Radu Ghetea (ARB) va propune bancilor ca imprumuturile pentru persoane fizice sa nu mai fie legate de ROBOR

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota noiembrie 24, 2017 10:39

Radu Ghetea (ARB) va propune bancilor ca imprumuturile pentru persoane fizice sa nu mai fie legate de ROBOR

Presedintele de onoare al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea, a declarat, joi, ca va propune bancilor ca imprumuturile oferite persoanelor fizice sa nu mai fie “atat de puternic legate” de indicatorul ROBOR, subliniind ca va initia o dezbatere in acest sens.

“Ar fi de dorit ca la creditele pentru persoane fizice sa nu mai fie legat atat de puternic costul creditului de un indicator – ROBOR – care este atat de putin controlat de catre clienti. Voi propune colegilor din ARB sa avem o dezbatere mai ampla pe tema aceasta”, a spus Radu Ghetea, prezent la seminarul EU-COFILE organizat, la Sinaia, de ARB, Banca Nationala a Romaniei (BNR) si Alpha Bank.

“ROBOR, ca si EURIBOR, n-ar trebui sa mai apese atat de mult asupra clientilor persoane fizice, ei ar trebui sa fie mai bine protejati”, a mai spus liderul ARB. In opinia lui, nici indicatorul EURIBOR (de care sunt legate creditele de consum in valuta) “nu va mai ramane la nesfarsit in jurul cotei zero, in zona in care se afla in prezent”.

Radu Ghetea a amintit de dobanda “prime rate” pe care bancile o acorda celor mai buni (adica mai putin riscanti) clienti, la care se adauga o marja in functie de gradul de risc al clientului, aratand ca acesta ar putea fi un model cu care sa fie inlocuita cu actuala formula, unde la dobanda comerciala se adauga indicatorul ROBOR.

In ultima perioada, indicatorul ROBOR la trei luni, in functie de care se calculeaza costul creditelor in lei cu dobanda variabila, a crescut peste pragul de 2%, ca si ROBOR la celelalte scadente (de la overnight la 12 luni).

La inceputul acestui an, ROBOR la trei luni era cotat la 0,87%, iar din septembrie a inceput sa urce, trecand pragul de 1%, apoi in 15 noiembrie a trecut si pragul de 2%.

ROBOR reprezinta rata medie a dobanzii la care bancile romanesti se imprumuta intre ele, in lei. Indicele se stabileste zilnic de BNR ca medie aritmetica a cotatiilor practicate de zece banci selectate de Banca Nationala.

HotWeek.ro este un site exclusivist, care militeaza pentru promovarea valorilor. Te asteptam sa revii pe hotweek.ro! Ne poti citi si pe FacebookTwitter sau Google Plus

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.