului teatru Scala din Milano: opera ‘Madama Butterfly’ de Giacomo Puccini.

In mod traditional, Teatrul Scala din Milano isi deschide noua stagiune pe 7 decembrie; a devenit deja o traditie de multi ani ca acest spectacol sa poata fi ascultat in direct la Radio Romania Muzical si Radio Romania Cultural.

Spectacolul din 7 decembrie 2016 o are protagonista in rolul titular pe soprana uruguayana Maria Jose Siri, o fosta discipola a sopranei romane Ileana Cotrubas. Distributia este condusa de directorul muzical al Teatrului Scala din Milano, dirijorul italian Riccardo Chailly. Spectacolul este comentat de Luminita Arvunescu si invitatul ei, dr. Stephan Poen.

Radio Romania Muzical poate fi ascultat pe frecventele FM 97.6 si 104.8, online la www.romania-muzical.ro sau prin aplicatiile pentru IOS si Android.

Stiri pe aceeasi tema

EUROVISION 2018. Cine sunt primii 10 finalisti dupa semifinala de marti seara

Ioana Badulescu

Gala Premiilor Radio Romania Cultural si-a desemnat castigatorii noii editii la Teatrul Odeon

Cristiana Petrariu Bota

Mick Jagger, bunic pentru a cincea oară !

Teodora Badescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult