Economie

Radu Ghetea lasa CEC Bank cu un profit brut de 13,8 milioane de lei

Bancherul Radu Ghetea lasa CEC Bank cu un profit brut de 13,8 milioane de lei, date valabile pentru anul 2014, insa la nivelul intregului sistem bancar, 2014 a insemnat o pierdere de aproape un miliard de euro.  Radu Ghetea este unul dintre cei mai longevivi bancheri din sistemul bancar romanesc.

Astfel, CEC Bank a reusit sa creasca portofoliul de credite acordate persoanelor juridice cu cca. 8,5%,iar ponderea creditelor acordate persoanelor juridice in total portofoliu era de 68%, fata de doar 21% in 2006, se arata intr-un comunicat transmis presei. Locul lui Ghetea la conducerea executiva a CEC Bank va fi luat de Enache Jiru, in prezent secretar de stat la Finante, Ghetea, urmand sa ramana presedintele Consiliului de Administratie al CEC Bank.

Activitatea de creditare a CEC Bank a inregistrat in anul 2014 un ritm de crestere mult mai intens decat imaginea pe care o ofera soldurile din bilant, intrucat creditele punte, care sunt acordate si rambursate in cursul anului, precum si creditele aprobate dar neutilizate pana la 31.12.2014 nu sunt reflectate in soldul bilantier.

„Fidela obiectivului strategic de sustinere a absorbtiei fondurilor europene, CEC Bank a finantat pana la sfarsitul anului 2014 un numar de 26.568 proiecte eligibile pentru accesarea fondurilor europene, pentru care valoarea insumata a granturilor se ridica la peste 9.169,9 mil. lei. De asemenea, din surse BERD, banca a finantat 531 credite (linia pentru IMM-uri, linia pentru mediul rural, linia pentru eficientizarea energiei), in suma de aproximativ 120,1 mil. lei”, se arata in comunicatul CEC Bank..

Rata creditelor neperformante de 21,74% (fara a lua in considerare vanzarile de credite) se mentine la un nivel apropiat de media sistemului bancar. In cadrul procesului de curatare a creditelor neperformante, CEC Bank a scos in afara bilantului, prin „write-off”, credite neperformante in valoare de aproximativ 731 milioane lei, cheltuiala neta cu ajustarile pentru depreciere ridicandu-se la cca. 547 milioane lei.

Depozitele totale de la clienti au crescut in 2014 cu circa 8,8%, pe baza cresterii depozitelor atrase de la clientii persoane juridice cu aproximativ 22% si a celor atrase de la clientii persoane fizice cu aproximativ 7%.

In anul 2014, CEC Bank a inregistrat un profit brut de 13,8 mil. lei, in conditiile in care datele preliminare la nivelul sistemului bancar releva o pierdere estimata de cca. 4,4 mld. lei. Astfel, CEC Bank inregistreaza profit pentru al VIII-lea an consecutiv, in pofida conditiilor generate de criza financiara mondiala si de cresterea ajustarilor nete pentru deprecierea creditelor.

Ca si in anii precedenti, partea de profit ramasa dupa plata impozitelor si constituirii rezervelor legale in suma de cca. 7 mil. lei a fost utilizata pentru majorarea capitalului social al bancii, care in acest fel a ajuns la valoarea de 1.170.443.700 lei, in timp ce fondurile proprii insumeaza 1.459.765.118 lei.

Activele bancii s-au situat la valoarea de cca. 28 miliarde lei, pe fondul cresterii soldului creditelor acordate clientilor cu 6,4%.

Numarul de clienti activi persoane fizice si juridice a crescut in anul 2014, banca avand la finalul anului trecut 2,6 milioane de clienti activi persoane fizice si 138 mii de clienti activi persoane juridice.

Stiri pe aceeasi tema

BLACK FRIDAY 2016. Crestere masiva de vanzari la produsele cu pret redus

Delia Ion

Concedieri masive la companiile din subordinea Ministerului Transporturilor. Prima companie la care s-a inceput restructurarea este TAROM

Cristiana Petrariu Bota

Black Friday 2017 ia startul la evoMag pe 1 noiembrie. Din oferta: Televizoare de la 349 lei sau telefoane mobile mai ieftine cu pana la 48%

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult