-9.6 C
România
20 ianuarie 2022
Radu Beligan a murit la varsta de 97 de ani
Social

Radu Beligan a fost internat de urgenta la spitalul Elias

Actorul Radu Beligan a fost internat de urgenta, vineri, la Spitalul Elias din Bucuresti cu o infectie urinara. Radu Beligan s-a simtit rau in ultimele zile, iar apropiatii l-au convins sa mearga la spital.

Radu Beligan s-a nascut pe 14 decembrie 1918, la Galbeni (Filipești), Bacău). Beligan este un actor român, cu o bogată activitate în teatru, film, televiziune și radio. Pe linie maternă este grec de origine, pe linie paternă, fiind urmaș al unuia dintre frații lui Ion Creangă, potrivit unui interviu.

A fost ales membru de onoare al Academiei Române în 2004. În data de 27 martie 2011 a primit o stea pe Walk of Fame București. Pe 15 decembrie 2013 a fost inclus in Cartea Recordurilor ca fiind cel mai longeviv actor încă în activitate pe scena unui teatru.

Despre nasterea lui, actorul Radu Beligan povesteste: „M-am nascut in magazia de marfuri a garii. Tata era numit acolo impiegat, casuta aia de doua camere, care era pentru el, nu era gata si atunci o perioada am stat in magazia de marfuri. A trebuit sa ma duca sa ma boteze in satul care era la trei kilometri in deal, unde erau Primaria si Biserica. Si m-au dus, era iarna, cu o sanie acolo sus, au rezolvat toate treburile, au facut un chef, erau veseli, fericiti, mi-au aranjat in spate, acolo, pe niste paie sa stau eu, iar ei s-au asezat pe o banca, langa cel care conducea sania. Si cantau. Mama avea o voce frumoasa, era grecoaica, venea din tara care a inventat teatrul, stia frantuzeste. Si, cand au ajuns jos, s-au uitat in spate si copilul nu mai era… il pierdusera la o zdruncinatura. Cazusem in zapada”.

Radu Beligan este singur la parinti, fratele care se nascuse inaintea lui a murit la doar trei luni dupa ce a venit pe lume: „Il chema Adam Beligan pe tatal meu. A avut noua copii. Nevasta lui, prezbitera Ecaterina, analfabeta convinsa pana la moarte, era vara primara cu Ion Creanga. Deci, o gena de prin partea aia a venit si de-acolo”.

In 1962 a fost membru al Partidului Comunist Roman, iar in 1994 a devenit membru PSD. Deputat in Marea Adunare Nationala a Republicii Socialiste Romania, in 2004 este ales membru de onoare al Academiei Romane.

Radu Beligan a interpretat roluri celebre, cum ar fi caractere ale dramaturgilor literaturii romane: Ion Luca Caragiale, Barbu Stefanescu Delavrancea, Camil Petrescu etc., si universale: William Shakespeare, Anton Cehov, Albert Camus, Friedrich Durrenmatt, Peter Shaffer si altii.

„Am fost iubit ca un copil, dar n-am prea stat cu parintii, pentru ca am stat in internat mai tot timpul. La 10 ani, vai de mine!… Saracia e una dintre dramele vieţii mele. Saracia lucie. La liceul-internat din Iasi, pe care l-am terminat cu premiul I in fiecare an – era un liceu faimos, dupa modelul frantuzesc, cu propriile orchestra si fanfara, cu amfiteatru si o sala de mese care se transforma in sala de spectacol, cu scena in toata regula – acolo m-am manifestat eu in plin, an de an. Erau dirijate de Ramadan, marele actor, de Ion Sava si de altii, care veneau si lucrau cu noi si ne invatau teatru. Asadar, eu fiind bursier, aveam totusi o mica plata de facut, acolo, vreo 4.000 de lei, cum era in vremea aia. Pana la urma, directorul m-a primit si fara banii aia… Dar vreau sa spun cum am intrat in internat, ca a fost un examen greu si pe urma ne-a adunat in curte sa anunte cine a castigat, iar eu eram primul”, spunea Radu Beligan.

De ziua sa, maestrul Radu Beligan a primit in dar o stea! In documentul care atesta existenta stelei care acum ii poarta numele se poate citi:

„Domnule Beligan,
Alaturi de cel al lui Elton John sau al Sophiei Loren, al Madonnei sau al lui Tom Cruise, numele dumneavoastra a fost dat unei stele prin intermediul Oficiului International de Inregistrare a Stelelor (International Star Registry). Numele stelei dumneavoastra precum si coordonatele ei telescopice sunt inregistrate si pastrate in arhivele Oficiului International de Inregistrare a Stelelor din Elvetia. Aceste date sunt identice cu cele care figureaza pe certificatul oficial al Oficiului International de Inregistrare a Stelelor pe care il veti gasi in acest colet si care atesta ca o stea a fost botezata cu numele dumneavoastra, precizand exact coordonatele ei telescopice. De asemenea, aceste date vor fi transcrise si in urmatoarea editie a anuarului cosmic „Locul tau in Cosmos” (volumul VIII – Copyright USA). Pentru a va localiza, cautati-va constelatia pe harta cerului stilizata, situata la inceputul livretului. Indata, folositi apoi harta cea mare, care este o copie marita a constelatiei dumneavoastra. Locul precis unde este situata steaua dumneavoastra este incercuit cu rosu. Asa ca, de acum inainte, veti privi cerul cu alti ochi. Caci, prin aceasta stea care va este dedicata, o particica din dumneavoastra scanteiaza pe bolta cereasca. Felicitari.
International Start Registry”.

Radu Beligan este cunoscut publicului si in calitate de regizor.

„Egoistul” de Jean Anouilh, 2004

„De partea cui esti?” de Ronald Harwood, 1996

„O scrisoare pierduta” de I.L. Caragiale, 1979

„Poveste din Irkutsk” de Aleksei Arbuzov, 1960

„Salbaticii” de Serghei Mihailovici Mihalkov, 1959

„Doctor fara voie” de J.B.P. Molière (co-regie cu Sica Alexandrescu), 1955

„Straini in noapte”de Eric Assous,2007

Stiri pe aceeasi tema

Gregorian Bivolaru, prins in Franta dupa 12 ani. A riscat la Paris si a iesit sa-si cumpere carti

Cristiana Petrariu Bota

Cutremur in Buzau, miercuri dimineata, cu magnitudinea de 3 grade pe Richter

Cristiana Petrariu Bota

Unt fals pe rafturi! Magazinele vor fi vizate de controale in perioada urmatoare

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult